Apa termala, ce este si cum o folosim

Apa termala este acea apa care izvoraste de obicei cu temperatura ceva mai mare si care are de obicei actiuni terapeutice, are un continut unic de minerale. Fiecare apa termala este unica si are caracteristici proprii. Temperatura la sursa poate fi intre 15 si 60 de grade, in general,  ca atare multe locuri unde sunt izvoare de apa termala cu temperaturi mai ridicate se transforma si in statiuni de tratament unde te poti bucura de bai curative. Apele termale pot avea foarte multe beneficii pentru sanatate, ganditi-va ca romanii deja le foloseau in Antichitate. Avem si in Romania o gramada de locuri cu apa termala, renumite sunt Baile Felix si Baile Herculane, dar nu doar ele. Baile Herculane reprezinta cea mai veche statiune de tratament cu apa termala din Europa, cam ponosita statiunea in ultimii ani, dar apa isi pastreaza calitatile. Iar de la baile Herculane ajunge frumos si pe rafturile farmaciilor spray-ul cu apa termala Ivatherm.

In acest articol, mi-am propus sa va povestesc un pic de ceea ce cunoastem noi ca apa termala in format spray, sa zicem asa de uz cosmetic. E la moda acum sa ai acel spray pe care sa il folosesti in diverse contexte. Insa are si apa termala regulile ei, sa spun asa, si pentru ca fiecare apa termala este unica in ce priveste compozitia, este bine sa stim la ce o putem folosi si mai ales cum. Va spun insa din start ca un asemenea produs este pana la urma apa, intr-o stare foarte curata e drept, insa trebuie sa ganditi un pic rational aportul ei la sanatatea voastra si la beneficiile asupra pielii, miracolul nu vine doar din apa, ci dintr-o rutina completa de ingrijire cu produse adecvate si care, da, ar putea contine si apa termala, de ce nu.

apatermala-cumfolosim-beautybarometer

Ce contine o apa termala?

Simplu, o apa termala este o apa, suna un pic a gafa de la bacalaureat, dar nu este. Pe langa apa, adica H2O, exista un procent de minerale pe care orice apa termala in procesul ei natural de formare le preia din rocile pe langa care circula. Ca idee, o apa termala nu trebuie sa fie decat de consistenta apei, adica limpede, transparenta, nu are miros, iar gustul poate fi usor sarat, exact din cauza sarurilor continute.  Toata diferenta sta in continutul de minerale, exprimat ca si reziduu uscat. Bineinteles ca puritatea apei in sine e un mare beneficiu pentru ten, dar acel reziduu uscat face diferenta intre diversele ape existente in comert. Pe unele ape termale gasiti toata formula si exprimarea in miligrame a continutului uscat, inclusiv la nivel de fiecare element mineral in parte. Cea mai clara explicatie am gasit-o pe apa Uriage,Uriage fiind cam singurul brand care face o comunicare foarte clara asupra proprietatilor apei direct pe ambalaj si pe site-ul oficial francez, gasiti aici mai multe informatii. O apa termala izotonica are proprietatea de a respecta talia si integritatea celulelor, este ca si un ser fiziologic, adica nu e nevoie sa o tamponezi dupa aplicare. O apa hipertonica inseamna ca mai bogata in saruri, deci daca nu este tamponata, adica sters surplusul, din pacate usuca tenul, pentru ca apa trece din celule in apa termala care ramane deasupra pielii.  Exista si apa hipotonica care fac efectul invers al apei hipertonice, anume intra in celule si le maresc volumul.

Sunt putin surprinsa pentru ca nu toate marile branduri ce detin acest produs in sortimentul lor expun pe site-ul lor toate informatiile. Ca atare, am avut nevoie de mai mult de o saptamana sa caut prin diverse surse care sunt proprietatile acestor ape termale, ce reziduu uscat au, ce proprietati si asa mai departe. Tot am senzatia ca mai am ceva lacune de informatie, insa va promit ca voi reveni cu actualizari la acest articol pe masura ce mai descopar ceva. Luati acest articol ca o prima introducere in lumea apelor termale.

apatermala-avene

Cum folosim o apa termala

O apa termala poate fi folosita in diversele ritualuri cosmetice, incepand de la demachiere, machiaj si pana la aplicare post-epilare sau chiar dupa barbierit. Daca avem de a face cu o apa hipertonica, este indicat sa tamponam pielea la scurt timp dupa pulverizare, sa preluam surplusul de apa, pentru ca altfel pielea se va usca. Daca pulverizam o apa izotonica, ea poate ramane fara probleme pe ten sa se usuce natural, pielea nu se va usca.

Putem pulveriza dupa demachiere seara, inainte de a aplica o crema de noapte, precum si dimineata, inainte de aplicarea cremei de zi.

Daca sunteti la plaja sau calatoriti, atentie doar la tipul de apa , daca pulverizati o apa hipertonica cand sunteti la plaja si o lasati sa se usuce natural, practic veti grabi deshidratarea pielii, ceea ce nu e bine.

Pentru fixarea machiajului, aplicati doua-trei pufuri, de la o distanta 20 de cm, ca un nor  si o lasati sa se usuce pentru a fixa machiajul, are rolul unui spray fixant.

Pentru acasa, e mai economic sa va cumparati o apa termala in format mare, pentru calatorii e bine sa luati una in format mic. Urmariti promotiile prin farmacii, de multe ori exista pachet cu spray de apa termala in format mare plus spray mic gratis. In perioada aceasta am vazut ceva promotii ala apa termala Avene in farmaciile Sensiblu.

