SEOUL, SOUTH KOREA - CIRCA MAY, 2017: goods on display at cosmetics shop in Seoul.

Cosmetice asiatice, merita sau nu, pro si contra

Conceptul de cosmetice asiatice a invadat de cativa ani si mediul romanesc de consumatoare de cosmetice. Am fost intai atrase de ideea frumusetii coreencelor sau a japonezelor. Ne lasam fermecate de rutina lor de skincare ce ajunge si la 11 etape. Daca la inceput am avut acces la cateva marci disponibile in Sephora sau Douglas, treptat piata a explodat si acum multitudinea de mici afaceri ce aduc cosmetice asiatice, coreene in special, te face sa iti pui ceva mai multe intrebari asupra calitatii lor. Sunt cosmeticele asiatice mai bune decat cele produse in Europa? De unde sa le cumpar? O sa am rezultate mai bune folosind aceste cosmetice? Sunt zeci de intrebari care vin natural. In acest articol o sa incerc sa imi expun parerea mea despre acest cosmetice asiatice si va astept si pe voi cu pareri in comentarii.

 

Cosmetice asiatice, ingrediente exotice, preventie, texturi delicate, motive suficiente pentru a le folosi

Cosmeticele asiatice vin in special din Coreea de Sud, un fel de capitala a frumusetii. Insa deopotriva Japonia este o sursa pentru aceste cosmetice si fireste si China. Daca e sa concentrez esenta lor as spune asa: ten foarte curat si SPF. Coreencele sunt obsedate de acel ten curat, extrem de curat, iar apoi vine randul SPF-ului aplicat mereu cu maxima grija. Inclusiv cifrele arata ca zona Asia-Pacific este net superioara la consumul de cosmetice versus Europa Occidentala si America de Nord si tot acolo sunt trendurile pozitive.

Daca cosmeticele de la Shiseido ne sunt cunoscute si destul de populare, o gramada de alte marci ne-au invadat in ultimii ani si incep sa castige teren: Tony Moly, Skinfood, Hada Labo, LaNeige, Cosrx, Misha sau Purito. Un alt brand asiatic de prestigiu despre care va vorbesc destul de des este Sensai.

In general, cosmeticele asiatice au castigat teren in fata consumatoarelor prin texturile usoare, placute. Au urmat indeaproape partea de ingrediente, extractele de alge si de tot felul de ciuperci cu rol de regenerare si antioxidant au educat putin consumatoarele in alegerea produselor si in citirea etichetelor. Asadar, daca ar fi sa gasesc argumente in a folosi aceste cosmetice ar fi asa:

  • Texturi usoare si prietenoase cu tenul. Cosmeticele asiatice par sa se topeasca in piele.
  • Liste de ingrediente consistente, acid hialuronic in diverse forme moleculare, centella asiatica, extracte de melc, vitamina C, extract de bambus, diverse alte extracte de alge brune, soia, extract de ciuperca tremella, perle si chiar celebra matase Koishimaru din cosmeticele Sensai, un ingredient unic.
  • SPF ridicat si filtre solare de buna calitate in cremele de zi sau in BB cream-uri.
  • Ambalajele frumoase, unele vesele cu capace colorate cu flori sau figuri dragute de pisici in stilul Hello Kitty, usor de folosit, ce dau senzatia de ordonat, curat si estetic. Ca sa nu mai spun cat de instagramabile sunt.
  • Grija pentru partea de mediu, sa nu uitam ca ingrijirea asiatica recomanda mai putin folosirea dischetelor demachiante, incurajand folosirea acelor prosopele din materiale fine dedicate curatarii tenului. In general produsele nu sunt testate pe animale, multe produse sunt si vegane, insa sa nu uitam ca totusi piata asiatica, in special ingredientele ce provin din China, au fost multa vreme supuse legislatiei chinezesti care impune testarea pe animale. Cu timpul lucrurile au evoluat, insa exista inca retineri pe acest subiect din partea unor consumatori.
  • Toate site-urile de marca ale cosmeticelor asiatice au multe informatii, date despre ingrediente ceea ce e un mare respect fata de consumator.
  • Mai putin makeup, mai multa ingrijire.
  • Toate produsele din zona frumusetii asiatice merg pe ideea de a trata si a preveni semnele lasate de imbatranire, de poluare si de stresul zilnic. Ele intra practic in acel ritual specific asiaticilor care spune sa te bucuri de prezent, sa cauti sursele de zen si liniste, sa iti ingrijesti corpul si sa te bucuri de asta. Filozofia aceasta e complet opusa stilului american sau chiar european care spune cum sa aplici repede o crema care eventual tine loc si de ser, un fond de ten, makeup si doar sa arati bine, insa repede. Asiaticele invata sa isi maseze tenul si dedica timp acestui lucru.

Cosmeticele asiatice inseamna consum de resurse, oare chiar am timp si bani sa le folosesc?

Nimic de zis, fascinatia chipurilor perfecte cu ochii usor oblici ne obsedeaza si fiecare viseaza la un ten de portelan. Totusi hai sa vedem de ce nu ar trebui sa folosesti cosmeticele asiatice.

