Processed with VSCO with a5 preset

Ce nu ti se spune despre parfumuri

Ce nu ti se spune despre parfumuri? Pai nu ni se spun multe. Parfumul se doreste a fi comunicat de catre producatori ca un produs de lux, foarte coborat din lumea Unicornilor si care aduna numai puf si norisori roz. In acest articol, insa am sa spun cateva lucruri despre care nu se prea vorbeste atunci cand comunicam despre parfumuri.

  • Costul unui parfum in sine, adica a licorii din sticla, este de infim de mix in comparatie cu pretul pe care il vedeti la raft. Exceptie fac un pic parfumurile de nisa si anumite parfumuri din zona si mai de nisa, parfumurile de tip attar, acele parfumuri orientale fara alcool, acelea intr-adevar isi cam merita pretul ridicat. Bun, e firesc sa existe si o marja de profit, producatorii de parfum nu sunt filantropi. Dar ca idee doar Chanel no. 5 in sine ca si pret atunci cand iese din fabricatie, inseamna cam 10 euro pentru 50 ml si calculati voi diferenta intre cei 50 de lei si cei 600 de lei cat costa la raft. Ce intra in diferenta? Comunicare, logistica, sticla, taxa de raft, publicitate si multe altele.
  • Multe dintre aromele florale prezentate de catre un brand sunt otbtinute din diverse alte plante fara ca acea floare sa fi fost atinsa vreodata. Aroma de crin sau de freezie este obtinuta dintr-o molecula preluata fie din iasomie, fie obtinuta complet in laborator. Ce sa mai zicem de vanilie, rar ajunge ca intr-un parfum sa existe vanilie pe bune, desi este prezentat ca avand aroma de vanilie. Si celebrul Shalimar contine vanilina, produs de laborator, abia niste flankere tarzii gen Shalimar Ode a la Vanille Sur la Route de Mexique contine si extract din vanilia adevarata din Mexic,
  • Parfumurile si vedetele. Vedeti multe parfumuri comunicate de catre vedete celebre si care le prezinta de parca sunt ale lor. E bine sa stiti ca vedetele sunt alese sa le faca comunicarea, nu au nici o treaba cu partea de fabricatie a parfumului, de selectia aromelor si nu sunt inspiratia parfumierului. Ca sa nu mai zic, ca unele vedete nici macar nu isi poarta parfumul care le detine numele.  Parumurile acestea fac parte din partea aceea de consumerism bazat pe fanatism. Adica asa mult o adulezi pe cantareata X incat crezi ca purtandu-i parfumul cu numele ei, vei avea ceva conexiune cu ea.
  • Cele mai scumpe ingrediente sunt scuipatul de casalot ( amber gris) sau moscul natural obtinut de la cerbii moscati. Pare dubios rau, dar cele mai scumpe arome vin din zone cam gretoase la prima vedere. Moscul natural nu prea mai este voia sa se obtina in mod normal pentru ca din pacate colectarea lui implica uneori chiar uciderea animalului in sine. Totodata secretiile de zibeta, un fel de pisica, sunt inca un ingredient scump si exrem de important in parfumerii. Unii istorici vorbesc si de celebra aroma ,,pipi de chat” care da, asta inseamna, pipi de pisica, care nu este doar o aroma cautata de cunoscatorii de vinuri, dar si de cei de parfumuri. Celebrul Chanel no. 5 se pare ca ar avea ceva treaba cu aceasta zona animalica nu foarte nobila. Tot din seria ingrediente scumpe este acel Oud care este de fapt o aroma obtinut dintr-un anume tip de copac, agar, atacat de o ciuperca sau de niste bacterii, Mai exact miros de copac mucegait sublimat pana ajunge la o aroma ce ne ameteste astazi.


Acestea sunt doar cateva lucruri. Ideea este ca fiecare parfum combina puterea ingredientelor, dar si geniul parfumierului. Nu este suficient sa folosesti un anume ingredient ca sa obtii un parfum de succes.

Clubul BeautyBarometer

A fi frumoasă nu ține doar de cosmetice, intră în Clubul BeautyBarometer ca să afli mai mult decât simple știri de beauty.

*Prin abonare confirmi că ai peste 16 ani și ai citit termenii și condițiile