Beauty blogger din 2015

Sursa foto: http://dearcrissy.com/i-am-a-blogger/

Pentru ca la workshopurile din acest an am avut si participante care inca nu si-au lansat blogul de beauty, ma gandeam oare cate alte bloguri de beauty vor aparea in 2015?
Si m-am gandit sa fac si cateva recomandari pentru cine isi va lansa blogul de beauty anul viitor. Ma voi bucura daca recomandarile vor fi de ajutor si doar unui singur viitor blogger sau daca voi determina pe una dintre cititoarele mele sa isi faca blog, sa-mi dati de stire doar.


1.  Alege un nume pentru blog in asa fel incat sa fie si usor de retinut si sa aibe legatura cu domeniul de frumusete. Dar poate fi si numele tau. de ce nu? Sau nu nume foarte creativ pe care il vei inventa tu. Totul este sa iti placa tie foarte mult.
2. Cerceteaza putin ce platforma de blogging ti se potriveste mai bine: Blogger sau WordPress. Sunt subiectiva cand spun ca as recomanda Blogger.com, pentru ca eu asa m-am obisnuit. Am vazut insa ca wordpress-ul este mai de ajutor unui blogger, are mai multe functii, optiuni de editare. Important este sa alegi cu ce te simti tu mai ok. Asa ca fa niste teste inainte, adica joaca-te un pic pe cele doua platforme.
3. Cred ca asta ar fi trebuit sa fie prima recomandare: esti convinsa ca in acest moment cand lansezi blogul ai idei pentru cel putin 10 articole? Este foarte important ca atunci cand lansezi blogul sa ai deja in minte destul de clar subiecte pentru mai multe articole, sa stii din start in ce maniera doresti sa scrii.
4. Momentul primului articol va fi un pic dificil, iti recomand sa scrii pur si simplu si sa nu amani momentul publicarii gandindu-te ca poate nu ai scris suficient de bine sau poate ca pozele nu sunt destul de bune. Treptat iti vei da seama si ce ai de corectat. Este un blog, nu lansezi o racheta in spatiu. Ai timp sa revii si sa corectezi pe parcurs pana iti vei forma deja o rutina si un stil al tau.
5. Fa-ti neaparat o rubrica despre tine si despre blog. Cei care te vor citi vor dori sa stie cine este in spatele articolelor. Bine ar fi sa creezi deja pagina de Facebook dedicata blogului, un cont de twitter, poate si Pinterest sau Instagram.
6. Foloseste la maxim experientele cu cosmeticele pe care le detii, alege prima data sa scrii despre lucrurile care ti-au placut cel mai mult si despre care simti ca poti vorbi mult si bine.
7. Incearca sa scrii constant si in ritm saptamanal, eu as zice chiar zilnic, insa macar la 2-3 zile sa scrii un articol.
8. Creeaza-ti cont in Google Analytics si monitorizeaza traficul blogului chiar din prima saptamana, In primele luni o sa fii putin demoralizata de rezultate,  dar la un moment dat e tare frumos sa poti vedea o evolutie si sa compari primele luni cu ceea ce vei realiza dupa un an sau doi.
7. Pentru ca la workshop-uri am fost mereu intrebata daca e mai bine sa iei tu legatura cu firmele din zona de cosmetice sau sa stai si sa astepti pana te vor remarca ele, eu spun ca lucrurile sunt undeva la mijloc. In primul rand trebuie sa astepti sa ajungi la un numar de articole relevant, eu zic ca 50 de articole in 2 luni  pentru un blogger incepator sunt ok ca si o baza minima de prezentare in fata unui brand. Adica, poti trimite un email de prezentare catre brandurile despre care deja ai scris, un mail de introducere ca sa zic asa, in care sa spui ca ai un blog, ca deja ai scris despre brandul X si ca ai dorit doar sa ii anunti ca existi si ca scrii despre ei. Ce va urma, vei judeca singura.
