Curatarea tenului a fost mereu o preocupare a mea de cand am descoperit lumea cosmeticelor. In ultimii ani descoperirea ritualului de double cleansing cred ca a fost un lucru extrem de benefic pentru tenul meu. Imi placea oricum de cand ma stiu sa folosesc intai un produs mai emolient si apoi ceva mai cu efect de curatare atunci cand ma demachiam. Am aflat apoi ca aceasta tehnica se numeste double cleansing sau dubla curatare si ca are multa logica.
Astazi peisajul legat de curatarea tenului pare foarte axat fie pe micelare, fie pe geluri de curatare. E drept ca ni se induce mereu ideea de fi rapid. In reclame vedem acele dischete impregnate cu ape micelare ce sterg dintr-o miscare tot. Nu am inteles unde este exact castigul. De ce m-ar ajuta o demachiere intr-un minut fata de una de 5 minute. De ce as vrea sa fac curatarea tenului in stil telegrafic?
Ce este double cleansing si de ce prefer acest ritual
Banuiesc ca multe dintre voi ati trecut prin incercarea de a va demachia cu laptele Doina acum niste multi ani. Luai un smoc de vata din punga, varsai niste lapte Doina in palme si incepeai mozoleala. Se ducea creion, rimel, dar totusi tenul nu se simtea curat. Uite asa acum peste 20 de ani faceam eu un fel de double cleansing antic. Adica dupa laptele Doina, activam urgent fie sapunul Oana de fata, fie mai tarziu diverse sapunuri solide colorate luate din consignatii. Evident pe vremea aceea nu auzisem de demachiere in doi pasi, nu existau produse de curatare avansate.
Totusi, tragand o linie, nu faceam taman rau. Laptele Doina avea suficiente substante grase si emoliente ca sa amortizeze efectul dur de curatare cu sapun. Daca as fi ramas cu prea mult lapte demachiant pe fata in care evident ramaneau resturi de makeup si alte impuritati, iar nu ar fi fost bine.
Double cleansing e un ritual de curatare preluat din obiceiurile asiatice de curatare a tenului. Ai nevoie de o substanta mai bogata in lipide cu care sa preiei de pe fata reziduurile grase. Adica sebum, makeup, etc. Urmeaza apoi ca o curatare finala, un gel de curatare ce se spumeaza usor cu apa si care preia tot, inclusiv resturile de la demachierea cu faza ,,grasa”.
Daca vreti sa invatati mai multe despre acest fel de curatarea tenului, va invit sa cautati pe Youtube ritualuri de demachiere de la Shiseido, Sensai si de alte marci de elita de pe pietele asiatice indepartate.
Double cleansingul este si bland per total, pentru ca duce la o curatare treptata. Apoi e eficient si cu murdaria de pe ten de tip gras, care se preia usor tot cu o substanta bogata in lipide.
Ce produse cosmetice de curatare a tenului folosesc in ultimele 3 luni
De-a lungul anilor am trecut prin enorm de multe produse de curatare. Nu mai stiu cate tipuri de lapte demachiant am avut. In epoca de aur a micelarelor, cred ca am cumparat tot ce se gasea micelara pe piata. Bineinteles, am avut si apa micelara Guerlain.
Treptat am inteles ca o apa micelara, folosita doar ea, este un produs de demachiere rapida. Apa micelara este produsul de baza al unui makeup artist care are de facut multe modificari pe acelasi model, treceri de la un makeup la altul in cazul unui fashion show.
Ca sa ii dam apei micelare cezarul ei, daca este hidratanta, blanda, merge de minune inclusa intr-o demachiere in mai multi pasi. Eu una am vazut ca doar o micelara face o parte din treaba. Si am vazut micelare minunate, precum si micelare care sunt micelare doar cu numele.
Uitam de demachierea ochilor, iar aici in ultimii 5 ani am vazut atat de clar diferenta pe care o face un demachiant bun dedicat ochilor. Zona ochilor bland si eficient curatata e pasul de baza in mentinerea acestei zone asa sensibile. De cand am si atatea riduri in jurul ochilor, prefer bifazice sau lapte demachiant cat mai bland.
Yves Rocher, demachiant bifazic pentru ochi cu albastrele este unul dintre produsele mele preferate. Trebuie agitat bine insa inainte. Imi repet si mie asta pentru ca mi s-a intamplat sa uit si m-am amuzat ce dezastru am putut face.
