Sursa poza: Nadinejolie.com |
Sper ca peste cativa ani buni sa citesc cu amuzament acest articol. Ma amuz oricum si acum cand scriu articolul, dar hai sa vedem ce vreau sa ramana consemnat in istoria beauty blogging-ului romanesc. Activati-va si simtul umorului inainte de a citi tot articolul. Poza de mai sus e de departe si in engleza, dar ceva in romana relevant nu am gasit pe net.
1. Toti bloggerii de beauty sunt fete. Momentan. Pana la ora asta nu cunosc nici un beauty blogger barbat si roman. Mai scrie uneori cate un nene despre cate un deodorant sau despre un gel de dus ca are campanie platita, ma refer la bloggerii barbati, insa se vede ca nu ii face placere sa scrie despre si o face accidental.
2. Bloggeritele de beauty nu sunt manechine sau vedete, sunt femei normale, cu job si alte treburi. Foarte putine sunt genul dive care stau pe un norisor roz si dorm in halate de matase.
3. Nici o bloggerita de beauty nu castiga inca din blog suficient de bine incat sa dea pass complet unui job normal. Companiile inca prefera sa te recompenseze financiar foarte slab si doar pentru anumite campanii. Exista insa si exceptii extrem de putine, insa vorbim de bloggerite care scriu pentru un public international si primesc bani de la “mama” Google. Din afiliere sau din campanii platite, cel mult iti asiguri bani sa iti iei niste cosmetice in plus din cand in cand sau o poseta buna. Oricum, teoretic, nici o bloggerita de beauty nu scrie la comanda, ci doar din pasiune. Sa le credem pe cuvant pe toate. Pe mine, sa nu ma credeti. Eu inca sper ca intr-o zi in bugetele de marketing sa apara acolo o rubrica mica “blogger fee“, adica bani care sa se duca spre bloggeri sa faca chestii recompensate financiar, dar cu o strategie bine gandita si fara a abate bloggerul de la regula autenticitatii ( ca sa nu patim ca Dana Sota la Digital Divas). Sper sa fiu inca tanara cand va aparea chestia asta in bugetele de marketing ale companiilor de cosmetice cu activitate comerciala in Romania.
4. LOTD, SWAP, Empties, Giveaway, Swatches – cam asta e terminologia pe care o folosim ca nu avem alte cuvinte. Pana si faptul ca te numesti “blogger de beauty” nu ai cum sa o spui altfel ca sa sune mai bine in limba romana.
5. Bloggeritele de beauty primesc mai multe sau mai putine produse la testat sau pur si simplu cadou, in sensul de a fi la curent despre noutati si de a avea baza de documentare. Umbla inca vorba ca multe dintre bloggerite sunt mai degraba in bransa asta ca sa primeasca produse gratis si ca oricum scriu despre toate produsele primite cam la fel. Unele primesc asa multe de le tin in trollere si se lauda cu ele, altele le tin in cutii si le fac cadou la vecine, mame, verisoare, doctor etc. Altele fac si blog sales din asta, adica le vand. Reguli nu exista decat acelea de bun simt, depinde cum si in ce fel se aplica. E drept ca uneori cand mai primesti si cate un produs expirat, te cam enervezi sau cand primesti aceeasi nuanta inchisa de fond de ten cand tu ai tenul alb ca laptele, chiar ca iti vine sa il scoti la vanzare. Unele folosesc produsele sa faca si concursuri mai des, bucuria cititoarelor.
6. Toate bloggeritele de beauty sunt obsedate de cosmetice si de a avea mereu noutati, produse din toate categoriile. Este clar ca atunci cand fac cumparaturi, ele sigur mai cumpara cel putin 2 produse cosmetice, desi nu au nevoie. De fapt, daca stau sa ma gandesc, eu chiar am nevoie de atatea parfumuri si creme de corp? Dar tot cumpar.
7. Bloggeritele de beauty incep sa fie oarecum asimilate ca si “oameni de presa”. Adevarul e ca daca stau si ma uit bine, multe dintre ele provin din foste ziariste la reviste glossy sau semneaza condica si la vreo revista. Chestia asta arata ca oarecum ele sunt asimilate la ceea ce se numeste mass-media si ca vocea lor incepe sa fie importanta. Adevarul ca nici o marca de beauty nu isi prea permite sa primeasca vreun articol cu ecou negativ, fie chiar si pe un blog. In reviste oricum totul merge pe banda, adica acolo se platesc advertoriale. publicitate, nu ai nici un risc. Ca si om de PR cu bloggerii poti avea si surprize nu tocmai placute.
8. Un blog de beauty poate fi citit de 20 de oameni pe zi sau de maxim 2000 de oameni pe zi. e un inceput si este bun. Sa nu mentionam vedetele cu blog, ele poate mai trec de 2000 de unici pe zi, dar mai pun ele si un pic de sare si piper in articole si zona de monden place natiunii romane.
9. Bloggeritele de beauty inca sunt percepute ca fiind niste superficiale de catre bloggerii generalisti. Acestia din urma sunt profunzi si fac multa filozofie pe blogurile lor si considera ca sa scrii despre un ruj chiar e pierdere de vreme.
10. Ca orice breasla, regula grupurilor de influenta se pastreaza. Le numim “bisericute” in limbaj popular. Cu certitudine si eu am “bisericuta” mea pentru ca de cand mai tin si workshop-uri, strang in jurul meu o mica comunitate de bloggerite sau viitoare bloggerite. Dar imi pastrez spiritul pedagogic si fac doar sa mai adaug ceva si sa dau o mana de ajutor. Cine stie altceva, sa spuna :).
Ca si concluzie, daca vrei sa faci o alegere inteleapta cand vine vorba de investitia in frumusetea ta, citeste minim 3 blogguri de beauty, dar din “bisericute” diferite. Daca vreti sfaturi de manichiura sau despre tratamente revolutionare anticelulita, cu siguranta nu veti gasi nimic de genul acesta pe blogul meu, insa idei de creme, produse bio, dermatocosmetice si parfumuri aveti pe alese.
Sustineti blogosfera de beauty, aveti mare mare nevoie de ea decat credeti! Asta inseamna sa cititi bloguri de beauty, sa fiti interactivi si sa ne vorbiti de bine cand meritam .
35 Comments