Sa fii bucuroasa daca vei primi un raspuns in care ti se va multumi pentru articol, dar sa nu te superi daca nu ti se va raspunde. Imagineaza-ti ca un un brand manager sau un PR are pe lista lui de sarcini o gramada de lucruri, comunicarea cu bloggerii este poate 2-3% din munca lui si oricat si-ar dori, nu are cum sa raspunda la orice mesaj.
Din start iti spun ca nu este de bun simt sa soliciti colaborari si produse atat timp cat inca nu ai rezultate concrete de oferit.
Inclin spre partea aceasta de a te anunta, de a te prezenta, de a lua tu initiativa sa stabilesti un prim contact decat sa stai sa astepti ziua cand o companie te va remarca si va dori sa colaboreze cu tine intr-un fel sau altul. Dar primul contact trebuie pregatit frumos si facut in asa fel incat sa ii dai un motiv interlocutorului sa iti citeasca mailul, un pic si blogul si sa iti dea si reply.
8. Ca vorbeam de rezultate concrete, este bine sa iti centralizezi rezultatele muncii tale ca si blogger intr-un mic kit de prezentare. La workshop le-am aratat fetelor un model si le-am mai dat diverse tipsuri. Poti vedea un kit de prezentare succint al blogului meu chiar la rubrica mea Despre blog. Rezultatele concrete se impart in fapte si cifre. Trebuie sa ai ceva pentru fiecare din aceasta zona.
9. Cititorii tai sunt nu importanti, ci foarte importanti. Raspunde la comentarii, la intrebari, nu lasa un mesaj fara raspuns mai mult de 48 de ore, e o regula de bun simt. Totodata fa-ti si aceasta metoda de comunicare cu cititorii cat mai accesibila, ofera-le si o adresa de email si posibilitatea sa iti comenteze pe blog cu usurinta, pune uneori cate o intrebare in articole, fa un concurs, incearca sa comunici direct cu cititorii tai.
10. “Gasesti toate informatiile pe net!”-  cam asta vei auzi in jurul tau, esti sigura ca asa e? Draga mea, pe internet gasesti si cum sa efectuezi o operatie de  apendicita, totusi nimeni nu a facut asta ghidandu-se dupa tutoriale pe youtube si articole. Cred ca nici un machiaj nu vei putea face ca maestrul Abagiu nici dupa ce o sa vezi 500 de tutoriale cu el. Ia-ti experintele si din realitate, din afara internetului. Intotdeauna te ajuta si un schimb de experiente cu alt blogger de beauty, adica o discutie pur si simplu.  Te ajuta si exercitiul, ceea ce faci tu, adica sa scrii articole. Trebuie sa iesi din online, adica sa folosesti cosmetice, sa faci experimente, sa mergi sa socializezi la evenimente legate de beauty, chiar si la o deschidere de magazin sau la promotii dedicate consumatorilor normali,  si sa revii apoi cu experientele acumulate. Trebuie sa mai si gresesti ca sa inveti cu adevarat ceva. Si cine nu face, nu greseste, dar nici nu realizeaza ceva. Daca o sa stai timorata avand in mine “sa nu scriu asta, sa nu fac asta ca vai ce harababura va iesi si cum o sa rada lumea de mine”, nu o sa reusesti niciodata. Intai experienta si apoi blogging-ul.


Sunt doar cateva recomandari, de baza, voi mai reveni cu articole de acest gen. In plus, vei mai gasi o gramada de articole pe aceasta tema pe bloguri romanesti si straine. Doar timp sa iti faci.

Asadar, daca in ianuarie ti-ai propus sa publici primul tau articol pe proaspatul tau blog de beauty, eu iti urez inspiratie  si mult noroc!

Clubul BeautyBarometer

A fi frumoasă nu ține doar de cosmetice, intră în Clubul BeautyBarometer ca să afli mai mult decât simple știri de beauty.

*Prin abonare confirmi că ai peste 16 ani și ai citit termenii și condițiile