Calator in Romania

Sa fii calator in Romania nu da neaparat bine. Mai ales in societatea de astazi unde daca nu arati poza din aeroport, apoi din avion, apoi din aeroportul unde ajungi si din camera de hotel plina de bling-bling-uri si cu view-ul catre cladiri cu multe etaje. Stiti ca teama noastra, a romanilor, cea mai mare inainte de cea de moarte, este de ceea ce va spune lumea despre tine. Si mai ales daca spune lumea ca ai fi sarac. Ma refer sarac din punct de vedere material. Si uite asa treaba cu calator in Romania nu da bine, mon cher.

Stateam de vorba recent cu o soferita de pe Elec pe care o apreciez mult. Este o femeie muncitoare, iubitoare de animale si care munceste cat doi barbati puternici, as zice. Imi spunea cu tristete ca nu apuca sa calatoreasca odata din prisma muncii, a obligatiilor familiale si ca a fost doar in Romania, la munte. I-am zis sa nu isi faca griji, va avea vreme sa mai mearga. Si ca in Romania la munte e prea frumos ca sa spui ca am fost doar calator in Romania la munte.

Apropos de munti, imi doresc mult sa mai ajung in Apuseni, dar sa stau minim o saptamana. Si am o atractie speciala pentru muntii Dobrogei, batrani si tociti de vremuri. Dar si eu precum soferita de la Elec am multe alte lucruri de facut si imi planific vacantele si dupa timp, dar si dupa bani.

Avantajele calatoriilor si vacantelor in Romania

Nu as spune ca sunt avantaje neaparat de ordin material, ci cat de mediu si natura. Si de siguranta. Cat de mult iubesc Parisul, in ultima vreme am plecat mereu cu teama acolo. Credeti-ma ca daca te vei plimba prin Sibiu sau Sighisoara sunt practic inexistente riscurile unui atac terorist. Iar in Brasov, cel mult cu nenea Ursul te poti intalni seara daca iesi tarziu de la club, iar el vine tot din cauza noastra si e cam obisnuit cu turistii.

Pentru noi, romanii, un alt avantaj tine de partea de formalitati. Nu ai nevoie sa faci pasaport unui copil sau chiar tie. Nu stai nicaieri la vama.

Un alt avantaj este limba. Stiu ca pentru multi dintre noi e un pic obositor sa tot traducem totul in ceva engleza amestecata cu multe semne din maini facute prin diverse locuri unde ajungem in lumea asta. Am in anturaj oameni care spun ca uneori la restaurante in Grecia, Spania sau Turcia cu greu au explicat ce anume vor sa manance sau ca nu vor un anume ingredient.

Dezavantaj sa fii calator in Romania

Primul dezavantaj tine de infrastructura. Calatoria cu trenul e de multe ori o loterie. Adica nu stii daca ai caldura sau aer conditionat. Nu stii daca vei putea intra la toaleta unui tren fara sa simti o intoarcere in Evul Mediu. Cu masina, traficul este o alta loterie.

Al doilea dezavantaj tine de servicii. Romanii au investit cat de cat in turism, dar au uitat diverse detalii. Asadar, te poti trezi ca ajungi la un hotel de 4 stele la care piscina nu functioneaza. Sau ajungi intr-o pensiune ce se comunica cu multe margarete unde descoperi ca astepti 15 minute sa vina apa calda. Cel mai trist e cand ti se spune ca e mancare cu ingrediente locale, iar la tomberonul de gunoi stau mot lazile de legume pe care scrie frumos ca vin din Turcia si rosiile, si ardeii si castravetii.

Al treilea dezavantaj si as spune cel mai greu de dus pentru mine este turistul roman parvenit si needucat. Zilele trecute intr-un restaurant frumos, un domn cu multe lanturi groase la gat a tinut sa auda tot restaurantul cum se serveste nu stiu ce mancare in Dubai. Tot el a tinut sa stie o mare parte din restaurant ca el lasa bacsis ,,de boss de boss, nu ca saracii”. Tot acest gen de turist lasa mizerie dupa el, distruge lucruri in hoteluri si nu recunoaste sau spune ca el pe banii lui face ce vrea. Sau tot acest gen de turist asculta muzica la maxim si isi lasa copiii sa invadeze spatiul tuturor ca doar copiii au drepturi.

Cateva idei de a calatori in Romania

Hai sa iti las si cateva idei de a calatori in Romania din experienta mea. Doar cateva idei si promit sa revin cu alte articole.