  • Daca bugetul tau nu este foarte generos pentru partea de ingrijire a tenului, atunci cu siguranta cosmeticele asiatice nu sunt pentru tine. Nu e neaparat costul per bucata, insa ca sa folosesti eficient si inteligent principiile cosmeticelor asiatice, trebuie sa folosesti mai multe produse. Gen in trusa ta trebuie sa apara vreo 5-6 produse minim, ei de aici vine dezavantajul urmator.
  • Sunt genul ,, putina crema si un ruj” – atunci cu siguranta zecile de minute dedicate zilnic celor minim 5 pasi de ingrijire din cosmetica asiatica o sa te epuizeze, chiar o sa te enerveze. Nu toti avem placerea de a ne masa tenul, de a aplica diverse texturi si sunt o gramada de femei sau barbati ce au oroare sa suprapuna 2 produse pe fata, daramite vreo 5-7.
  • Cine are un ten mai sensibil si reactiv s-ar putea ca in prima faza sa se simta semi-torturata cu atatea geluri de curatare, exfoliere, seruri, esente si lotiuni. Ca atare, sunt medici dermatologi care sunt contra acestor practici asiatice succesive de curatare ale tenului si care spun ca in afara de un gel de curatare si apa nu vad necesitatea atator etape de curatare. Pe undeva o sa va spun ca si eu sunt de acord. Un asemenea procedeu de curatare in etape l-as folosi o data pe saptamana, ca atare asa si fac. Eu una folosesc zilnic partea de double cleansing – demachiere in doi pasi cu un produs pe baza de ingrediente mai uleioase/emoliente si un gel de curatare, insa 4-5 pasi de curatare fac de maxim 2 ori pe saptamana. Asiaticele folosesc aceste procedee de curatare excesiva si pentru ca sunt obsedate de tenul alb, fara pori vizibili si cat mai transparent.
  • Un ten ce arata frumos cu acea belle mine de ten usor bronzat va fi un pic dat peste cap de atatea exfolieri si curatari impuse de rutina asiatica. Deci nu, nu e pentru cine isi doreste putina culoare provocata de soare.
  • Sunt convinsa ca multe dintre voi au o rutina care deja le face bine. Ca atare nu vad sensul sa incepi sa schimbi rutina ta si sa arunci cu banii pe seruri, esente, geluri si creme asiatice doar de dragul de a urma o moda. Stiu ca peisajul Instagramului te asalteaza si te face sa crezi ca sigur tu faci ceva gresit, dar uita-te in oglinda si daca nu simti nevoia sa schimbi ceva, nu o face.
  • Nu toate cosmeticele asiatice sunt minunate, atributul asiatic nu inseamna neaparat mai bun. Asa ca nu picati in zona ,,daca e asiatic, sigur e bun”. Si piata din Coreea sau Japonia este plina si de cosmetice mediocre sau basic. Nu are sens sa dai mai multi bani pe o crema elementara de hidratare doar ca scrie pe ea o eticheta cu niste litere asiatice daca e cam acelasi lucru cu acea crema Gerovital pe care tu o folosesti de atata vreme. Poti sa cumperi un ser sau o masca asiatica ca sa iti faci un moft si sa satisfaci curiozitatea de moment, dar nu te hazarda in a lua toata suita de produse pana nu esti sigura ca intr-adevar ai nevoie.
  • Sursele de a cumpara aceste produse trebuie alese cu grija. Au aparut acum si tot felul de magazine efemere, pagini de Facebook ce promit sa aduca cremele geishelor si a printeselor de la capatul lumii. Sfatul meu este sa alegi surse sigure, magazine cunoscute, unde exista customer services, unde ai informatii si unde esti tratata cu profesionalism nu gen ,,hai, iubita, sa iti propun o crema care e viata“. De asemenea, ambalajele pline de sclipici si fundite nu garanteaza calitatea.

Magazine de cosmetice asiatice recomandate

Pentru ca sunt multe site-uri si magazine online si fizice ce ofera cosmetice asiatice, o sa iti recomand doar cateva de care stiu, de la care am folosit. Fireste ca fiecare isi cauta si documenteaza sursele. Aici sunt doar recomandarile mele.

Glowrious.ro este clar primul pe lista pentru Rena, cea ce detine acest business, este ea in sine un simbol al consumatorului avizat si documentat. Rena recomanda produsele in cunostinta de cauza si iti da si informatii in plus.

Sephora detine de asemenea diverse marci asiatice precum Skinfood, Tony Moly, Dr. Jart, erborian.

Douglas distribuie exclusiv marca Sensai pe care v-o recomand de ani de zile si asupra careia am mai multe articole si clipuri.

Cosmania aduce marci precum Cosir, The Skin House.

Pe Notino de asemenea puteti gasi cateva marci asiatice, incepand de la Shiseido si chiar Sensai pana la Cosrx, Korika, Mizon, Yuzen.

Dermastore – marca Etude House Annayake

Marionnaud detine cateva produse interesante si accesibile de la SNP.

Surse poze: freepik si PR Daily

Clubul BeautyBarometer

A fi frumoasă nu ține doar de cosmetice, intră în Clubul BeautyBarometer ca să afli mai mult decât simple știri de beauty.

*Prin abonare confirmi că ai peste 16 ani și ai citit termenii și condițiile