Ce nu ti se spune despre slabit

Este cineva aici care nu a tinut macar o data o dieta ca sa slabeasca un pic, macar un kilogram? Evident nu ma adresez acelui procent mic de femei sau de barbati care sunt foarte firavi prin natura lor. Imi aduc aminte de adolescenta mea cand mancam o paine pe zi ca sa ma umflu un pic sa nu mai pice blugii de pe mine. Acele vremuri au trecut si am avut si eu momente cand  ma luptam cu 2-3 maxim 5 kilograme in plus.

Nu m-a pasionat subiectul slabitului decat undeva pe la 24-25 de ani, din ce retin. Intrasem la un moment dat intr-o faza stupida in care credeam ca orice kilogram in minus sigur va insemna sa arat mai bine.

Am avut ocazia sa stau de vorba cu oameni foarte pregatiti in domeniu, vorbesc de medici, nu de aceasta generatie de nutritionisti iesiti pe banda dupa niste cursuri facute seara. Un adevarat nutritionist trebuie sa fie in primul rand medic, cu acea diploma de medic. Ca isi face si specializare pe nutritie, cu atat mai bine. Tot ce va spun in acest articol sunt lucruri aflate de la oameni pregatiti, medici, antrenori, chirurgi, oameni cu care am discutat de-a lungul anilor. Primul cel mai mare sfat pe care vi-l dau legat de slabit este sa mergeti doar la specialisti confirmati, cu facultate de medicina, cu lucruri serioase facute, nu cu genul de cursuri de 1-2 ani, cu un brand in spate din care va recomanda liste de produse si sa treceti totul si prin propriul filtru. Este vorba de sanatatea voastra, de viata voastra si nimeni nu stie mai bine ceea ce traiti si ceea ce simtiti.

Asa ca iata prima regula: Mergeti la medic nutritionist, nu la cineva care este si nutritionist.  Nu mergeti pe diete recomandate de un nutritionist care a facut el niste cursuri in vara trecuta si a aflat niste adevaruri miraculoase care te vor ajuta sa slabesti instant si fara durere. Daca sunteti in situatia de a trebui sa dati jos niste kilograme, ganditi-va ca este vorba de corpul vostru, de sanatatea voastra si ca nu ne jucam cu meniurile dictate de o doamna intr-un birou frumos colorat. Nu cu leurda si zahar de stevie veti slabi. Orice medic va diagnostica intai problematica ta, adica sa inteleaga prin ce mecanism te-ai ingrasat. Fie chiar mananci prea mult, fie esti prea sedentar, fie ai o predispozitie de a acumula, fie ai o anumita problematica care duce spre acumularea de grasimi si lichide in corp. Un medic nutrionist o sa te puna sa iti faci niste analize si o sa ia niste decizii documentate, nu dupa o discutie pe canapea.

Dietele cu sucuri sunt mai periculoase decat par. Stiu ca este o manie acum de a bea  o perioada lunga de vreme doar niste sucuri si smoothie-uri extrem de inteligent denumite de detox si de tot felul de minuni. Te si intrebi uneori de ce mai exista atata stiinta pe lumea asta daca ne putem salva cu niste fructe pisate. Exista niste lucruri elementare pentru care nici macar nu ai nevoie sa mergi la medic, e suficient sa deschizi un manual de anatomie de gimnaziu. Digestia incepe in gura prin masticatie pentru ca intreg tubul digestiv isi are repartizate taskurile asa incat viata ta sa fie echilibrata. Natura ne-a dat un corp atat de destept incat e stupid sa ne batem joc de noi insine. Suntem mamifere omnivore. Forma noastra fizica ne arata clar cam ce putem manca ca sa ne fie bine. Adica ceea ce putem apuca cu mainile, rupe cu mainile si mesteca cu dintii. Stomacul are o structura care e gandita sa digere mancare preponderent solida, dupa ce a fost mestecata, amestecata cu saliva, un element foarte important. La fel intestinele noastre au o flora si o treaba pentru care au fost setate de Univers. Cine mananca atata pasat si lichid? Poate cineva bolnav, poate un om post-operatoriu este in situatia ca o perioada de cateva ore sau zile sa manance doar lichide. In rest, este o autoflagelare a sistemului digestiv sa ii dai numai sucuri si smoothie-uri. Dietele cu sucuri o sa va dea peste cap stomacul si o sa va afecteze serios flora intestinala. Chiar merita asta doar ca pe cantar sa apareti cu 3 kilograme mai slaba?

