Ce inseamna sterilet
Steriletul este un mijloc de contraceptie sub forma unui dispozitiv intrauterin. Acest dispozitiv este introdus fara anestezie, de obicei, prin vagin, in interiorul uterului doar in cabinetele ginecologice de catre medici ginecologi dupa cateva investigatii de baza. Uneori se folosesc si usoare anestezice sau analgezice pentru a oferi mai mult confort pacientei.
Practic orice femeie care si-a inceput viata sexuala poate beneficia de aceasta metoda contraceptiva. Fireste are si contraindicatii si din acest motiv daca va hotarati sa il folositi, neaparat trebuie sa discutati cu medicul ginecolog, sa va faca un test Papanicolau si nu doar atat. Steriletul nehormonal elibereaza treptat, timp de 3- 5 ani, o cantitate mica de cupru in interiorul uterului si previne atingerea ovulelor si fertilizarea acestora de sperma.
Exista si sterilete hormonale si ele elibereaza treptat hormoni care de asemenea impiedica fertilizarea ovulelor.
Perioada in care pastram steriletul in uter, daca nu sunt probleme, este undeva intre 3-5 ani, timp in care suntem asigurate ca nu vom ramane insarcinata, rata de siguranta fiind undeva la 95%.
Steriletul clasic, nehormonal, este si in prezent alegerea multor femei, insa are cateva dezavantaje. Inclusiv inserarea lui se face uneori cu un oarecare disconfort si poate declansa si dureri post inserare destul de neplacute. Dar de curand pe piata s-a lansat un sterilet mai mic si sferic care se pare ca rezolva multe dintre problemele provocate de clasicul sterilet nehormonal.
Contraceptie, sterilet si ce alegem
Daca in trecut femeia era intr-un proces continuu de procreere, iata ca epoca moderna ii permita sa faca si sex doar pentru propria placere si nu doar pentru a mai aduce pe lume un copil. Si asta e foarte normal.
Sa facem un simplu calcul, daca ai 1-2 copii cum au majoritatea familiilor din ziua de astazi, practic doar doi ani din viata ta ai fost preocupata de procreere, in rest sexul ti-a adus placere si a fost o nevoie fireasca a ta de la care nu e cazul sa te opresti.
Contraceptia e complicata si simpla in acelasi timp. In 2021 gasesti zeci de produse si dispozitive, daca nu chiar sute, care iti ofera posiblitatea sa faci sex fara a ramane insarcinata. Atentie, contraceptie nu inseamna si protectia fata de bolile cu transmitere sexuala, acolo ramane singur prezervativul ca un mare print singuratic si viteaz. Atentie, nici sexul oral sau anal nu va fereste de transmiterea bolilor diverse din acest registru de boli cu transmitere sexuala.
Ca atare mijloacele de contraceptie sunt multiple de la prezervativ, pastile anticonceptionale de mai multe tipuri, geluri spermicide, ovlue spermicide, injectii cu hormoni, diverse dispozitive precum steriletul hormonal sau nehormonal. Doar sa alegeti ce vi se potriveste.
Cine este cel mai mic sterilet
Am onoarea sa vi-l prezint pe IUB Ballerine. IUB Ballerine are formă de sferă, deci este diferit de toate celelalte dispozitive care au forma literei „T”, și se adaptează ușor corpului femeii. Dintre toate steriletele existente pe piață, acesta are cel mai mic diametru – 15 mm. Datorită formei 3D și a celei mai mici dimensiuni, Ballerine nu rănește, nu perforează și nu irită.
Practic de ani de zile pacientele care au purtat clasicul sterilet in forma de T au mai avut disconfort din cauza dimensiunii si a formei.
Va las informatiile oficiale ca e cel mai simplu si clar pentru voi. Acest articol nu este nici platit si nici sponsorizat, insa mi se pare ca informatia despre acest sterilet e de mare ajutor, mai ales astazi cand in Romania problema avorturilor este inca mare sau a sarcinilor nedorite.
Este potrivit pentru toate vârstele, inclusiv pentru femeile tinere care nu au fost însărcinate. Fertilitatea este reinstaurată imediat după înlăturare. Nu afectează libidoul, ovulația și nici nu îngrașă.
