A fi sau a nu fi gentleman

Iar fac un eseu si iar e un subiect spart in bucati prin presiuni culturale, emotionale si experimentale. Cred ca v-am mai spus ca imi place nu mult, ci extrem de mult, filmul Ultimul Samurai, The Last Samurai. Katsumoto, interpretat magistral de Ken Watanabe, este pentru mine un fel de ilustrare, poate putin prea poetica a ideii de gentleman. Barbatul care vorbeste putin, firesc si care face mult. Revenind mai in epoca noastra, ca sa ma duc tot spre cinema, pentru ca e o zona cu multa vizibilitate si mai comoda de dat ca exemplu, imi place personajul Big din Sex and the City, un fel de gentleman al epocii noastre. Mai imi vine in minte Kevin Costner in The Bodyguard, dar o sa imi ziceti ca e totul prea siropos si ireal acolo. Pe de alta parte, Kevin Costner este un gentleman si in rolul lui Beau Burroughs, desi factual trece prin paturile a 3 femei din aceeasi familie din 3 generatii. Corect ar fi sa zicem ca ele trec prin patul lui,.

Hai sa trecem un pic si prin definitie. Gentleman vine practic din termenul francez gentilhomme ce defineste o persoana de sex masculin, evident, de origine nobila, dar si cu un comportament nobil. Gentilomul sau gentleman-ul era barbatul si educat din punct de vedere al intelectului, precum si al fizicului. In vremurile indepartate acces la acest titlu aveau mai degraba cei bogati, ei avand acces la educatie, insa se putea intampla sa provii dintr-un strat al societatii mai prost situat material si sa ai o mare capacitate intelectuala si fizica ca la un moment dat sa fii numit de catre ceilalti gentleman.

Exista si corespondentul feminin al acestui concept care merge pe aceeasi idee, insa in cazul femeilor accentul era pus mai mult pe partea intelectuala, partea de administrare a unei gospodarii si pe arta conversatiei. La barbati, se insista si pe partea de educatie fizica.

Mai sunt gentlemeni astazi? Normal, adaptati la conditiile actuale. Sunt, dar sunt pe cale de disparitie. Dar nici ladies nu prea mai sunt. As indrazni sa spun ca un barbat are motive sa fie gentleman mai ales in prezenta unei lady/ gente dame. Nu ai cum sa fii gentleman in fata unei persoane de gen feminin care injura legandu-se de organul genital al barbatului, in timp ce scrolleaza cu unghiile ei amenintator de agresive un ecran de smartphone. Nu ai cum sa fii gentleman cu o doamna care foloseste apelativul ,,fa”. Chiar nu ai cum. Nu ai cum sa fii gentleman cand doamna isi uita sutienul acasa si iti impinge in fata dovada fizica extrema ca sexualitatea ei trebuie remarcata si acceptata ca parghie de putere. Nu vorbesc de context intim si personal. In context intim, si gentleman-ul si ,the lady” chiar trebuie sa isi activeze puternic instinctele oferite de natura.

Totusi, imi permit sa fac niste recomandari de cursa lunga, in special pentru el, pentru gentleman:

  1. Regulile de igiena personala sunt oxigen. Un barbat care miroase a transpiratie, in afara orelor de sport si a orelor cand eventual taie lemne, nu va fi niciodata gentleman. Idem daca parfumul lui este perceput de la 2 metri. Sa revin la mirosul de transpiratie, exista astazi zeci, daca nu sute de variante de deodorant, care, culmea, te asigura sa puti nici chiar la sala.
  2. Un gentleman nu iese din casa in pantaloni de training  decat strict ca sa alerge, sa spele masina, sa taie lemne etc. Dar nici nu merge zilnic in costum de parca lucreaza crupier la cazino.
  3. Toate reactiile digestive nu au ce cauta in context public. Revin, in intimitate, in context personal, daca partenera sau partenerul accepta asta, nu au nici o treaba.
  4. Daca insotesti pe strada o femeie, indiferent ca este iubita, sotie, amanta, secretara, vecina, colega de munca, femeia de serviciu si ai de parcurs cu ea un drum, nu mergi niciodata inaintea ei decat daca eventual o ajuti sa treaca peste o balta sau o bordura, si mergi intotdeauna catre carosabil, sa zic asa. Adica nu o lasi pe ea pe marginea trotuarului.
  5. Legat de urcatul pe scari, intotdeauna un gentleman la urcare sta 2 trepte in urma femeii ca sa intervina in caz ca ea se dezechilibreaza, dar nu prea in spate ca ochii lui sa focuseze posteriorul ei sau chiar ce este sub fusta. La coborare, invers, domnul coboara inainte ei, cu 2 trepte. O sa spuneti ca e greu asta cu 2 trepte. De asta un gentleman are nevoie de multa educatie fizica, mai ales ca natura i-a dat tot ce are nevoie.
  6.  Un gentleman nu se isterizeaza niciodata in public si as zice nici in cadru personal. Mai exact, un gentleman nu are nevoie sa ridice vocea. Si nici o lady.
  7. Un gentleman nu isi pune niciodata pe masa in mod ostentativ telefon, chei la masina, portofel burdusit etc etc. Asta arata clar ca vrea sa fie perceput pentru ce produce el ca si bani, nu pentru ce este ca om. Tot asta arata ca el este dispus sa isi cumpere orice si considera ca orice poate fi cumparat, chiar si el. Evident, un gentleman nu poarta niciodata, ca si o lady, lucruri cu eticheta evidenta si incisiva.
  8. Un gentleman, indiferent de orientare sexuala, arata si se comporta masculin.
  9. Un gentleman citeste carti sau ziare, stie sa isi calce o camasa, stie sa isi duca chilotii si sosetele la spalat, lasa toaleta dupa el extrem de folosibila si prietenoasa .

Nu toti si nu toate ne dorim un gentleman alaturi. Ca atare, sa nu asteptam sa fim tratate toate ca niste ladies.

A plus!