Al doilea an cu alergie la ambrozie

Intotdeauna in mintea mea ideea de alergie insemna o bubita, un stranut si cam atat. Nu am avut in familie alergici, nu am stiut ce inseamna asa ceva.

Treptat, in special in Bucuresti unde locuiesc de peste 20 de ani, am inceput sa aud de oameni avand aceasta forma de alergie respiratorie la ambrozie, practic la polenul acestei plante, si nu imi imaginam ce poate fi exact. Nici nu ma interesa prea mult si chiar era un subiect restrans. Acum niste ani o cunostinta imi spunea ca nu a putut iesi o saptamana din casa din cauza ambroziei. Mi s-a parut putin anormal, mai ales ca exista legislatie ca aceasta planta sa fie taiata din zonele unde sunt locuinte umane.

In primul an cu pandemia, 2019, in toamna, am avut un fel de raceala ciudata. Asa am numit-o eu. Nu eram de fapt racita, dar ceva ma tot gadila in nas suparator. In 2020 cand peste tot se foloseau substante dezinfectante am simtit ca devin extrem de sensibila la anumite mirosuri. Pana cand a sosit vara si dimineata de dimineata eram cu nasul infundat, stari ciudate, atacuri de panica cauzate de acest disconfort. Eram convinsa ca am o forma de COVID, asa ca m-am programat urgent la medic. Atunci am aflat ca am o alergie la polen. Am facut analize de sange, mai exact panelul de alergii respiratorii, iar cifrele aratau clar, daca mai era nevoie, ca sunt alergica la polenul de ambrozie, iar pe langa el pe la diverse alte polenuri insa in forma mai usoara. Lunile mai si iunie, care inseamna explozie florala, anul trecut si in acest an sunt greu de dus.

Am mers deja la alergolog, am discutat de simptome foarte detaliat, mi s-au propus diverse variante de tratament. Momentan functionez cu un Tamalis pe zi, insa am inca retinere de a iesi prea mult. Mai sunt si alte medicamente si recomand sa discutati cu alergologul atunci cand va prescrie sa va dea si alternative unde este posibil. Ca idee, eu nu suport spray-ul Dymista, care este foarte popular si folosit de cei alergici. Mi se facea rau si de la el, insa cu Nasomex imi este mai bine. Evit la maxim aceste sprayuri pentru nas, cred ca am folosit doar in cazuri mai extreme.

Anul trecut am avut un soc teribil. Am plecat sa ne bucuram de iarba verde si natura, insa eu simteam ca ma sufoc kilometru dupa kilometru pe masura ce traversam zone cu verdeata si paduri. Inca nu luam antihistaminice atunci, decat la nevoie Aerius. A fost groaznic. Am mai avut doua episoade in acest an. Apoi mentinand antihistaminic zi de zi, reusesc sa merg la cumparaturi, sa fac sport, plimbari, dar totusi nu ma aventurez pe campuri unde am banuiala ca exista ambrozie sau diverse alte plante inrudite.

Am avut zile cand nu suportam nici cosmetice prea multe, ma refer daca ma dadeam cu un ser, nu mai suportam si crema, asa ca renuntam la ser facial.

Cel mai placut moment a fost o iesire in natura in zona Harghita unde aerul cat mai nepoluat posibi mi-a fost un mare aliat. Citind in aceasta perioada despre alergiile respiratorii, am aflat ca practic polenul de plante combinat cu noxele dintr-un aer poluat dintr-un oras devine un fel de cocktail alergen ce creeaza mult disconfort.

Am alfat ca multi sportivi de performanta se confrunta cu aceasta alergie si ei poarta masti speciale cu filtre de polen. In special cei ce fac ciclism, maratoane, aceste masti sunt extrem de utile, ii ajuta sa respire un aer filtrat de polen.

Pentru anul viitor am in plan sa imi refac testele de sange pentru alergii si sa caut si alternative de tratament. Ma gandesc serios la acupunctura si la cresterea sesiunilor de sport pe care le fac pe perioada de toamna-iarna. Pe mine sportul ma ajuta sa respir mai bine. Totodata pe langa suplimentul cu Quercitina pe care il iau zilnic, voi consuma mai multe legume ce contin in mod natural aceasta substanta. Ca sa ne amuzam, iata ca ceapa contine multa quercitina, fireste in stare cruda, asa ca voi deveni o mai mare consumatoare de ceapa.

Ce imi permit sa va recomand, este sa nu tratati aceasta afectiune dupa ureche si dupa parerile celor din jur. Testele de sange sunt singurele capabile sa confirme anumite alergii si e bine sa le repetati. Medicul la care merg mi-a recomandat si un consult ORL. Nu este o afectiune grava, imaginati-va ca sunt oameni care fac performanta sportiva cu antihistaminice si masti cu filtre de polen. Se poate intampla sa ai variatii de la an la an la nivelul de sensibilitate, cum se poate intampla ca la un moment dat sa scapi de manifestarile neplacute, insa mereu sa fii atent la reactiile propriului corp.

Inmultirea cazurilor de persoane cu alergie la polen este in crestere pentru ca poluarea din pacate nu ne ajuta deloc. Nivelul de noxe din aer ne face sa devenim mai sensibili. Poti fi alergic, insa manifestarile sa fie slabe, aproape insesizabile. Traind intr-un mediu poluat ne putem trezi ca simpla plimbare printr-un parc ne face sa nu ne simtim atat de bine pe cat speram.

Clubul BeautyBarometer

A fi frumoasă nu ține doar de cosmetice, intră în Clubul BeautyBarometer ca să afli mai mult decât simple știri de beauty.

*Prin abonare confirmi că ai peste 16 ani și ai citit termenii și condițiile