Are o eficiență de peste 99% în prevenirea sarcinii, dar și o durată de viață de până la cinci ani.
„Ballerine® poate fi inserat doar de către medicul ginecolog după o consultație și alte investigații prealabile. Medicul măsoară uterul pacientei și inserează steriletul preîncărcat în cel mai subțire tub de inserție. IUB Ballerine® își găsește poziția ideală și rămâne în interiorul uterului.”, spune doctor Diana Mihai, medic ginecolog.
Dispozitivul nu poate fi folosit de femeile însărcinate, de cele care au o formă anormală a uterului, suferă de afecțiuni ale colului uterin sau au alergie la unul dintre materialele componente.
Cum a apărut steriletul IUB Ballerine®
Steriletul IUB Ballerine este creat de compania de tehnologie medicală OCON Healthcare.
„Principala dezbatere în jurul contracepției este ceea ce obțineți vs. prețul pe care îl plătiți. De exemplu, prețul pentru pilulele contraceptive orale este foarte mare, dar femeile au fost nevoite să accepte acest lucru – ca să nu mai vorbim de complicațiile de sănătate care pot apărea de ani de zile, deoarece nu a existat o opțiune mai bună. Nu este cazul. Femeile nu trebuie să facă compromisuri asupra sănătății lor și nevoile lor nu ar trebui să fie trecute cu vederea în favoarea modului conservator de a face lucrurile. Dimpotrivă. Este important accesul la opțiuni contraceptive eficiente și accesibile care să le pună nevoile pe primul loc și să nu le afecteze viața de zi cu zi. Acest lucru este demonstrat prin utilizarea IUB Ballerine.”, spune dr. Ilan Baram, fondator și director medical la OCON Healthcare.
Medicul ginecolog și directorul medical al companiei OCON Healthcare din Israel, Ilan Baram, este cel care a inventat steriletul Ballerine ca o alternativă la steriletele rigide în forma literei „T”. Doctorul a vrut să creeze un dispozitiv intrauterin care să ofere mai mult confort femeilor și să aibă un grad de siguranță mai ridicat, deci riscul unei poziționări greșite să poată fi mult redus.
”De ce această formă sferică? Mult timp, uterul a fost privit ca un triunghi plat și s-a considerat că un sterilet în forma literei „T” s-ar potrivi perfect. De fapt, în realitate, uterul este o cavitate tridimensională care se contractă constant. Odată inserat, steriletul tradițional poate fi prost poziționat și aproximativ 70% dintre femei acuză dureri și sângerări abundente. De aceea, ne-am gândit la o formă care să reducă aceste riscuri, iar alegerea a fost perfectă.”
De altfel, a contat foarte mult și tipul de material ales pentru IUB Ballerine. Dispozitivul este realizat din perle de cupru pur dispuse pe un fir flexibil din nitinol.
Pentru ca am fost mai curioasa, am pus si niste intrebari celor doi specialisti ce au comunicat despre IUB Ballerine si va las mica sesiune de Q&A:
- Dupa ce ne este introdus dispozitivul de catre ginecolog, ce ar trebui sa simtim? Cum ne dam seama daca ne simtim in regula cu acest dispozitiv?
Dr. Diana Mihai: Primul lucru pe care îl va simți pacienta vor fi firele. Dacă își face un tact vaginal, va simți acele 2 mici fire dar care nu o vor deranja sau nu vor produce un discomfort. În cazul în care totuți simte un discomfort în timpul contactului intim va anunța medicul și firele pot fi tăiate mai scurt. În primele luni, de obicei în prima lună, va apărea o sângerare neregulată care nu trebuie să sperie pacienta. De obicei e ca un spotting, câteva pete de sânge se elimina în anumite zile.