Apa termala, grad de mineralizare

Ca si rezumat, atunci cand cumparati o apa termala, informati-va ce tip de apa termala este si ce concentratie de minerale are, mai exact ce reziduu sec. Farmacista ar trebui sa stie aceste detalii. Daca concentratia este scazuta sub 500 mg/litru , inseamna ca gradul de mineralizare este slab, asta nu inseamna neaparat ca este un dezavantaj, depinde pentru ce o folositi si ce anume minerale va intereseaza sa fie in acea apa termala. Poate are un reziduu uscat per total slab, dar contine un anume mineral care va intereseaza. Ca sa va vin in ajutor, am facut o lista a apelor termale existente in comert si am mentionat si reziduul uscat total:

Uriage– izotonica, reziduu uscat 11.000 mg/litru, apa cu continut inalt de minerale

apatermalauriage-reziduuuscat-beautybarometer

Vichy – reziduu uscat 5200 mg/litru, apa cu continut mediu de minerale

apatermalavichy-continut

Ivatherm – reziduu uscat 2500 mg/litru, apa cu continut mediu de minerale

ivatherm-apatermala

Avene –  reziduu uscat 266 mg/litru, apa slab mineralizata

La Roche Posay –  reziduu uscat 595 mg/litru, apa mediu spre slab mineralizata

Jonzac – reziduu uscat 15.000mg/ litru, apa hipermineralizata si izotonica

– izotonica, 40.000 mg/litru, apa cu continut inalt de minerale si despre care poate se comunica mai putin, insa v-o recomand sa o incercati, o gasiti si online pe Optimashop, click pe bannerul de mai jos pentru a accesa magazinul online.

Bine de retinut despre apa termala

O apa termala nu confera o hidratare de durata, nici protectie solara. Daca mergeti la plaja sau alergati prin parc, simpla pulverizare va da instant o stare de bine, de racoare, insa nu va asigura o protectie reala a pielii. Apa termala este doar un adjuvant in rutina de ingrijire a pielii, un produs care vine sa completeze ritualul de ingrijire al tenului. Asa cum nu este suficient sa va demachiati si atat, tot asa nu este suficient sa pulverizati aceasta apa pe ten pentru a rezolva problemele de hidratare sau de alta natura. Un asemenea produs nu are cum sa fie nici magic si nici miraculos, este o apa. Apa in sine este benefica pentru viata, insa o apa pulverizata pe ten nu o sa va aduca minuni sau rezolvarea unor probleme de piele doar prin ea insasi ca si apa. Mi se pare ca uneori se incarca prea mult mesajele publicitare ale acestor ape termale si sunt prezentate ca niste solutii pretioase. Pana si o apa plata, din comert, alimentara, de buna calitate, si pusa intr-un pulverizator, poate indeplini cu succes rolul acestui produs devenit deja vedeta, mai ales in perioada verii. Doar sa o schimbati zilnic din pulverizator. Si da, sa folositi un pulverizator steril. Apele termale care sunt in farmacii sub forma de spray au marele avantaj ca ne ofera o apa termala curata si fara nici un fel de impuritati.

Tamponati pielea dupa aplicarea unei ape termale hipertonice si evitati aplicarea in exces al acestui tip de apa cand sunteti la plaja sau aveti expunere mare la soare.

Apele termale se gasesc in farmacii, cam de acolo va si recomand sa le cumparati, dar le gasiti si in magazine online de cosmetice, aici si aici. Chiar si eMag-ul, care imi mai da mie de treaba in plus uneori, are un sortiment bun de ape termale, la preturi ok, le gasiti aici.

Imi aduc aminte ca la un moment dat se spunea ca marile actrite de la Hollywood isi clatesc parul doar cu Evian. Cand am ajuns prima data in Franta, am cerut si eu sa beau apa dintr-asta. Gazdele mele au ras si au zis ca imi recomanda cu totul alte ape plate daca doresc sa ma bucur de apele din Franta. Le-am povestit istoria cu actritele si Evian-ul si au spus ca este caz clasic. Cat am stat atunci in Franta, am baut tot felul de ape minerale, Vittel in special mi-a placut, desi recunosc ca am ramas fana Perrier. Erau multe ape de masa in supermarketurile lor, nu foarte cunoscute si in restul Europei si care erau probabil cum sunt Herculanele noastre sau Buzias sau altele, de care uitam uneori, dar care au si ele proprietati demne de luat in seama.

Sper ca am reusit sa va dau cateva informatii utile, sfatul meu este sa va documentati si pe site-urile oficiale ale companiilor ce detin ape termale, sa mai chestionati si farmacista atunci cand vreti sa cumparati o apa termala. Sa nu abuzati de apa termala cat stati la plaja, ci de spray-urile cu SPF. Spun asta pentru ca merg la plaja si vad cum domnisoarele se “pufulesc” de zor cu apa termala, dar uita ca apa termala nu are SPF.

Voi cum folositi acest produs? Aveti marci preferate printre apele termale?

Clubul BeautyBarometer

A fi frumoasă nu ține doar de cosmetice, intră în Clubul BeautyBarometer ca să afli mai mult decât simple știri de beauty.

*Prin abonare confirmi că ai peste 16 ani și ai citit termenii și condițiile