Ce nu ti se spune despre cosmetice

Stii ce nu ti se spune despre cosmetice? Sunt multe lucruri pe care marcile de cosmetice trebuie sa le comunice consumatorilor. Lista de ingrediente, diverse coduri, perioada de valabilitate, date de contact pentru clienti sunt doar cateva lucruri obligatorii.

Insa sunt o gramada de alte lucruri pe care nu le stim atunci cand avem o crema. Sunt cateva detalii ce nu ti se spun despre cosmetice. Iar asta nu e neaparat ceva rau. Este uneori prea multa informatie. Ca idee, un studiu facut acum putini ani in US arata ca 61% din respondenti se uita cat de cat pe eticheta produselor cosmetice inainte de a le cumpara. Insa vorbim de US, o tare unde constientizarea informarii consumatorului e foarte sustinuta de campanii si asociatii.

La noi, unde inca nu stim unde sa facem o reclamatie, mi-e teama sa ma gandesc ce rezultate ar fi la acest studiu. Cunosc multe persoane cu studii superioare chiar care se uita doar la numele produsului si la ce este – daca e crema sau sapun – si atat. Ca atare, prea multa informatie ar putea fi inutila si chiar stresanta pentru majoritatea consumatorilor. Sigur ca exista si consumatori foarte informati si pretentiosi. Sper ca numarul lor sa creasca.

Hai sa parcurgem impreuna ce nu ti se spune despre cosmetice.

  1. In multe creme vezi la inceputul listei un ingredient banal: apa. Nu am vazut vreun producator sa spuna de unde este acea apa, ce proprietati are si cum a fost tratata inainte de a fi folosita in cosmetice. Cosmeticele cu apa termala contin pe langa apa termala in sine, a carei origine este specificata, si apa fara o sursa mentionata.
  2. Ambalajul de asemenea nu stim de unde provine si unde a fost fabricat. Eu recunosc ca as vrea uneori sa stiu si asta. Mai ales ca si ambalajul face parte din produs si din pret.
  3. Originea ingredientelor vegetale. Aici este mereu o mare necunoscuta. Sunt branduri ce spun ca anumite ingrediente de origine vegetala provin din resurse etice, insa de restul nu prea avem idee decat daca facem mult research si uneori nici atunci.
  4. Multe companii nu au laborator propriu ceea ce nu e rau si nici bine. De multe ori nici formulele nu sunt gandite efectiv de cel ce detine brandul. Formulele se gasesc uneori ,,la cheie” si se adapteaza usor eventual cu un plus de un anume ingredient sau un anume parfum pentru a-l personaliza.
  5. Ambalajele produselor cosmetice sunt facute sa incurajeze consumul. Cred ca ati patit ca uneori apasand pe un tub de crema sa iasa mai mult decat ati intentionat sa folositi. Ei, acolo e povestea producatorului care doreste sa te imbie sa folosesti mai mult, deci sa cumperi mai des.
  6. Concentratiile de ingrediente sunt alta necunoscuta. Foarte multe companii nu iti spun nimic de fapt despre acel magic acid hialuronic care iti va umple ridurile. Sau iti transmit informatia un pic cosmetizata. Acidul hialuronic vine in diverse forme atunci cand urmeaza sa intre in productie, uneori deja in solutie, deci diluat. Ca atare ce gasesti ca informatie ca e 7% sau 10% poate fi de fapt 10% acel compus diluat si hialuronatul de sodiu sa mai fie practic un 0.5% ceea ce nu e rau deloc, insa nu suna tentant. Clientii sunt mai atrasi de cifrele mari, chiar daca asta nu ii ajuta concret.
  7. Termenul de valabilitate este de multe ori inexistent, insa avem acel simbol de cate luni de la data deschiderii este ok sa folosim produsul. Insa nu avem data concreta de expirare. Au aparut diverse site-uri de verificare ale codurilor insa e bine sa stiti ca nu toate sunt corect actualizate si sunt facute de voluntari, nu de organizatii validate. Chestia asta e pusa in responsabilitatea distribuitorilor si vanzatorilor ce au acces la datele de expirare ale loturilor si de asta stiu cand sa retraga de la raft anumite stocuri. Sau sa faca acele lichidari de stoc. Ca atare cand vedeti o crema care in mod normal costa 200 euro la un fantastic pret de 50 de euro la lichidare de stoc e ok, cumparati-o, insa folositi-o imediat si nu o lasati in sertar cu lunile. Pentru linistea voastra cosmeticele de lux in special sunt cu formule bine stabilizate si suficienti conservanti sa reziste si dupa expirare. Evident nu e de dorit sa le mai folositi.

Sursa poze: pexels

Clubul BeautyBarometer

A fi frumoasă nu ține doar de cosmetice, intră în Clubul BeautyBarometer ca să afli mai mult decât simple știri de beauty.

*Prin abonare confirmi că ai peste 16 ani și ai citit termenii și condițiile