Am norocul unei podoabe capilare bune, dar nu cred ca asta va intereseaza. Dar trebuie sa ma mai laud un pic :D. Am bafta aia pe care o au fetele alea slabe care mananca orice si arata super…asa e la mine parul…il spal, il usuc si el sta bine.
Stiu ca multe dintre voi va confruntati cu diverse probleme legate de par si chiar si noi, cele norocoase de la natura , avem acele zile cand ne-am pune un turban pe cap si am sta cu parul ascuns.
De unde provin problemele de aspect ale parului, din experienta mea de pana acum:
– lipsa volumului;
– matreata;
– par care nu vrea sa ia nici o forma frumoasa nici cu ondulator, nici cu placa, cu nimic.
Voi incepe cu o problema fundamentala si anume spalatul parului. Unul dintre primele mele articole in legatura cu zona de beauty a fost pe aceasta tema, adica cat de des ne spalam pe cap si cum si o sa spun acealasi lucru: ne spalam pe cap de cate ori este nevoie, adica de fiecare data cand parul nostru arata nespalat. Pentru unii asta poate insemna la 2-3 zile, pentru unii asta inseamna zilnic.
Faza cu spalatul zilnic am adoptat-o si eu pe parcursul unor ani si dadea rezultate exceptionale, adica aveam un par foarte ok, nu mi-a daunat cu nimic spalatul si uscatul parului zilnic cu un uscator bun.
Si asta e si primul meu sfat: spalati parul de cate ori are aspect de nespalat, nimic nu e mai oribil la o femeie decat aspectul de par nespalat. Eu am avut zile cand m-am spalat si de doua ori in aceeasi zi.
Din acest motiv sunt incredibil de importante produsele cu care ne spalam. Daca stiti deja de obsesia mea pentru parfumuri, a doua obsesie o reprezinta produsele de ingrijire pentru par. La sampon nu m-am zgarcit niciodata. In facultate foloseam Elseve Ceramide R, era unul dintre cele mai tari “sampoane” dinainte de 2000, nu se gasea in orice magazin, si il cumparam cu mari eforturi, il tineam in sifonier langa plicul in care imi tineam banii.
Asadar e bine sa va indentificati 2-3 sampoane de calitate si sa le folositi alternativ.
- Parul se spala cu atentie si nu la repezeala. Se clateste intai bine, adica nu doar se uda un pic si pac aplicam samponul. Lasa sa curga apa intai bine, 2-3 minute fara intrerupere. Inainte de spalat, e bine sa piepteni bine parul, nu sa intri cu parul incalcit sub dus.
- Samponarea se face de doua ori si eu as recomanda ca uneori sa aplici balsam si apoi sa vii cu cele doua samponari, mai ales daca ai un fir uscat , deteriorat si suparat.
- Dupa samponare, se clateste parul foarte bine, ideal e sa stai si 5 minute sub jetul de apa, apoi se aplica balsam sau masca cu care stai minim 2 minute si in timpul asta masezi pielea capului treci cu mainile prin pari in toate directiile.
- Clatesti parul de final cu apa ceva mai rece, eu oricum recomand sa iti speli parul cu apa nu foarte calda, am mai facut experimente cand aveam parul mai scurt si aveam delegatii prin tara, ma spalam dimineata cu apa aproape rece pe par. Acum mai fac asta doar pentru varfuri.
- Dupa spalat, nu freca cu prosopul ca si cum ai vrea sa ciufulesti parul, apasa cu prosopul parul, tine-l infasurat in jurul capului, mai ia un alt prosop uscat care sa mai absoarba ce a ramas.
- Cand parul e zvantat, aplica ser/ulei, ce mai doresti, eventual spuma de par, dar foloseste si un pieptan cu dintii rari. Da, o sa mai cada par, dar e bine ca ce pui in par ( ser, ulei, spuma), sa fie repartizat uniform si doar cu mainile aplicam pam-pam nu vei reusi. Pieptanul face un pic de ordine si e mai indicat sa lucrezi asa. Piaptana usor, tinand de par, ca nu rupi firele de par.
- Usuca-ti parul la viteza maxima, dar la temperatura medie sau mica, e ca si cum te-ar bate vantul :).
- Cand parul e semi-uscat poti folosi perie, ondulatorul are succes daca parul e uscat in proportie de 80-90%, altfel mai mult te enervezi ca nu stau buclele.
Parul este podoaba data de natura, asa ca nu te zgarci la capitolul produse folosite si ustensile. Un uscator de par te poate tine si 4-5 ani sau chiar mai mult, asa ca daca vei da pe el 150-200 de lei, investitia e de bun simt. Cauta un uscator care protejeaza parul, eventual cu efect ionizant, sunt produse bune de la Philips, Braun, Remington, ai de unde alege.
Sampon si balsam – aici asa cum am spus e bine sa alternezi 2-3 din fiecare. Sa ai neaparat un sampon de volum si cu balsamul din aceeasi gama. Daca ai parul gras si cu matreata, eu nu iti recomand sampon de par gras, cel putin nu pe cele din supermarket. Cauta o marca profesionala cu care sa ai garantia ca nu iti vei agresa parul si mai tare sau o marca dermatocosmetica. L’Oreal Professionnel, Kerastase, Tigi sau Schwarzkopf Professional sunt marci pe care eu le recomand.
Ideal este sa te speli pe par dimineata, dar si daca te speli seara, alege sa fie cu vreo 2 – 3 ore inainte sa te bagi in pat. Daca poti dormi cu bigudiuri, fa-o de cate ori poti, sunt acum si bigudiuri mai moi sau buretate cu care dormitul e mai suportabil. Ia-ti doua pernute mici intre care sa iti mai potrivesti capul ca sa poti dormi bine si sa nu te trezesti cu gatul sucit….
Testeaza coafuri si sfatul meu este sa nu te tunzi niciodata prea scurt. Un par prea scurt e greu sa fie aranjat in multe feluri, gaseste-ti o lungime pe care sa te poti “juca”, ideal este parul pana pe umeri din tot ce am vazut pana acum pe propriul par, insa de cativa ani buni eu prefer lung, desi am de tras destul de mult :).
La fel eu cred mai mult in culori mai deschise, sunt rare cazurile cand unei femei ii sta bine cu un negru pana corbului, la fel cum si culorile extreme, gen rosu sau roscat spre portocaliu sunt greu de intretinut si de asortat cu restul aparitiei tale. Daca stii ca nu ai posibilitatea sa iti intretii parul impecabil, nu aborda culori extreme, dar alege mereu culori luminoase, parul are nevoie de reflexii frumoase ca sa isi arate frumusetea.
Pe tema aceasta promit sa revin, insa nu uitati: wash your hair and have a good hair day!
16 Comments