Interviu cu Dr. Oana Cuzino, despre ingrijirea tenului

Pe doamna doctor Oana Cuzino o stiti cu siguranta din emisiunea “Ce se intampla doctore” si nu numai. Recent a lansat si o platforma online Doc.ro unde aveti ocazia sa cititi o gramada de articole cu baza medicala si care va pot folosi ca si informatie suplimentara pe domeniul sanatate si ingrijire. Pentru ca inca de anul trecut va promiteam sa incep sa scriu pe blog si scurte interviuri cu specialisti relevanti pentru ingrijirea tenului, iata ca i-am adresat d-nei Doctor o serie de intrebari si sper sa va fie de folos raspunsurile.

1. Produsele cosmetice au devenit deja parte a unei rutine zilnice pentru foarte multe femei. Exista insa vreun risc sa obosim tenul sau sa capatam acel grad de dependenta de cosmetice folosindu-le zilnic? Mai aud uneori persoane spunand ca “nu ma dau cu nici o crema ca sa las pielea sa respire”, este o abordare sanatoasa?

Nu poti “obosi” tenul prin aplicarea cremei. Din contra, faptul ca aceste produse cosmetice fac parte din ritualul zilnic de ingrijire arata ca femeile au inteles ca hidratarea prin produse potrivite reprezinta cea mai buna solutie de protectie, alaturi de igiena de baza. Poate ca persoanele care simt acest lucru, ca “trebuie sa lase pielea sa respire”, nu folosesc cremele potrivite, ci unele mult prea onctuoase. Crema de hidratare de baza trebuie sa fie usoara, sa patrunda rapid in piele, ajutata si de un usor automasaj , lasand-o catifelata si neteda, nu lucioasa si incarcata.

2. O mare parte din cremele pe care ni le aplicam pe ten raman doar la nivelul epidermei, totusi cam cat la suta dintr-un produs cosmetic ajunge efectiv in derm sau in stratul pielii unde se intampla cu adevarat “ceva”? Este bine ca anumite produse cosmetice au capacitatea de a traversa stratul de celule epiteliale si sa ajunga chiar in derm? Nu sunt specialist in domeniu, insa de multe ori am senzatia ca acea minunata crema hidratanta doar aduce un pic de aspect la exterior, insa nu “hraneste” efectiv si tenul.

Da, evident, mare parte dintre aceste produse cosmetice nu pot trece de stratul lipidoprotector , ci ajuta la refacerea lui. Prin intermediul nanotehnologiei, insa, unele principii active resusesc sa treaca de aceasta prima bariera si sa dea efectul de umplere a ridurilor fine, insa este adevarat ca nu ajung in mezoderm. Pentru aceste terapii mai avansate cu efect antiaging, anti-hipercromii, de drenaj intens in zona ocular, de exemplu, exista terapii minim invazive, precum mezoterapia, un cocktail de vitamine, antioxidanti, minerale, acid hyaluronic, peptide etc. ce regenereaza mai profund tenul sau pielea cu imperfectiuni din alte zone expuse, cum ar fi gat, decolteu, zona dorsala a mainii.

Oana-cuzino-interviu-beautybarometer

3. Pe toate blogurile de beauty sunt discutii intense despre ingrediente si despre categorii de produse cosmetice pornind de la diferentierea ingredientelor. Pana la urma este alcoolul un ingredient atat de nociv in cremele destinate tenului? In ce procent ajunge sa faca rau? Am inteles totusi de pe diverse site-uri si portaluri cu informatii despre ingrediente ca exista forme de alcool care sunt ok pentru ten.

Aici este o discutie mai ampla si se fac unele confuzii… alcoolul este, generic vorbind si in acest context cosmetic, o categorie de compusi organici, dintre care glicolii, de exemplu, sunt folositi ca umectanti si ajuta patrunderea ingredientelor in piele. Un alt exemplu este alcoolul cetilic, care este un alcool solid ceros si emolient, ce poate fi derivat natural, ca in alcoolul gras din nuca de cocos. Un alt exemplu il reprezinta alcoolul ceterarilic, care este un derivat din alcool emolient si folosit ca stabilizator de emulsie, non-iritant si care nu se usuca, folosindu-se astfel cu succes ca substanta hidratanta.

Cand grasimile si uleiurile sunt reduse, acestea se transforma intr-un grup de alcooli mai putin densi, numiti alcooli grasi, care au proprietati emoliente sau care pot deveni agenti de curatare, de tipul demachiantilor. Sunt mai multe feluri de alcooluri folosite in aceasta industrie, insa procentajul lor este reglementat astfel incat sa nu irite, sa nu produca efecte secundare, ci doar sa se valorifice beneficiile prezentei lor.

4. De asemenea, de ce unele creme contin atat de mult parfum? Dermatocosmeticele sunt cu adevarat produse sigure ca si ingrediente si sunt oarecum definite ca si categorie aparte de cosmetice? Dermatocosmeticele sunt inca un subiect controversat, iar lista lor de ingrediente nu pare a fi uneori prea diferita fata de cremele din segmentul de mass-market.

Intr-adevar, parfumul poate irita un ten sensibil, conditie din ce in ce mai des intalnita in ziua de astazi, mai ales la femei, pe un fond atopic, uneori, sau creat, in alte situatii, din cauza unui cumul de substante iritante folosite continuu. Aici as plasa, mai degraba, machiajul decat cremele de ingrijire.

La parfum se renunta cel mai usor cand vorbim de o crema hipoalergena, urmeaza apoi conservantii in exces, iar in unele situatii parabenii. Totusi, pentru un ten sanatos, asupra caruia nu se abuzeaza, acestia nu constituie un pericol atat de mare. Sunt multe solutii dermatocosmetice sau din supermarket care asigura acel minim necesar al ingrijirii de baza si, daca vrem o ingrijire superioara, care se adreseaza unei probleme specifice, trebuie sa ne sfatuim cu un dermatolog cu experienta si sa nu facem incercari pe “pielea noastra”, cum se zice.

Acestea au fost intrebarile mele si raspunsurile d-nei dr. Cuzino au fost bine punctate si dezvoltate, sper ca v-au fost de folos si astept bineinteles comentariile voastre.