The Body Shop e pentru mine o marca de suflet. Am produsele de curatare a tenului cu care fac un ritual complet. Fie folosesc uleiul demachiant, fie untul demachiant, dupa care cleanserul nou cu extract de floare de colt care e foarte cremos si bland.
Sa nu uit o mare regula. Nu se aplica niciodata cleanserul direct pe ten. Se picura in palme o cantitate cam cat doua boabe de mazare, se emulsioneaza cu putina apa si apoi acea solutie se maseaza pe fata.
este genul de produs de curatare pe care nu ai cum sa nu il placi. Are o textura laptoasa. Parca ar fi o emulsie mixata cu un cleanser fin si da si confort tenului.
Clarins, lapte demachiant pentru ten uscat a fost si este unul dintre produsele mele preferate. De cand am descoperit marca Clarins, am avut mereu fie lapte demachiant, fie demachiantele lor speciale pentru ochi. Apropos, dupa ce termin bifazicul de la Yves Rocher, trebuie neaparat sa imi comand un nou demachiant de ochi Clarins.
IMAR Skin este probabil marca care m-a facut sa descopar texturi noi, ingrediente neasteptate. Am terminat deja doua micelare de la ei si acum am una noua, extrem de hidratanta. Pe ea o folosesc in tandem ca al doilea pas dupa jeleul de curatare cu mandarine si scualen, gras si cremos ce curata tare bine fondurile de ten. Cu acest jeleu verde profit sa fac un masaj facial, pe gat si decolteu care imi reconforteaza atat de bine pielea. Pe Imar skin cu BB20 aveti 20% reducere la toate produsele cand nu sunt alte reduceri. O micelara, 250ml, costa intre 89 si 160 de lei, depinde de ingrediente.
Edossa demachiant pentru ten sensibil a fost o surpriza venita de la o marca despre care stiam ca face doar parfumuri clona. E un gel de curatare, transparent, neparfumat. Interesant este mixul de ingrediente: niacinamide, pantenol, apa de trandafiri, aloe vera, acid hialuronic. In gluma ii zic un fel de serum-cleanser. Spun asta pentru ca sunt seruri faciale ce nu au atatea ingrediente. Il gasiti pe parfumat.ro cu 44 de lei si cu AMT10 aveti 10% reducere.
Bondi Sands e un gel de curatare pentru toata familia, il recomand in special adolescentilor ce nu au rabdare sa isi curete tenul. E simplu, cu ingrediente de baza bune si as zice ca il vad bun ca un gel de curatare si de dimineata.
Exfoliere? Da, insa in cazul meu cea mai blanda posibila. Sunt la al doilea tub din acest exfoliant enzimatic Floria. Este imbogatit si cu acid hialuronic. Este atat de bland incat uneori ma mir cat de eficient este. Nu am o experienta buna cu alti exfolianti fie chimici, fie enzimatici. Tenul meu e ceva mai sensibil. Asa ca dupa ce am vazut cat de bine ma impac cu el, greu mai renunt.
Produse de demachiere incercate, nefavorite si lista de dorinte
Fiind mereu in cautare de produse si mai eficiente, dar blande, sunt sigura ca pe viitor o sa mai vin cu alte idei.
O sa las si o lista cu produse incercate in ultimii ani si care nu mi-au placut, in principal pentru ca uscau tenul sau le simteam prea agresive:
Lancome Miel en Mousse
La Roche Posay apa micelara pentru ten sensibil
Uriage Roseliane, de la care am avut mari asteptari intrand in seria de produse dedicate tenului cu roseata
Frudia pomegranate spuma curatare
Nivea apa micelara cea clasica, Garnier apa micelara cea roz – am observat ca majoritatea acestor ape micelare de tip drugstore imi inrosesc tenul, mi-l usuca si nu le tolerez prea bine.
Ce imi doresc sa incerc:
Guerlain Abeille Royale uleiul demachiant
Imar skin gel curatare cu vanilie si castravete
Curatarea tenului ramane pentru mine un detaliu vital in ingrijirea tenului. Fara atentie la acest aspect, pot sa vin si cu cele mai eficiente seruri si creme ca tot nu voi avea rezultate.
Voi cum va demachiati?
Lasă un comentariu