Bune si rele despre vegetarianism

V-am mai spus si cu alta ocazie ca sunt vegetariana, de prin 2007-2008, nici nu mai retin de cand. Mai exact, nu mananc carne, decat rar peste, branzeturi cu masura si cam atat. Nu beau lapte dulce, nu mananc chiar orice fel de lactate, incerc sa le selectez putin, atat cat pot. Bon, cam asta este tot. De ce am ales regimul acesta? Pentru ca oricum niciodata nu mi-a placut carnea, pentru ca am mancat carne fortat ca asa spuneau ceilalti si inclusiv medicii ca trebuie sa mananc ca sa fiu mai puternica si mai sanatoasa. Si am simtit ca ma inteleg mult mai bine cu acest fel de dieta.

Tin un oarecare echilibru, adica nu ma duc in extrema cu bio sau cu raw-vegan. Pacatul major sunt anumite deserturi, croissantele cu unt si mananc smantana foarte grasa, este junk food-ul meu: smantana cu un colt de paine proaspata.  Imi plac cartofii prajiti, dar din cartofi reali, pe care ii curat eu acasa, ii tai cum imi place mie si ii prajesc fie in ulei de palmier, fie ulei de orez sau de samburi de struguri. Nu folosesc niciodata un ulei de doua ori. Cartofii de la McDo mi se par SF si daca totusi ajung sa mananc, la al 5-lea bat de cartof am un gust amar in gura specific, deja il numesc “amarul de McDo”.

Multa lume ma intreaba cu putina strangere de inima daca imi oblig familia sau pe cei din jur sa manance asa. Nici macar nu le recomand pentru ca eu consider ca treaba asta e foarte intima si legata de ceea ce esti ca om, ca trairi, ca instinct, si nu poti chinui pe cineva cu parerile tale. Chiar am oroare sa ma intalnesc cu cate un vegetarian extremist care imi atrage atentia ca “vai, frunza aia a stat langa branza, da-o la o parte”. Nici nu prea spun despre cum e sa fii vegetarian si ma adaptez la orice masa. Practic si la un gratar cu mici, tot se arunca niste ciuperci sau dovlecei acolo si am si eu ce manca sau… macar exista paine si mustar. Am capacitatea sa nu mananc daca nu imi place fara sa resimt asta ca o mare lipsa.

Vegetarianismul nu a facut niste minuni cu mine, nu vreau sa ma laud aiurea. Corpul a devenit mai reactiv si reactionez foarte repede cand o mancare nu e buna. Pot face indigestie si de la o salata sau de la un avocado. Simtul mirosului il am mai dezvoltat, simt imediat daca o mancare a fost reincalzita, daca nu e foarte bine preparata, la fel papilele gustative imi semnaleaza rapid cand ceva nu e ok. In primii ani cat am gatit pentru cel mic, la treaba cu diversificarea, gustam tot, chiar si carnea, si evaluam imediat cat e de ok si daca merita sa ajunga pe masa celui mic. Acum ma ghidez dupa miros si chiar si carnivorii familiei ma pun tot pe mine sa miros o carne inainte de a o arunca pe gratar, daca au dubii de prospetime.

Mananc mai basic, mai simplu, nu imi place sa combin multe lucruri. Gen daca mananc un cartof prajit, pai doar pe ala ii mananc. Vreau o rosie, o curat de pielita si o mananc, nu ma impac bine cu pielita rosiilor pe care eu o simt tare incarcata de chestiile alea cu care se stropesc legumele, oricat le-as spala. Imi plac dovleceii, imi place un sote de morcovi, paste cu sos de rosii, paine cu ulei de masline, masline cu masline, ador maslinele. Ma refer nu prea o sa ma auziti cu chestii exotice, gen quinoa sau fasole mung si mai stiu eu ce lucruri care nu au treaba cu tara asta. Da, pasta de avocado imi place maxim, dar nu am gasit nimic similar pe meleagurile noastre. Si ca mamaliga noastra nu e nimic, am mai spus eu cu alte ocazii ca as putea manca mamaliga zilnic si stiu sa fac mamaliga tot asa repede cum unii isi fac cafeaua.

Nu exagerez cu ceaiurile, desi beau zilnic, nu prea ma inteleg asa bine cu ceaiul verde, chiar il evit. Prefer sunatoare, galbenele, soc si mai am niste combinatii de la Yoggi Tea care imi plac.

