45 de lucruri invatate pana la 45 de ani

45 este cu siguranta un prag mai important decat cel de 40 de ani. Si va spun de ce. La 40 de ani inca mai esti un pic in grupa celor de 30 si ceva, ceea ce te relaxeaza oarecum. La 45 de ani trebuie sa te maturizezi sau macar sa inveti sa faci asta. Nu spun sa devii rigid, ci sa folosesti experienta acumulata.

Si ca lectura sa fie simpla, iata lista.

  1. Priveste-te cu realism in orice context. De asta acum niste sute de ani s-a inventat oglinda.
  2. Gura lumii este a lumii. Nici nu stim de fapt cine e lumea asta.
  3. Mai bine sa te doara ochii de la citit o carte.
  4. Nu exista oameni buni si oameni rai. Doar oameni.
  5. Menopauza este un cuvant inventat de medici. Fiecare femeie are insa realitatea ei si felul ei de a trai menopauza.
  6. Si legat de menopauza, fiecare isi stie ritmul lui. Prezenta menstruatiei nu iti garanteaza nici maximul de erotism si nici de seductie.
  7. O tanara prostuta e o frumusica naiva. O femeie matura proasta este o baba idioata.
  8. Si legat de punctul de mai sus, nu este niciodata tarziu sa deschizi un manual de limba romana, de istorie sau o carte de bune maniere.
  9. Unii oameni pleaca din viata ta de tot. Obisnuieste-te cu adevaratele pierderi.
  10. Nu suntem toate frumoase. Nu e o discriminare, este o regula a naturii.
  11. Inainte de orice podoaba si gablont, omul are pielea data de natura. Mai mare sa fie grija pentru ea decat pentru decoratiuni exterioare.
  12. Si legat de ce scrie mai sus, prefer sa arat bine dezbracata decat sa arat bine in Chanel.
  13. Oamenii nu te vor barfi niciodata ca citesti poezii sau ca iti platesti la timp datoriile.
  14. Sunt oameni care ajuta si sunt oameni ce vor sa fie tot timpul ajutati. Cei din urma sunt mereu cei mai nemultumiti.
  15. E mai bine pe la mijloc. Cand esti in capul listei, te vor secatui invidiile si atacurile. Daca esti in coada listei toti vor avea senzatia ca le datorezi ceva.
  16. De succesul tau nu se va bucura nimeni decat cei ce se bucura de tine si cand nu ai succes.
  17. Iti face mai bine sa stai prin muzee decat prin cafenele.
  18. Oamenii cu adevarat frumosi nu au nimic fals. Nici macar gene false.
  19. Daca tot sunt la punctul acesta, nu pot purta nici gene false, nici extensii, nici unghii puse, pur si simplu nu pot. Simt de parca as fi un magazin de fakeuri ambulant. Am incercat gene false individuale cat am facut cursul de machior.
  20. Daca as avea un milion de euro, intai as vrea sa nu stie nimeni ca il am. Apoi sa fac primul centru de normalizare umana care sa includa un adapost de animale si o fundatie dedicata educatiei pentru a imbatrani frumos. Idealul ar fi sa pot porni o campanie de constientizare atat de puternica, incat adaposturile de animale aproape sa nu mai existe, precum si orfelinatele de copii. Nu stiu daca mi-ar ajunge un milion de euro. Dar as avea sanse sa mai gasesc oameni care finanteze ideea asta. Lectia e ca banii nu imi aduc nici o placere daca sunt folositi doar pentru chestii de gadilat propriul orgoliu.
  21. Prefer sa invat neologisme, arhaisme, sa disec etimologia cuvintelor decat sa invat injuraturi la moda. Da, am observat ca e la moda sa injuri.
  22. Ca sa ma intorc la cosmetice, niciodata nu aplic o crema, un ser, o lotiune pe piele inainte sa cunosc produsul cu mainile. Si din orice gel de dus injumatatesc cantitatea si o diluez cu apa, mai bine pentru mine si pentru mediu.
  23. Sport se face la orice varsta. Includ aici si sport pentru creier. Omul a fost creat sa mearga, sa alerge, sa se intinda, sa se catere, sa se aplece.
  24. Tot de sport, fiecare isi adapteaza efortul si tipul de sport. Nu trebuie sa ridicam toti haltere de 100 de kilograme.
  25. Daca nu esti capabil sa inveti ceva de la un copil, mai ales de la al tau, nu te-ai maturizat deloc.

Ar mai fi inca 20 de lucruri pe care le pastrez pentru mine insumandu-le pe toate poate sub alta chestie invatata, ca ceea ce este personal, intim, asa trebuie sa ramana. Intimitatea si felul in care o pastram ne fac sa fim mai constienti de ceea ce suntem. Social Media si tot ce tine de online induc oarecum ideea ca totul trebuie expus, poate gresit spus tot, dar o mare parte. Ei, fix asta ar fi de invatat, ca social media este doar o alta cale de comunicare si expunere. Insa, fie ca ai iesi in piata, la balcon, intr-o sala de sedinte sau pe Instagram sa spui lumii ceva, esti tot tu si nivelul tau public este acelasi. Felul cum te manifesti este doar nuantat diferit in offline fata de online. Dar materialul este acelasi.

Cred ca reinvatarea intimitatii este o mare lacuna a societatii de astazi. Nu sa fim ascunsi, introverti, insa sa ne pretuim in mod real esenta personala, emotiile, afectele, patimile si fixatiile. Ele raman pentru noi si pentru cei extrem de apropiati.

Si poate alt lucru pe care as vrea sa il punctez aici este ca daca am ramas deschisa spre a invata ceva, nu risc sa cad in capcana maturizarii rigide. Cred ca am ajuns la punctul cand accept mai multe, e drept ca uit mai putin si stiu ca pot merge si mai departe, nu mai sus sau mai jos, ci pur si simplu e un proces continuu.

Iar poza ce ilusteaza acest articol spune clar ca pot purta uneori rochie roz si adidasi. Tinuta a fost aleasa de fiu-miu, sa ne intelegem, fix cu doua zile inainte sa implinesc 45 de ani. A fost un experiment la The Room Showroom, un loc unde am gasit – nesperat – haine croite si gandite de oameni, loc de cumparat haine asa cum e firesc sa fie, fara aglomeratie, constrangeri, cu o cabina de proba asa cum trebuie sa fie si cu o gazda, Mihaela Bachmann, cum nu speram sa mai gasesc astazi intr-un loc cvasimonden din Bucuresti. Despre asta o sa va povestesc in alt articol.