Cine este Madame Gres?

Cine este Madame Gres in parfumerie

Madame Gres este in prezent o marca de parfumuri destul de accesibila la nivel de pret, insa cu arome elegant si frumos elaborate.

Daca ati mirosit macar una dintre Cabotine sau chiar Cabochard, ati inteles acel farmec frantuzesc, un pic obraznic si intrigant, dar si un pic defensiv si volatil.

In prezent casa de parfumuri Madame Gres este detinuta de Lalique si are cam 3 linii importante: Cabochard, Cabotine si Madame Gres.

Les Signes de GRÈS Collection este o alta colectie de parfumuri lansata in 2017 si gandite oarecum unisex: Etat de Grace, Extreme Purete si Fruits de la Creativite.

Parfumurile au fost si sunt create de diferiti parfumieri, incepand de la Bernard Chant, un artist al acordului chypre, care a creat Cabochard (1959) si pana la Cabochard Cherie (2019) creat de Dorothee Piot.

Istoria spune ca Madame Gres cand si-a dorit sa lanseze si parfumuri care sa completeze tinutele create de ea, a inceput cu doua formule. Una ceva mai diafana. florala, numita Chouda creata de Guy Robert, inspirata de iasomia indiana. Madame Gres facuse o calatorie in India si acest parfum ii era mult mai drag decat Cabochard. Insa stia ca un succes comercial va avea doar prin Cabochard. Din Chouda s-au produs doar 5 l, cantitate care a ramas la dispozitia sa si pe care i-a folosit pana la 90 de ani. Se spune ca practic acest parfum era un amestec de note verzi, ceva iasomie, ,,zambila de apa” ( hyacinthe d’eau) descoperita si ea in India si parea un parfum destul de atipic. De asta a si ramas ascuns publicului.

Cine este Madame Gres in moda

Madame Gres este o figura cu greutate in zona de moda, insa totodata o personalitate mai ascunsa si lipsita de aura de glamour sau de orgoliu.

Cunoscuta drept artista drapajului dus spre perfectiune si lucrat manual, Madame Gres a fost apreciata si respectata in mediul de couturieri ai epocii. Huert de Givenchy, Cristobal Balenciaga sau Yves Saint Laurent au apreciat-o si chiar sustinut-o pe finalul carierei.

Madame Gres s-a lansat in moda in 1932 dupa o perioada in care s-a dedicat artei. A urmat apoi o perioada in care a lucrat impreuna cu Juliette Barton. Practic in 1942 lanseaza efectiv marca Madame Gres cu care de altfel intampina perioada razboiului. Este cunoscuta pentru rochiile create parca pentru zeitele grecesti, cu drapaje ireal de bine prelucrate. Pe perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial se retrage in Pirinei si casa sa este inchisa. Dupa razboi are o perioada destul de sinuoasa, ea in sine nefiind o priceputa in afaceri si fiind dedicata artei. Afacerea ii va fi cumparata, insa cu ajutorul lui Hubert de Givenchy, Pierre Cardin si Yves Saint Laurent continua sa lucreze pana cand imbatraneste. Moare la 90 de ani, vestea este facuta publica abia peste un an.

Parfumurile Madame Gres

Pentru cei care cauta eleganta unei arome a la francaise, alegerea unui parfum Madame Gres mi se pare mai la indemana si mai potrivita versus una din marcile celebre precum Chanel sau Dior.

Sunt elegante fara a fi invazive. Sunt cu personalitate fara a fi intrigante. Sunt feminine fara a fi limitative.

In aceasta perioada ador Cabochard Cherie, Extreme Purete si Piece Unique.