Pe 7 martie 2015, intr-o sambata, impreuna cu Tavia de la Chicprofile, si cu Mihai, specialist in SEO si web-developer, am tinut primul training dedicat bloggerilor de beauty. Il numesc training pentru ca asa a fost, a durat 7 ore, chiar mai mult un pic, si s-au prezentat mai multe subiecte de interes pentru un beauty blogger, adica si lucruri tehnice, si chestii de reputatie online si lucruri ce tin de cum sa sa scrii anumite tipuri de articole. Bineinteles s-a discutat si despre partea de monetizare a unui blog. Si cursul s-a modulat dupa cererile participantilor. Asa este firesc, scopul unui training este ca omul cand iese din sala sa poata deja face ceva din ce a invatat , nu doar sa exclame de admiratie cat de minunati si de mirabolanti sunt trainerii si sa le dea like pe Facebook.
Cand faci prima data un lucru si nu ai istoric in spatele tau – adica nu a mai fost cineva care sa fi facut asta inaintea ta si tu sa poti prinde un pic smecheria, adica ce sa faci si mai ales ce sa nu faci – va spun ca nu e simplu deloc. Nu e ca si cum ai reinventa apa calda. Intri pe un teren gol si trebuie sa pui prima piatra, ca sa zic asa, dar sa fii pregatit sa iti iei si pietre. Si sa fii pregatit sa primesti orice fel de reactie. Si buna, si mai putin buna. Pentru ambele tipuri de reactii trebuie sa ai un plan A si un plan B.
Stiti deja ca singura m-am avantat anul trecut in treaba asta cu workshop-urile pentru beauty bloggeri si am inteles ca nu pot face ceva singura, mai ales intr-o treaba de a invata pe altii un domeniu in care nici eu nu ma simt sigura 100% sau nici 80%. Anul trecut, workshop-urile au fost gandite strict pe lucruri pe care le stiam deja, le testasem. Am mers pe ideea ca daca eu in prima zi de blog as fi stiut ce stiam dupa 2 ani, ar fi fost minunat. De asta am zis hai sa dau eu cuiva ce stiu dupa 2 ani de blog. Da, anul trecut au fost si mesaje de genul “de ce sa ii dau Anei 60 de lei pe un workshop unde se va spune ce pot gasi si eu pe net” sau “cine este asta sa imi zica mie ce sa fac”. Eu cu un an inainte de a incepe workshop-urile (aveam un an de blog), am vrut sa dau cuiva 100 de euro pe cateva ore de meditatii sa ma invete niste lucruri de beauty blogging pe care doar le scormoneam, dar nu le dadeam de cap si mi s-a spus ca nu exista cineva care sa imi dea informatii la acest mod pe beauty blogging, doar poate pe chestii generale voi gasi mai usor un specialist. “Generale” am zis ca nu mi-e suficient.
Tot cautand “chestii generale”, adica cursuri legate de blogging, online, etc, nu gaseam nimic sub 500 de euro, erau cursuri mai mult adresate oamenilor care lucrau in companii pe departamentele de online/social media. Un asemenea buget chiar nu eram pregatita sa-l investesc in educatia mea ca si blogger. Dar eram convinsa ca am nevoie sa invat, ma trezisem totusi dupa 35 de ani ca vreau sa am un blog si vreau blogul nu pentru 2 ani, ci macar pentru vreo 20.
Si uite asa am pus cap la cap experienta mea de trainer, cunostintele dobandite din blogging si in 2014 lansam un produs mic, dar concentrat, un workshop intensiv de 4 ore despre beauty blogging prin care am tintit bloggeri de beauty la inceput de drum si care erau in situatia mea de la inceputul blogging-ului. Si da, poate ca 50% din ce am zis la workshop-urile de anul trecut se gasea pe net.
Sa stiti ca pe net am gasit si cum se face o operatie de cezariana, sunt niste tutoriale din Asia chiar foarte clare si explicite, am gasit si cum se face machiaj de fotografie pentru coperta de revista si cum se face o pictura pe perete care sa imite opere celebre….totusi nici unul din aceste 3 lucruri nu le-as putea face documentandu-ma doar din ce am gasit pe net.