Cand prind fructe care imi plac, cam sar calul, insa cam rar, astept in general sezonul fructelor noastre ca sa imi fac de cap. In rest, capsuni, banane, cam astea sunt de zi cu zi, mai ciupesc cate un kiwi sau o feliuta de mar, cam atat. Am mereu nuci simple intr-o punga in frigider si ciugulesc zilnic de acolo, nu stiu sa va spun cat, uneori mi se face rau si de la ele.

Ati citit probabil cam des in acest articol ca ba mi-e rau, ba indigestie, tot ce pot sa spun este ca vegetarianismul mi-a adus o reactivitate rapida si dura la mancarea care nu este ok si asta e de bine . Adica sistemul meu digestiv ma pune la punct repede si ferm cand exagerez si se autoregleaza. Eu nu iau nici un Colebil sau alte tampenii ce vad ca iau oamenii in jur, practic nu iau nici un medicament, si corpul se regleaza singur. Daca mananc ceva ce nu imi prieste, ma duc instinctiv spre ceaiuri, apa, miere, lamaie si cam atat, in maxim doua zile sunt ok. Am avut situatii cand de convenienta sau din prostie, am mancat ceva pentru ca vedeam pe altii ca mancau cu pofta si… am stat cu indigestii si o saptamana in care abia am mancat ceva.

O alta treaba buna este ca nu prea am pofte de genul daca trec pe langa o cofetarie sau fast food sa ma ia cu pofte, cum vad tot asa la cei din jur. Singura tentatie majora este mancarea libaneza, daca vad undeva un falafel bun sau simt mirosul acela de humus, deja ma ia cu trepidatii.

Una peste alta nu sunt de acord cu extremele. Am nevoie de acele grasimi animale pe care le iau din cand in cand din branzeturi si oua, ca femeie chiar nu e de gluma cu aceste grasimi, avem nevoie de grasimi. Iarna chiar gust cu placere din zeama unei supe de pui, fara sa mananc carnea din supa, beau doar acea zeama pentru ca oricat de vegetariana sunt, o supa de pui fara hormoni si unde au fiert si oase si piele, chiar e necesara. Pana si veganii, beau din cand in cand supa de oase, doar acea zeama, pentru anumite chestii pe care numai din asta le poti lua.

Cand m-am apucat eu de stilul acesta de a manca, era mai greu sa gasesc si solutii rapide, gen batoane sanatoase, snacks-uri sanatoase, in fine, lucruri pe care sa le iei gata facute. Un sandwich cu salam gasesti oriunde, dar ceva pentru un vegetarian e mai greu.

O sa va las mai jos cateva surse de shopping si recomandari, daca sunteti vegetarieni sau daca va tenteaza macar sa tineti post din cand in cand.

Batoanele Nakd mi se pare cele mai misto din tot ce am crontait pana acum, le iau din Bebe Tei, dar si din magazinul online Vegis cand nu ajung la magazin.

Ceaiurile mi le iau din supermarketuri, Plafar, dar si pe Rangali.

Gasesc mereu legume si fructe bune la Lidl sau la Mega Image, cam rar in supermarketurile mari. Selgros e uneori de preferat.

In rest, chiar nu e mare bataie de cap sa gasesc lucruri ok de mancat, mai ales ca am senzorii activi.

Sper sa intelegeti ca vegetarianismul nu e nimic miraculos si ca vegetarienii nu sunt niste oameni cu cine stie ce capacitati speciale. Vegetarianismul aduce beneficii daca este integrat intr-un fel de viata armonios si echilibrat. Degeaba mananci quinoa si linte bio, daca tot bei cafea, cola si fumezi,  daca esti o persoana foarte blocata in clisee si prejudecati si esti tot timpul nemultumit. Totodata, alcoolul, chiar daca nu contine carne, strica tot ce faci cu vegetarianismul. Vegetarianismul te invata sa ai rabdare, ganditi-va cat imi ia mie sa obtin un pahar de smoothie dimineata fata de cineva care pac pac taie doua felii de salam, le pune intre doua felii de paine si gata. Eu iau fructele, le spal, le curat, le mixez, am de spalat storcator, blender ce o fi si dupa asta savurez micul dejun…. na, ca rabdarea se invata.

Cam asta am vrut sa va spun despre vegetarianism, daca mai aveti intrebari sau alte idei, aveti casuta de comentarii mai jos si astept cu interes reactiile voastre.

vegis.ro