Acidul hialuronic in cosmetice

Acidul hialuronic in cosmetice este la momentul actual poate considerat cel mai banal, dar este printre cele mai necesare ingrediente. Dupa ce am citit diverse materiale si l-am si vazut in stare solida, pentru ca asa apare el ca si ingredient de cosmetice, pot zice ca pare ceva complet neinteresant si insipid. Un fel de zahar pudra. Si totusi nu este specialist in domeniul cosmeticii si al dermatologiei care sa nu vorbeasca despre el. Noi ne-am obisnuit sa auzim de el in cosmetice, insa acidul hialuronic este un ingredient folosit si in medicina pentru ca e parte din corpul nostru si in multe afectiuni el completeaza listele de ingrediente ale unor medicamente. Pregatiti-va de o lectura lunga, pentru ca in acest articol am si un interviu despre acidul hialuronic in produsele Farmec cu raspunsuri din partea doamnei Mariana Schenker, cercetator Farmec Romania.

Ce este acidul hialuronic

Acidul hialuronic,  cunoscut și sub numele de hialuronat, are capacitatea sa retina apa in tesuturi. Este un carbohidrat – deci am nimerit-o cu zaharul pudra – produs in mod natural de corpul uman si al animalelor. Il avem peste tot in corp, insa ceva mai mult in cartilaje si piele. Tocmai de asta cand incepe sa scada productia de acid hialuonic din corp, cam in piele vedem efectele. Tot domnul acid hialuronic este tare bun prieten cu colagenul, de fapt medicina ne spune ca acidul hialuronic stimuleaza si productia de colagen.

Una peste alta, fie ca al nostru organism produce bine acid hialuronic sau mai putin, noi tot vrem mai mult si iubim mai mult acidul hialuronic.

Evident intrebarea ramane cum sa avem un nivel optim de acid hialuronic. Va spun ce stiti deja: un stil de viata echilibrat, asta clar va va ajuta. Sa mancati sanatos, sa faceti miscare, sa va echilibrati emotiile, sa traiti frumos si vine si acidul hialuronic sa isi faca treaba.

Acidul hialuronic in cosmetice

O alta intrebare este daca acidul hialuronic din cosmetice este util sau nu. Desi exista voci critice care spun ca ceea ce folosim ca si produs cosmetice e cam egal cu zero, eu as da mai degraba crezare celor ce spun ca un hialuronat bine integrat intr-un produs cosmetic nu are cum sa faca rau si isi aduce aportul de hidratare la nivelul epidermei.

In ultimii 3-4 ani am fost extrem de atenta ca in rutina mea de ingrijire zilnica sa existe macar 2 produse cu acid hialuronic. In fomat lipozomal s-ar parea ca este mai bine asimilat de epiderma si mai rapid.

Ideal este sa am in rutina un ser cu o concentratie mare de acid hialuronic, minim 2%, dar in acelasi timp sa fie un format usor asimilabil de epiderma. Imi aduc aminte cand am descoperit primele fiole cu acid hialuronic Gerovital. Cand am vazut cat de repede improspateaza si netezesc tenul, nu prea am mai renuntat la ele. In perioada cat am fost make-up artist, dupa ce am terminat scoala de machiaj, asa pregateam tenul clientelor. De multe ori se uitau la mine ciudat ca desfac o fiola ce parea a fi ceva medicament si apoi cand vedeau ce este si ce efect da pielii, isi scoteau telefonul sa caute produsul si sa fie sigure ca nu uite sa si-l cumpere si pentru acasa.

Produse cu acid hialuronic Gerovital de la Farmec incercate de mine si preferate

Anii au trecut si expertiza Farmec m-a determinat sa includ nu doar fiolele cu acid hialuronic in rutina, dar si alte produse cu acid hialuronic de la ei. As avea in acest moment in minte 3 produse despre care as vrea sa va spun.