Bucuresti este un oras pe care daca nu l-ai vazut, merita incercat. Iti recomand insa sa iti iei cazare aproape de zona veche a orasului. Gasesti pe Booking si cazari la hotel, dar si tot felul de apartamente accesibile. Spun asta pentru ca ideal ar fi sa mergi pe jos, nu sa iei mijloacele de transport in comun sau chiar Uber/Elec/Bolt pentru ca vei sta prea mult in trafic. Neaparat fa un tur din Victoriei spre Romana, plimba-te prin zona Amzei, Ateneul Roman. In Centrul Vechi, trebuie sa vezi Muzeul Micul Paris ca sa intelegi de ce Bucurestiul era candva o mica perla a Europei. Intra la Muzeul National de Arta si vezi macar putinele piese Brancusi si tablourile pictorilor romani. Daca vrei ceva poze mai speciale, intra si la Muzeul National de Arta Colectia de arta europeana, scara de iesire este superba si ai un tablou impresionant cu Regele Carol. Atentie ca mereu nu le merge plata cu cardul, asa ca iti poti lua bilete la muzeu online, gasesti usor cautand pe Google.

Brasov este un alt oras pe care nu l-as rata. Mergi in timpul saptamanii, nu in weekend cand e balamuc mereu. Te poti invarti in zona Pietei Sfatului si ai ce vedea. Iti recomand sa te opresti sa mananci si sa bei ceva la Tipografia. Restul de informatii le gasesti acolo si ai ce vedea.

Sighisoara, spun doar atat: plimba-te in Cetate si zi multumesc ca inca avem asemenea loc.

Constanta este un alt oras frumos, iti recomand tot asa zona veche. Te poti caza undeva pe faleza, apoi ia zona veche la pas. Fa poze pe Strada Vantului. Incearca sa ajungi in afara sezonului ca sa vezi cat de frumoasa e plaja aproape pustie. Luna mai e o idee sau octombrie e iar o perioada interesanta.

Zona Lacul Rosu – Gheorgheni- Praid iti va aduce in fata o alta Romanie. O Romanie curata, cu paduri seculare, cu aer cum nu credeai ca mai poti respira. Minoritatea maghiara din aceasta zona este de dat model pe parte de curatenie si gospodarie. La Lacul Rosu opreste-te si mananca un langos cu adevarat traditional maghiar, chiar daca tii dieta. Vei consuma caloriile cat te vei plimba pe jos prin Cheile Bicazului eventual sau in zona Praid. Daca ajungi in zona muntoasa Praid, chiar daca e august sa ai un hanorac gros la tine si sosete. Imi spuneau oamenii din zona ca ei rar renunta la vesta.

Zona Drobeta Turnu-Severin este zona unde sunt acum cand scriu acest articol. Iti recomand golful Bahna unde sunt cateva pensiuni mai degraba cautate de pescari. Insa prezenta pescarilor inseamna liniste. Deci daca vrei liniste serioasa, rezerva-ti acum si o sa vezi cum poti dormi aici. Nu au televizoare in camera si ii felicit. Oricum nu ai nevoie pentru ca zilnic ai spectacolul naturii care este greu de descris. Ca idee, aseara am stat sa vedem licuricii peste tot in zona pensiunii. Dimineata urmaresc ratele salbatice cum ies sa isi educe puii. Hm, cred ca multi turisti cu copii ar putea invata de la ele.

Concluzie si pentru cine sunt propunerile mele de a calatori in Romania

Propunerile mele intra in zona omului cu putere de cumparare medie spre ceva mai scazuta, adica cu putin efort poti sta 4-5 zile si sa iti refaci starea de spirit. Evident daca poti investi mai mult, as zice sa incerci conacele din zona Covasna – Harghita unde planuiesc sa ajung si eu cateva zile. In rest, eu precum calator caut minimalism, simplitate, curatenie. Sunt atrasa de locurile unde am contact cu natura, unde este liniste. Fiind lacto-vegetariana uneori e mai greu cu mancarea, insa eu pot manca si trei zile cartofi cu rosii si avocado luat de la supermarket ca nu patesc nimic. Sau clasica mamaliga cu branza care e un deliciu pentru mine, mai ales in zona Brasov.

Evident ca imi doresc sa calatoresc prin toata Europa, insa as minti sa spun ca nu imi place in Romania. Exista si zone pe care le tolerez mai greu, cum ar fi litoralul romanesc in plin sezon sau statiunile super aglomerate unde nu rezist mult sau stau doar in tranzit. Dar pe langa ele sunt o gramada de locuri frumoase.

Tu unde calatoresti in Romania?

Pozele sunt facute intr-o zi cu putina ploaie de vara, imi pare rau ca nu pot reda mirosul si atmosfera.

Clubul BeautyBarometer

A fi frumoasă nu ține doar de cosmetice, intră în Clubul BeautyBarometer ca să afli mai mult decât simple știri de beauty.

*Prin abonare confirmi că ai peste 16 ani și ai citit termenii și condițiile