Pastilele de slabit va pun la treaba exagerata rinichii si intestinele. In general pastilele de slabit trebuie sa va dea impresia ca slabiti, ca ies din voi ,,toxinele”, ce or fi ele inca nu stim. Da, mergi mai des la toaleta si ai asa un feeling de satisfactie gandindu-te ca ai gasit reteta miraculoase de a scoate din tine depozite de grasime. Ai fi socata cate minerale si cate substante cu adevarat necesare elimini. Depozitele alea de grasimi acumulate nu se sperie de niste pastile care doar iti cresc diureza, adica faci pipi mai des. Poti folosi pe perioade foarte scurte, gen la inceput de dieta, din cand in cand sa ai niste suplimente care sa ajute digestia, dar in nici un caz sa le tii mereu in poseta si sa le mananci zi de zi.

Sport, sport, sport, dar facut cu cap, mai ales cand va apucati. Vad seara salile de fitness pline si ma gandesc cu groaza cum dorm apoi acei oameni. Fixati-va in program sa faceti sport in timpul zilei, nu dupa ora 18:00 cand nu o sa faceti decat sa va obositi tot organismul. Sportul facut seara nu o sa faca decat sa va ingreuneze apoi procesul de odihna, iar ca sa slabiti odihna este mai importanta decat credeti. Ideal este sa incepeti cu un sport mai putin agresiv si solicitant, sa va capatati mobilitate si apoi sa treceti la lucrurile alea pe care le vedeti in reclamele la salile de fitness. Si nu uitat ca o sa va creasca si masa musculara, asa ca pregatiti-va sa nu vedeti mare minus pe cantar.

Ceai verde, ananas, salata cu salata, lista aceasta de alimente care chipurile va vor slabi nu este neaparat o solutie. De asta ne intoarcem la primul punct, la medicul nutritionist, care o sa va intrebe si cam ce mancati in mod normal sa faca o trecere lina spre un meniu echilibrat.

Imi aduc aminte cand am discutat cu un medic cu multa experienta si imi spunea de cat de crizate si grabite sunt femeile cand vin sa ceara ,,regim de slabit”. Le spunea tuturor sa isi acorde cam acelasi timp in care au pus acele kilograme in plus si pentru a le da jos. Adica daca timp de 2-3 ani ai tot pus kilograme, cam tot 2 ani trebuie sa ai rabdare sa dai jos ca sa nu produci probleme de sanatate. Si cand le spunea asta, ele fugeau repede la cate un reprezentant de la Herbalife sau de la alte firme care promit marea cu sarea, se chinuiau cu acele shake-uri si alte minuni si apoi veneau sa se trateze si de acele lucruri. Reuseau sa slabeasca, dar nu se mai simteau bine, aveau digestia data peste cap si multe alte lucruri.

M-a mancat si pe mine pielea pe la 25 de ani sa incerc un regim Herbalife, am luat shake-uri, celebrele lor pastile Cel-u-loss si da, am slabit cele 3 kilograme pandite, dar dupa aceea am avut niste stari foarte aiurea. In primul rand trecusem de cele 3 kilograme in minus si am slabit prea mult, desi eu incheiasem cele doua luni de shake-uri si pastile. Ma durea stomacul, asa ca nu am mai vrut sa aud de ele. Am mai baut cate un shake Herbalife de pofta, cel cu ciocolata era misto, insa nu l-am mai luat pe post de masa, ci pe post de desert.

Fiecare slabeste in felul lui si fiecare are un organism cu nevoi specifice. Desi sunt vegetariana de peste 10 ani, sunt o mare iubitoare de dulciuri pe baza de ciocolata neagra si ador chestiile din zona patiseriei frantuzesti, croissante, pain au chocola, etc. Aspect care nu e tocmai bun si cu care ma lupt. Totodata, am ajuns si la momentul cand si eu si medicii la care merg au spus ca daca stresul de a renunta la aceste dulciuri complet devine obositor, chiar nu are sens. Sa reduc treptat, sa adaptez, dar sa nu renunt de tot la dulciuri, pentru ca pana la urma asa am fost zeci de ani, e greu sa resetez brusc si dintr-odata ce ii ofer ca si alimente corpului meu. Asa ca am crescut partea de efort fizic, imi selectez si aceste dulciuri mai atent, gen prefer sa iau o ciocolata neagra cu un continut de zahar cat mai mic, sa mai iau cate un baton gen Nakd sau Pulsin.

Sa nu uit sa pomenesc de psiholog. Intr-un demers de acest gen cum este slabitul, partea emotionala este mult pusa la treaba. Un psiholog nu te va ajuta sa slabesti, dar sa treci mai impacata cu tine peste perioada aceasta.

vegis.ro