Gerovital Luxury, Drop for Daily Hydration este genul de produs ce cucereste rapid epiderma. Este deja a doua oara cand revine in rutina mea. Nu contine doar acid hialuronic, ci si niacinamide si un derivat dipeptidic sofisticat numit Syn-Up. Despre Syn-Up am citit ca are extrem de multe beneficii pentru ten, ii creste capacitatea de a rezista la stres si capacitatea de a-si mentine hidratarea. Mi -a mai placut ceva, ca la testele in vivo, crste nivelul unui staficolococ bun pentru piele – Staphylococcus Epidermidis- si reduce dezvoltarea unui alt micro-organism numit Corynebacterium Kroppenstedtii . Exista un site unde gasiti informatii despre acest ingredient Syn-Up care mie mi-a atras atentia. Va invit sa studiati si voi subiectul. Produsul costa ceva mai mult fata de cum ati fi obsinuiti sa cheltuiti pe produsele Gerovital, insa veti avea o surpriza extrem de placuta. Eu una am avut multe mesaje in minte cand am inceput sa il folosesc anul trecut, ceva de genul ,,da, in sfarsit un produs de lux romanesc in adevaratul sens al cuvantului”. ( 169.9 lei, 15 ml, format sticluta de sticla opaca cu pipeta).

Gerovital H3 Evolution, Ser concentrat cu acid hialuronic 6%  este un ser bogat în Acid hialuronic pur şi lipozomal 6%, vitamina C lipozomală, SOD, GP4G şi Trylagen cu efecte anti-age, de umplere și netezire a ridurilor, de refacere a funcţiei de barieră a pielii şi de hidratare intensă. Este genul de produs ce va aduce oricarei femei placerea sa isi simta tenul hidratat. Ca sa va amuz, am inceput cred ca 4-5 flacoane in ultimii ani si mereu il daruiam cuiva foarte drag care imi spunea ca fie are tenul prea uscat, fie ca nu stie ce sa mai foloseasca pentru ten. Ambalajul de asemenea dozeaza si pastreaza excelent produsul. Costa 67 de lei si in afara de magazinul online Farmec, il gasiti si in supermarketuri.

Gerovital Men Crema antirid cu acid hlaluronic este crema pe care chiar trebuie sa o cumparati pentru partener, iubit, sot, prieten sau chiar fiu. Textura si mirosul discret masculin o sa ii convinga – sper – sa o foloseasca zilnic. Nu este ceva nestiut ca barbatii fie sunt foarte incapatanati sa foloseasca un produs de skincare, fie considera acest lucru mult prea feminin. Ei, crema asta si ambalajul in are masculin, simplu, mai solid, daca o asezati langa spuma de ras nici nu vor observa ca arata ca o crema.  Are acid hialuronic si lipozomal, si vitamina E, ca atare o pot aplica si dupa ras.  Cunosc si barbati ce o folosesc si recumpara, dar cred ca majoritatea femeilor stim cat de tare se opun la ideea de ingrijire a fetei, chiar daca simt si ei ca pielea se usuca, nu mai arata asa bine. Pret 36.2 lei, o gasiti si in supermarketuri, si online.

La toate acestea, as adauga fiolele cu acid hialuronic Gerovital, fie ca va duceti spre linia clasica, fie spre linia Equilibium cu 10% acid hialuronic lipozomal, dar o sa vedeti cum fac diferenta in bine.

Formula structurala a acidului hialuronic

Interviu despre acidul hialuronic in produsele Farmec cu doamna cercetator Mariana Schenker

Dupa toate aceste detalii din partea mea, am dorit sa va aduc un plus de informatii, asa ca mai jos aveti un interviu la care mi-a raspuns extrem de detaliat doamna cercetator Mariana Schenker.