O menstruație mai abundentă poate apărea în prima lună, până când organismul se obișnuiește cu noul dispozitiv. Dacă nu apar dureri, pacienta nu ar trebui să se îngrijoreze. Medicul ginecolog îi poate da un anti-inflamator, în cazul în care nu există contraindicații. Cele mai bune sunt cele sub formă de supozitor care se introduc intra-rectal și pacienta îl poate administra cu o zi înainte de menstruație. Astfel, discomfortul va fi redus. Daca ulterior se vor prelungi aceste simptome, atunci dispozitivul ar trebui să fie înlăturat. Eu îl folosesc de doi ani și nu am avut astfel de situații, față de steriletul clasic pe care îl inseram anterior. De aceea e foarte important să facă analizele înainte de introducerea oricărui dispozitiv intra-uterin. Forma acestuia și materialul nu îi vor da riscul de dureri sau sângerări abundente. - Putem calatori cu avionul cu acest dispozitiv in siguranta? Putem merge in vacanta, sa facem inot, scufundari?
Dr. Diana Mihai: Sigur că da, putem face tot ce ne dorim. - Eficienta lui de cand este activa? Efectul contraceptiv este imediat sau dupa cateva zile?
Dr. Diana Mihai: Efectul este imediat, însă eu recommend să nu existe contact sexual două zile după montarea steriletului, pentru a se obișnui corpul cu el. - Poate fi afectata menstruatia?
Dr. Prof. Claudia Mehedințu: Cum a punctat colega mea, menstruația poate fi afectată puțin la început, până se adaptează cavitatea uterină și până se obișnuiește și corpul cu descărcarea ionilor de cupru, dar o afectează din punct de vedere al cantității. Menstra va fi mai abundentă decât de obicei, însă nu produce întârzieri sau dereglări pentru că nu este un sterilet hormonal. Ovarele noastre funcționează la fel. - Daca suntem in perioada de perimenopauza, avand deja anumite stari specifice, este indicat sa folosim acest dispozitiv?
Dr. Prof. Claudia Mehedințu: Da, pentru că pacientele aflate la perminemopauză mai pot avea o ultimă ovulație și ultimul ovocit cu care pot să rămână însărcinate. Se poate utiliza la fel, la absolut orice vârstă. Am avut un caz, femeia avea 47 de ani. Pacienta a dat telefon și a zis că nu i-a mai venit ciclul, a vrut să vadă dacă este la menopauza. Eu inspirată i-am zis să facă un test de sarcină și a ieșit pozitiv. S-a urcat în avion și când a venit era deja însărcinată în 16 săptămâni cu un făt plurimalformat cu trisomie 13 (malformație genetică care nu este compatibilă cu viața, creier foarte afectat, orbite fară globi oculari, etc). Am făcut avort terapeutic. Se întâmplă, aceste cazuri nu sunt atât de rare. - La inceput de menopauza, cand totusi mai apar sangerari si cand ne temem in mod evident ca am mai putea avea o sarcina nedorita, este ok sa folosim aceste dispozitiv? Intreb pentru ca au fost doamne la 50 de ani intrate teoretic la menopauza care s-au trezit cu sarcina.
Dr. Diana Mihai: Se poate întâmpla, ele au ovulația o dată la 6 luni și nu se mai protejează și se trezesc că sunt însărcinate. Am avut și eu un caz asemănător cu al doamnei profesor: pacienta s-a prezentat la control să vadă dacă totul este în regulă pentru că a intrat la menopauză și a avut surpriza că este însărcinată in trimestrul doi.
Vreau sa multumesc celor doua doamne doctor, Dr. Diana Mihai si Dr. Prof. Claudia Mehedintu, si in special agentiei Deci se poate care m-au ajutat cu toate aceste informatii.
Ca informatie comerciala, am gasit acest sterilet aici pe eMag ( link de afiliere) insa vreau sa imi promiteti ca il veti cumpara dupa o vizita minutioasa la ginecolog si dupa toate investigatiile de rigoare.
Iar pe voi vreau sa va incurajez sa va bucurati de viata voastra complet, insa sa va cautati mereu solutiile care sa va asigur confort si sanatate. O viata sexuala implinita iti aduce o stare de echilibru si preocuparea de a va educa pe aceasta tema nu tine de frivolitate, ci de normalitate si respect fata de sine.
Sursa poza principala: Unsplash, Yoann Boyer
Sursa poza IUB Ballerine: comunicat de presa oficial DuX Md Pharma Solutions
Lasă un comentariu