Perfect young woman applying facial cream in bathroom

Ce sa nu crezi niciodata despre cosmetice

In peisajul online, dar nu numai, sunt comunicate atatea lucruri despre cosmetice, incat uneori parem ca traim intr-o lume paralela. Intr-o lume paralela unde acidul hialuronic face miracole si retinolul devine un fel de James, James Bond. Hai sa desconspiram niste minciunele nevinovate, de fapt extrem de uzate. E un fel de ,,vine lupul”, dar nu mai vine. Fireste ca asteptam sa si vina, adica sa vedem rezultate miraculoase ale produselor cosmetice. Insa sa nu uitam ca nici un rezultat miraculos nu vine fara consecinte.

  • Nu exista creme fara conservanti. Pot avea conservanti mai putini nocivi, dar tot au. Fara conservant, in cateva ore acea crema se transforma intr-un mic SPA pentru bacterii nedorite si mucegai.
  • Nu exista produse 2 in 1 sau 3 in 1. Exista doar o metoda de marketing facuta sa te convinga sa dai ceva mai multi bani pe un produs facandu-te sa speri ca se va intampla minunea. Sampoanele 2 in 1 sunt de fapt niste sampoane cu ceva mai mult factor de hidratare, in cele mai multe cazuri iti cam incarca firul de par si trebuie sa te speli toata ziua. Apoi acele masti si cleanser in acelasi timp, un fel de struto-camila care nici nu va curata bine, iar ca masca nu va face prea multa treaba. Bine ca nu sunt asa multe.
  • Nici o crema nu elimina ridurile de pe ten. Oricat de scumpa este acea crema. Si nici nu ti-ai dori asta. De ce? Asta inseamna ca acel produs cosmetic ar actiona undeva in stratul al doilea sau chiar al treilea al pielii, iar acolo nu ai cum sa ajungi tu doar frecand cu degetelul o crema parfumata si dintr-un borcanel luxos. Si cand ajunge crema, cine stie peste ce mai da si deranjeaza. Eu una nu vreau ca o simpla crema pe care eu o tin intr-un sertar sa ajunga in derm prea mult.
  • Ambalajele frumoase nu sunt neaparat o garantie a calitatii. Fireste ca nu ne plac cosmeticele ce apar ca niste Cenusarese modeste, insa o cutie cu mult sclipici si cuvinte inaltatoare, nu garanteaza nimic.
  • Hidratarea in profunzime te baga asa intr-o lectie de anatomie imaginara unde un film de desene animate arata cum molecula de acid hialuronic ajunge pana departe, dar nu stim exact unde. Toate ingredientele raman la nivel de epiderm, se duc usor spre stratul bazal, acolo de unde sunt formate celulele epiteliale. Retinolul mai reuseste sa sparga acel nivel si sa impacteze procesul de reinnoire a celulelor, adica sa il grabeasca. Insa sa nu va doriti sa se duca mai departe, pentru ca e doar o crema, nu va faceti acasa chirurgie plastica si reparatorie.
  • Produsele de curatare atat de blande si care nu se clatesc de pe ten. Gen micelara in special, uneori si laptele demachiant. Orice produs de curatare se clateste cu apa, pentru ca ce face orice produs de curatare? Curata, da, adica se incarca cu toate resturile de machiaj, sebum si praf. Fix asta nu am vrea sa ramana pe fata.
  • Un anticearcan acopera, insa nu schimba volumetria. Adica daca tu ai cearcan care sta ca o punga, anticearcanul nu il va dezumfla. Exista produse cu cofeina ce influenteaza usor aspectul cearcanelor si a ochilor umflati, dar nu va asteptati la minuni, ci doar usoare ameliorari.