1. Cat de importanta este prezenta acidului hialuronic intr-un ser facial sau intr-o crema de fata?

Acidul hialuronic exista in mod natural in pielea noastra si este principala substanţă constituentă a matricei extracelulare, avand capacitatea de a lega o cantitate mare de apă si fiind direct răspunzător de gradul de hidratare a pielii. Acidul hialuronic este substanţă de umplere si de suport, iar sub formă de proteoglicani, se leaga de proteinele din piele, colagen şi elastină. In acest fel influenteaza dispunerea spaţială a acestor fibre şi ca urmare structura tridimensională a pielii, cu efecte directe asupra fermitatii, tonusului si prvenirii ridurilor pielii. Din cauza diminuarii cantitatii de acid hialuronic cu varsta, produsele cosmetice – cremele si serurile – incearca sa suplineasca acest fenomen prin aport extern.

2. La ce trebuie sa se uite un consumator pe eticheta de ingrediente ca sa fie sigur ca acidul hialuronic este prezent in acel produs?

Conform regulilor de etichetare de pe teritoriul UE, orice ingredient prezent intr-un produs cosmetic trebuie sa fie inscriptionat cu denumirea sa INCI, reglementata in cosmetica, – in ordine descrescatoare a concentratiilor prezente in produs. Ca atare, pe eticheta trebuie sa fie prezente unul dintre cuvintele HYALURONIC ACID sau HYALURONATE.

3. Hidratarea vine si din interior. Daca un consumator nu se hidrateaza suficient, totusi ce poate face sa isi mentina tenul cat mai hidratat?

Pentru o buna hidratare, consumul de apa este esential. De asemenea o dieta bogata in legume si fructe. Produsele cosmetice, in lipsa unei hidratari prin aport de apa in alimentatie, nu pot face minuni.

4. Care este plusul pe care il au produsele cu acid hialuronic din sortimentul Farmec? Care sunt produsele cele mai performante in acest sens?

Pana in prezent, produsele Farmec au avut in compozitie 2 tipuri principale de Acid hialuronic
a. Acidul Hialuronic, sare de sodiu, cu masa moleculara mare, avand un efect de hidratare imediata, la suprafata pielii, printr-un film non ocluziv, care leaga apa si impiedica pierderile de apa din interiorul dermului.
b. Acidul Hialuronic – sare de sodiu – cu masa moleculara mică, de 50-100 kDaltoni, condiţionat sub formă de lipozomi, care se absorb în piele. Acolo eliberează hialuronatul de sodiu, care leagă o cantitate mare de apă într-o reţea tridimensională, mărindu-şi foarte mult volumul. În acest fel ridurile se umplu din interior şi se netezesc, iar pielea devine mai fermă.
Prin asocierea acestor 2 tipuri de Acid hialuronic se realizeaza o hidratare la suprafata pielii si o hidratare din interior.
Produsele cele mai performante sunt GEROVITAL H3 Prof. Dr. Ana Aslan Evolution – Crema Antirid Concentrata cu Acid Hialuronic 3% , GEROVITAL H3 Prof. Dr. Ana Aslan Evolution – Ser concentrat cu acid hialuronic 6% si GEROVITAL H3 Prof. Dr. Ana Aslan Evolution – Fiole cu acid hyaluronic 5%.

Sunt extrem de bucuroasa ca am adunat toate aceste informatii si pentru mine cat si pentru voi. Inca o data consider ca atunci cand e vorba de a ne ingriji, trebuie sa facem un efort sa cautam cat mai multe informatii. Ca atare, nu am decat o concluzie simpla: daca hidratare nu e nimic nu e, iar acidul hialuronic va poate fi prieten bun si in produsele cosmetice. Voi ce produse cu acid hialuronic de la Gerovital ati folosit? cautati sa fie acid hialuronic in lista de ingrediente ale produselor cosmetice folosite?

 

Clubul BeautyBarometer

A fi frumoasă nu ține doar de cosmetice, intră în Clubul BeautyBarometer ca să afli mai mult decât simple știri de beauty.

*Prin abonare confirmi că ai peste 16 ani și ai citit termenii și condițiile