Consuma responsabil Social Media

Consuma responsabil Social Media este o sintagma ce imi suna in creier de cand bunica mea, care azi nu mai e, si-a pornit o iritatie pe fata folosind nu stiu ce amestec de bicarbonat si inca ceva din bucatarie, ca asa citise pe Facebook la o doamna de se prezenta Beauty Consultant sau ceva din zona asta. Sa ne intelegem, bunica mea avea vreo 80 de ani, a muncit poate cat 3 femei de astazi, si din pacate motivul pentru care a plecat pe la 80 si un pic de ani a fost si bazat pe un trai greu si o munca titanica. Si totusi, ea a deschis Facebook si a fost pacalita de ce a citit acolo. I se parea si ei ca Facebook ar fi ceva serios, ca doar astazi tinerii de acolo invata tot, imi spunea ea.

Mai am o prietena care recent a depasit pragul de 70 de ani si ea a inteles discutand cu mine si cu familia ei, cum sa isi filtreze informatia de pe Facebook. Ba si-a facut si Instagram si stie ca acolo pozele sunt editate si nu arata realitatea. Stie ca acele chipuri ce par desenate, sunt doar editate si nu sunt reale. Stie ca unii oameni spun ca ,,vai ce buna e margarina asta” doar pentru ca au fost platiti sa spuna asta si stie ca margarina e de fapt un aliment nesanatos. Stie insa sa si caute imagini cu pisici care o bucura enorm.

V-am dat aceste exemple ca sa intelegeti ca si oameni cu experienta multa de viata pot fi usor pacaliti de ce vad pe Facebook, Instagram si de asemenea pe tot felul de site-uri aparute ca ciupercile dupa ploaie.

Viata versus Social Media

Iar la inceputurile mele in blogging, mai exact la primul meu eveniment de beauty la care am fost invitata, m-am simtit cea mai stinghera, va spun imediat de ce. Desi cunosteam pe multe dintre invitate de pe Facebook, pe vremea aceea nu se pornise Instagram-ul, sau le citeam blogurile si le comentam si ele imi raspundeau in cele mai multe cazuri, la eveniment oamenii au stat cu nasul in telefon, abia am reusit sa fac acel contact vizual cu doua dintre ele si sa le salut. Mi s-a raspuns sec si usor deranjat, adica imi suna gen ,,chiar crezi ca am timp sa iti dau tie buna ziua?“. Ciudat, eram obisnuita ca acele persoane sa fie ca pe Social Media mereu zambitoare, deschise, sa inspire, asa cum spuneau ele.

Evenimentul era restrans, eram cam 30 de oameni cu tot cu organizatori. In final, cel mai mult m-am conversat cu organizatorii si cu o ziarista mai in varsta pe care nu prea am mai vazut-o la alte evenimente in anii urmatori. Nu am avut ceva anume de urmarit ca sa spui ca aveam ceva brief de eveniment. Stand langa una dintre ele, am vazut cat timp a stat sa selecteze din 30 de poze aproape identice ca sa posteze pe Facebook. Fireste ca asta consuma timp si nervi, insa unde mai e placerea de a crea continut? Ideea e ca nu se pupa ce prezentau ele pe Facebook si pe blog versus ce aratau in viata offline.

Anii au trecut si ce ma ingrijoreaza este ca oamenii iau de bun cam tot ce este in Social Media. Pe mine ma ingrijoreaza toate acele mesaje private de la adolescente si uneori si femei mature despre cosmetice si problematica mai degraba dermatologica. Le-ar fi mai de ajutor sa se programeze la un medic sau macar sa se uite pe blogurile specializate ale medicilor dermatologi. Sunt si clinici medicale care au blog sau ceva portal de informatii. Din 3 articole citite acolo probabilitatea e mai mare sa gaseasca informatii corecte decat chiar pe acest blog. Eu sunt un om ce scriu din experienta mea, insa ca mine sunt alte mii si zeci de mii. Nu e sanatos sa iei de la mine o recomandare ca atare si sa speri ca va rezolva ceva ce poate pune in dificultate si un dermatolog cu experienta.

De asta de ani de zile in special in clipurile de skincare spun mereu sa nu va cumparati creme in exces si sa cumparati strict ce stiti ca puteti folosi. Acest boom de consumerism este alta problema. Eu va asigur ca se poate trai foarte bine doar cu 10 tricouri, 2 perechi de jeans, 2 posete si 2 rochii versatile pentru ocazii. Cand se strica sau se uzeaza, ne luam altele. Pe parte de skincare, am si facut articole dedicate si am spus ca maxim 7-8 produse trebuie sa aveti cu totul. Banuiesc ca nu toti sunteti beauty bloggeri. Parfumuri de asemenea, daca nu ai vreun interes anume sau nu esti legat de zona aceasta a industriei, e suficient sa ai 2-3 parfumuri si le inlocuiesti cand se termina. Inclusiv eu in ultimii 3-4 ani, atunci cand imi doresc nespus sa miros un parfum, prefer sa cumpar un decant de 2-3 ml de la cineva care are acel parfum si gata. Daca te hotarasti sa colectionezi, e altceva, ai un hobby asumat si c’est la vie.

Incepand din acest an mi-am propus sa pledez cat mai mult pentru aceasta cauza, nu am vazut-o scrisa nicaieri, m-am inspirat de la campaniile publicitare ale firmelor de bauturi alcoolice. Asa cum nu e ok sa bei toata ziua, asa consider ca este sanatos sa consumi Social Media putin, rar si de buna calitate. Un pahar de vin umplut asa cum se umple, adica cam pana la jumatate, doar cu un vin de calitate, este sanatos, dar atat un pahar, ocazional. De indata ce se multiplica, alcoolul devine toxic si degenereaza in dependenta si in problematica asupra sanatatii. Acelasi lucru se aplica si in cazul Social Media.

Ce poti face concret?

  • selecteaza cu atentie canalele de orice fel, fie Instagram, fie Facebook, fie Youtube, pe care le urmaresti. Nu da folllow si like decat daca esti foarte sigur ca vrei sa dai acel like sau follow.
  • evita efectul de turma, gen ,,toti urmaresc pe x si ii dau like, pai hai sa ii dau si eu”.
  • foloseste cautarile pe domeniile ce te intereseaza cu adevarat, nu urmari doar ce iti impinge Facebook sau Youtube in fata prin recomandari.
  • daca iti place cu adevarat un canal de Youtube, un blog, un cont de Instagram, fii activ acolo, ca sa iti apara tot ce se posteaza acolo, adica comenteaza, da follow, subscribe, activeaza clopotelul pe Youtube etc.
  • cronometreaza cat stai pe Instagram, Facebook etc si trage o linie la final de saptamana. Oare timpul acesta nu ar fi fost mai misto sa il folosesti fie sa dormi, sa citesti, sa te plimbi, sa faci curat in casa, sa stai cu iubitul/iubita si sa va giugiuliti sau sa stati de vorba pur si simplu? Sau sa nu faci nimic in stilul italienesc, dolce far niente, savurand un ceai si privind un copac pe geam?

Cam atat si incep de astazi seria de continut pe tema #consumaresponsabilsocialmedia.

Iar daca vrei sa ma sustii in acest demers, pentru ca am planuri mari, te invit sa ma sustii pe Patreon.

Surse poze: Unsplash