5 lucruri pe care nu vi le spun companiile de cosmetice

Companiile de cosmetice ne spun multe lucruri, multe dintre ele bune de altfel si educative, insa comunicarea mai are si lacune. Nu e prima data cand fac acest gen de articol, asa ca va reamintesc si articolul trecut pe care il puteti citi aici.

Foarte putine companii cosmetice au propriile laboratoare de productie, nu mai vorbesc de laborator de cercetare.  Cand o companie are propriul laborator, cum ar fi Sensai sau Clarins, ea comunica asta si isi permite mai multa cercetare si implicare in partea de productie. Costurile unui astfel de laborator sunt uriase si implica multe investitii, ca atare foarte multe companii isi produc borcanelele de crema in diverse fabrici care cu asta se ocupa. Asadar in aceeasi fabrica si chiar in acelasi laborator de productie astazi se face o crema de la Lancome si maine de la l’Oreal Paris.

Testat dermatologic inseamna doar ca s-au facut teste pentru a verifica daca acel produs nu este cumva prea iritant sau daunator. Asta nu inseamna ca acel test valideaza eficienta produsului pe zona lui de actiune. Testele dermatologice se fac de obicei pe subiecti umani, cu diverse tipuri de ten si se testeaza niste parametri generali. Sunt companii specializate in treaba asta unde practic fiecare producator trebuie sa se se duca inainte de a comercializa orice fel de produs. Mai exact, cand pe o crema antirid vedeti ca scrie ,,testat dermatologic” inseamna ca s-a testat ca ea sa nu contina substante considerate periculoase in legislatie, ca isi pastreaza textura, ca nu altereaza calitatea pielii. Insa nu are nici o legatura cu eficienta ei pe zona de antirid. Totodata mie mi s-ar parea fair sa se scrie undeva acolo pe eticheta sau pe un prospect cine a facut testul acela, pe cati subiecti, ce metodologie, asa macar in linii mari.

Crema noastra este recomandata de dermatologi! De cate ori ati auzit asta intr-o reclama? Sau ati citit pe ambalajul unei creme? Nimic de zis, multe companii au in echipa de cercetare sau chiar de brand management un dermatolog care poate sa vina si cu un punct de vedere ceva mai stiintific si oarecum obiectiv. O sa fiti surprinsi, dar sunt medici dermatologici care spun NU clar alcoolului in cosmetice, insa sunt dermatologi care il vad ca pe un ingredient acceptabil. Deci nici intre ei, ca medici, nu se pun de acord in totalitate. Pana si cremele cu parfum au in spate un dermatolog care le recomanda. E bine sa stim ca si-a dat cu parerea si un dermatolog, insa nu e ca si cum toate relele pot fi evitate.

Produsul nostru este sigur, fara parabeni! Lipsa parabenilor nu inseamna ca toate problemele au trecut. Parabenii sunt folositi de foarte multi ani precum conservanti in cosmetice, dar si in alimente. Pentru ca da, textura aia proaspata nu se poate pastra luni in sir doar cu chestii naturale. Daca nu sunt parabeni, exista cu certitudine alt conservant, altfel nu are cum ca acea crema cu atatea ingrediente perisabile sa reziste nici macar 24 de ore de la deschidere. Asa ca lipsa parabenilor nu inseamna ca tot ce e rau a trecut. Pot fi alti  alergeni periculosi. Nu tot ce e natural e bun, ca atare daca esti alergic la lavanda si intr-o crema bio si fara parabeni ai lavanda, o sa te iriti pur si simplu.

Produsele noastre sunt produse in Franta! Wow, ce minune. De cand tara este asa o garantie a efectelor acelei creme. Si depinde unde in Franta. Iar daca ingredientele sunt aduse de prin alte parti, nu vad care este relevanta ca laboratorul de productie este la 70km de Lyon sau de Pitesti. Nimic de zis, suna placut sa stii ca produsul pe care il ai pe masuta de toaleta provine din Vestul Europei, ca provine de la o fabrica de prestigiu, insa nu e neaparat o garantare a calitatii. Asa cum se foloseste si cliseul ,,dieta frantuzoaicelor”, tot asa se foloseste si cliseul ,,cosmetice frantuzesti”.  E drept ca Franta este o tara unde industria luxului si cea a frumusetii au un succes teribil, dar nu orice frantuzoaica este Isabelle Adjani, ca sa nu mai spun Catherine Deneuve, cum nu orice crema fabricata in Franta este Sisley Paris sau Jonzac. Stiti si povestea cu pralinele belgiene, nu e suficient sa scrie pe ele ,,fabrique en Belgique” ca sa fim siguri ca ele contin doar unt de cacao si ingredientele cuvenite.

 

Fireste ca fiecare marca de cosmetice incearca sa gaseasca diverse modalitati de comunicare care sa fure putin atentia si emotia consumatorului. Da, e frumos sa stim ca un parfum vine din Franta si ca o crema nu are parabeni, insa nu asta e suficient pentru a sti ce folosim. Si nu e suficient sa ne multumim cu ce citim pe ambalaj sau in reclama – sau in articolul de tip advertorial, despre care trebuie sa va povestesc altadata – ci sa ne punem intrebari, sa cercetam putin singuri. Si este evident ca fiecare marca de cosmetice se va lega mereu de partea aceea frumoasa din business. Ca atare, partea aceea reala si nu neaparat cea mai frumoasa ramane in sarcina consumatorului sa o identifice.

 

Sursa poza: saadhia.com