Ce ar face femeia fara machiaj zi de zi
Machiajul si femeia, o ecuatie imposibil de stabilit. Desi machiajul ca istorie incepe mai degraba in curtea barbatilor, treptat femeile adopta machiajul in zona lor de semnificatie. Daca esti femeie, neaparat in poseta ta ai un ruj. In Egiptul antic, nobilii barbati se machiau pentru a impune o anume imagine, insa si cu scop medical. Acel carbune aplicat in jurul ochilor ii ferea si de multe insecte parazite. Folosirea pudrei in perioada secolelor XVII-XVIII si chiar mai tarziu, avea si rol sa acopere semnele de boala, chiar mizeria si sa delimiteze clasa sociala bogata si nobila de plebe.
Obiceiul de a te machia zi de zi a fost vazut ca modern si acceptabil abia pe la final de secol XIX. Desi inca era oarecum legat de zona femeilor din zona prostitutiei, totusi anumite detalii erau folosite si de doamnele onorabile. Secolul XX le-a adus femeilor rujul zilnic, apoi mascara, fond de ten si diverse alte lucruri ce acum erau accesibile.
Probabil ca v-ati plicisit de cliseul rujului rosu care face ca femeia sa se simta sigura pe ea. Un ruj rosu nu are cum sa te faca sa te simti mai sigura decat ai fi fara el, insa in mod evident poate fi un avantaj estetic. Asta si daca il folosesti cum trebuie si cat trebuie. Rujul a fost mereu produsul de machiaj cel mai vandut, cel mai sigur pentru comercianti si cel mai usor de folosit de orice consumatoare. E drept ca alegerea culorii, a texturii si modul de aplicare au in egala masura importanta. Poti folosi doar un ruj si sa iti imbunatatesti aspectul. Dar, in acelasi timp, poti face praf aspectul tau purtand un ruj care nu ti se potriveste sau prost aplicat.
Pe vremuri, doamnele isi piscau obrajii si isi muscau buzele sa para mai imbujorate. Chestia asta cu imbujorarea teoretic trebuie sa te faca sa arati mai proaspata si mai apetisanta.
Pudratul nasului nu a fost doar un pretext de a merge la toaleta, ci chiar o necesitate. In cluburile de dans unde aerisirea nu era taman buna si doamnele erau supra incalzite de valurile de fuste, pudrarea nasului destul de des era vitala ca sa nu pari ca ai stat cu nasul intr-un borcan cu ulei.
Astazi as putea spune ca a fi usor machiata e un fel de cod de conduita. A da un pic de refresh fetei atunci cand socializezi, mergi la munca sau la cumparaturi, arata ca vrei sa transmiti o imagine mai buna. Faptul ca esti preocupata sa fii simpatica nu e neaparat un gest de vanitate. Si de asta mi-am dat seama ori de cate ori am vazut interesul copiilor de a se picta pe fata.
As spune ca daca ai mici defecte faciale ce pot fi usor ameliorate din machiaj, chiar e o chestie buna si de bun simt. Un pic de anticearcan te poata salva sa fii luata drept adormita, plictisita si complet neinteresata de o conversatie, sa zicem.
Fara machiaj zi de zi e chiar de dorit. Insa poti imprumuta zilnic un mic truc de machiaj. Nu trebuie sa te machiezi zilnic full face sau foarte colorat.
Are sens sa ma machiez zi de zi?
In mod cert, nu. Machiaj zi de zi, oricat de diafan si soft, nu. Fardurile nu sunt taman ce ii place epidermului si folosite zi de zi, il deranjeaza. E ca un corp strain, sa zicem, pe care nu il tolereaza. Bineinteles ca astazi sunt create atatea formule prietenoase cu tenul si poate ca senzatia neplacuta apare mai rar sau deloc.
Pentru cine locuieste intr-un oras poluat sau merge zi de zi la birou, machiajul poate avea rol de protectie. Dar banuiesc ca totusi 1-2 zile pe saptamana nu mergi la munca.
In rest, obsesia de a ne machia,,altfel” la ocazii, eu o gasesc exagerata. Culmea, desi am fost o perioada si makeup artist si imi castigam niste bani din asta. Ma deranja insa atitudinea clientelor care cereau machiaje foarte teatrale si intense doar ca sa vada lumea ca a fost la makeup artist. Ba chiar alegeau lucruri care nu le avantajau deloc, doar ca sa se poata lauda ca au platit nu stiu cat pe un machiaj ce putea fi reperat si din avion. Exagerez, insa au fost situatii in care credeam ca nu imi voi lua banii pe cate un machiaj si culmea, clienta era super multumita de liniile negre, fardul mov intens si un pic de sclipici deasupra, ca asa dorea ea. Desi mie mi se parea complet inestetic.
Sigur ca sunt glumele acelea ca ,,daca isi da aia gletul jos, nu o mai recunosti”. Recunosc ca eu am cunoscut persoane din zona publica pe care dupa ce le-am vazut nemachiate, pot spune ca schimbarea era dramatica. Stiu actrite sau persoane din showbiz care cumpara fond de ten engross si folosesc cantitati mari pentru a avea un ten parca tencuit. Intotdeauna m-am mirat ca sunt persoane care termina doua sticle de fond de ten in mai putin de doua luni.
Machiajul de astazi a ajuns la performanta sa poata fi insesizabil si sa te faca sa pari cam nemachiata. Insa putine persoane doresc acest avantaj.
Va las si un link catre un articol in care va dadeam cateva idei legate de cate produse de make-up este normal sa avem.
Pe de alta parte, tin tare mult sa subliniez ceva. Nu se spune ,,colectia de machiaje” decat daca sunteti makeup artist si cand spuneti colectia de machiaje va referiti poate la acel dosar cu pozele machiajelor executate in timp. Si mai degraba ii spuneti portofoliu. In limba romana, din pacate sau din fericire, machiaje este plural de la machiaj si machiaj inseamna rezultatul de pe fata ta dupa ce te-ai machiat. Daca vrei sa gasesti un nume pentru toate obiectele din trusa ta de machiat, poti spune farduri, pensule, creioane, rujuri sau sa folosesti englezescul ,,makeup kit”. Sau puteti folosi un sarmant arhaism: sulemeneli sau smacuri.
Farduri Guerlain, alegerea mea pe viata
Fardurile pe care le folosesc cel mai des sunt cele de la Guerlain. Nu imi plac rujurile actuale mate din seria de makeup Guerlain. Insa adoram paletele lor cu 4 nuante, cum erau inainte si mai am din ele. Pudra Meteorites este pentru mine cea mai buna pudra posibila, mai buna chiar decat celebra Caron. Nu o recomand insa deloc tenurilor grase si celor ce vor acoperire mare. Nu ma inteleg mereu bine cu mascara Cils d’Enfer. Este foarte eficienta si spectaculoasa, insa sensibilitatea ochilor ma face sa ma duc spre alte versiuni de mascara, spre alte marci, precum Fleurance Nature sau M2Beaute sau Sensai. Dar am si mascara Guerlain, imi placea mult modelulul Le 2. Sa mai spun de seria Terracotta?
Sunt sigura ca pot folosi farduri, rujuri si pudre Guerlain si pana la 100 de ani. Am vazut cum merg texturile lor, sper sa nu le strice pe parcursul anilor.
Voi cum stati cu machiatul?
Lasă un comentariu