E drept ca atunci cand am oferit cursul gratuit, la a 3-a editie de workshop, m-am trezit la curs si cu oameni care aveau multi ani de blogging, ceea ce mi-a demonstrat ca si daca mi-am luat epitete din diverse registre de vocabular nu foarte elegante, dorinta de a te documenta mai intens in beauty blogging exista. Cum am zis in multe randuri, critica vine post factum, am facut acel ceva ce poate fi criticat si automat facut mai bine. Si am si lansat atunci invitatii deschise si pe grupuri de discutii, si in discutii private, sa vina cineva cu adevarat competent si sa faca asta. Eu sunt prima care ma inscriu sa particip la un alt curs de beauty blogging, sa imi platesc cursul si sa fiu ochi si urechi la cel care va sta in fata mea in pozitia de trainer. Si am asteptat si asa s-a facut martie 2015.
Cursul tinut impreuna cu Tavia si Mihai a fost facut sub aripa Academiei Startline, scoala unde eu am invatat cum sa tin o pensula de machiaj in mana si sa aplic corect un blush, dupa ce informatia de pe net nu prea ma ajutase suficient pe partea de machiaj. Si nu am sa uit niciodata imboldul dat de Gina Stefanoaia – cea care detine Academia Startline si care preda in principal cursuri de machiaj – de a merge pe ideea de educatie, idee care mi-a placut dintotdeauna. Am abandonat catedra clasica de profesor din sistemul de invatamant de Stat pentru ca nici financiar si nici moral nu ma simteam motivata. Dar pot face educatie intr-un alta maniera intr-un domeniu in care eu cred: beauty blogging.
In ipostaza de trainer, in companiile unde am lucrat, mi-a placut enorm ca se intampla un lucru: elevul isi intrece profesorul. Imi tin in suflet cu bucurie momentele cand ma intalnesc cu oameni care imi spun ca acele ore de training impreuna cu mine, candva, le-au scos din minte si din suflet exact firicelul acela de inspiratie care i-a ajutat sa mearga mai departe pe ce drum isi doreau sau pe ce drum nici nu stiau ca vor sa mearga. Nu e mandrie, e pur si simplu bucurie ca pot face ceva bun.
Gina, Tavia, Mihai, fiecare din ei mi-au aprins cate o idee sau mi-au confirmat ca ceea ce fac e bine si ca pot merge mai departe. Si cam asa voi face.
Feed-back-urile de dupa acest curs mi-au demonstrat ca acum trebuie sa merg mai departe si ca un semn de respect fata de cei carora deja le-am creat asteptari, asta adaugandu-se peste dorinta mea de a mai face ceva productiv si pe termen lung. Cand a doua zi primesti intrebari “cand mai faci curs?” inseamna si ceva de bine, dar si ca e de munca si de gestionat cu atentie resursele proprii, si ma refer la timp, la mine insami si la colaboratorii mei.
Cursul pe mine nu m-a multumit 100%, dar am vazut clar unde mai este de lucrat si surprinzator 7 ore nu sunt suficiente sa le dai participantilor tot ce ar avea ei nevoie. Aici este marea lacuna, ca sa o numesc asa. Dar tot mediul acesta online ma ajuta sa pot oferi follow-up si comunicarea cu participantii sa nu se opreasca dupa cele 7 ore de curs.
Le multumesc sponsorilor care m-au asigurat ca pot da niste teme pentru acasa celor veniti la curs: Farmec, l’Occitane, Henkel-Schwarzkopf si Softcup. Mai vedeti in poze niste pungute Flormar, au ramas de la un alt eveniment organizat de mine si am zis sa le pun la o tombola pentru fetele prezente la training, un pic de makeup nu strica dupa atatea ore de lucru.
Dupa curs, am plecat obosita, insa cu pagini intregi de notite. Ziua mea de odihna nu mai fusese deloc de odihna, dar cine a zis ca week-end-ul este dedicat doar odihnei? Am si ras mult, am avut si o surpriza, adica un participant baiat… nu vrea sa fie el beauty blogger (momentan!), dar are idei foarte multe in zona asta si a dorit sa stie si mai multe. Nu prea am stat de poze, timpul era scurt pentru cate ne doream toti sa facem in acele 7 ore, dar din cateva instantanee va cam dati seama care a fost atmosfera.
Sunt ganduri, concluziile le veti trage voi si mai ales le vor trage cei care au investit in acest curs si care 7 ore s-au concentrat pe un singur subiect: beauty blogging.
Mentionez la final si blogurile de beauty ale fetelor care au participat si au si blog de beauty deja:
http://www.sudessa.com/
http://beautyinfiveminutes.blogspot.ro/
https://comsaliliana.wordpress.com/
http://www.beautyinsider.ro/
14 Comments