De ce ne este frica cu adevarat

Pentru ca traversam epoca angoaselor si vorbim de frica mai mult decat niciodata, ma gandeam astazi de ce ne este frica de fapt.

Da, avem un virus care inca face farse. Inca sunt oameni care mor de Covid sau isi dau complet viata peste cap de la acest virus. Am in anturaj persoane carora li s-a declansat diabet, probleme digestive majore sau de piele post covid si inca se lupta cu ele.

Da, avem un razboi in coasta. Si avem stiri confuze si despre o criza economica si despre multe altele.

Dar de fapt de ce ne este frica cu adevarat?

Ce ne ridica cu adevarat adrenalina? Ce ne facem sa avem in minte gandul de teama?

Ne este frica sa fim judecati. Ne alegem cuvintele si gesturile de multe ori ca sa fim placuti si acceptati de cei pe care ii consideram mai buni.

Ne e frica de o insecta sau de un caine pe strada.

Ne e frica cand traversam o sosea sa nu fim cumva de o masina care vine in viteza.

Ne e frica cand conducem sa nu facem pana.

Ne e frica de cutremur.

Ne e frica sa nu mancam ceva si sa facem indigestie.

Ne e frica sa nu uitam focul aprins sau apa pornita atunci cand plecam de acasa.

Ne e frica de intuneric. De abandon. De certuri. De alunecat pe gheata.

S-ar parea ca dintre toate fiintele de pe planeta asta, oamenii sunt cei mai anxiosi.

S-au facut si celebrele experimente cu oaia pusa intr-o cusca langa o cusca cu un lup si oaia a murit efectiv de frica dupa o anumita perioada. Desi lupul nici macar nu a atins-o. Excesul de adrenalina da la un moment dat ordin creierului sa capituleze o lupta ce se anunta a fi mortala, desi practic lupta inca nu exista.

Si nu doar oaia a murit de frica. Au fost persoane care au murit de frica in avion in situatii de criza, avionul urma sa faca o aterizare fortata. Iar cand avionul a ajuns pe pamant nu foarte ok, dar suficient de bine sa asigure conditii de a rezista, au fost peste 90% supravietuitori. Culmea peste jumatate din cei morti aveau alte cauze ale decesului decat accidentarea grava. Multi suferisera infarc sau atac cerebral cauzat de panica abisala. Au trecut printr-un efect similar cu cel al oii din cusca.

Din pacate, tortura prin frica da rezultate.

Ca sa nu mai zicem ca putem educa sau manipula masele prin frica. Va pot garanta ca toti ne-am spalat mai des pe maini in anii de pandemie de frica. Nu de vreun spirit civic.

Oamenii au fobii si acestea sunt practic frici devenite mecanisme automate repetitive.

De ce le este frica femeilor

Femeile sunt in sine acele fiinte mai fragile si care de mici sunt crescute cu ideea de frica.

Suntem si educate sa ne fie teama de anumite lucruri.

Femeilor pana la un punct le este frica de barbati. Sunt speriate de violenta.

Ne este frica sa nu ne ingrasam, sa nu ramanem nemaritate sau sa nu ramanem gravide. Tot asa ne este si frica de infertilitate sau de saracie.

Femeile ce devin mame acumuleaza alte temeri. Frica de lucrurile ce se pot intampla copiilor.

Frica este ceva natural

Pana la urma, toate studiile si toti psihologii au concluzionat simplu: frica e ceva natural. Este un mecanism de aparare. Fara frica, un organism ar rezista mai putin.

De ce ne este frica? Prin toate organele de simt receptam lucruri care undeva in memoria noastra sunt inregistrate ca factori periculosi. Asa stim in mod natural sa nu punem mana in faca, sa nu ne aruncam in apa sau de pe bloc si sa nu mancam substante periculoase. Undeva e ceva innascut. Cu anumite temeri utile ne nastem. Pe altele le deprindem.

Frica devine patologica atunci cand nu ne mai permite sa ne vedem de ritmul normal al vietii. Desi in ultimii ani e tare greu sa definim normalitatea. Daca acum 5 ani as fi vazut pe cineva cu masca chirurgicala si manusi de plastic la cumparaturi as fi spus ca este germofob. Acum nu mai spun asta, pentru ca am trecut prin asta toti in plin varf al pandemiei.

Tu cum te raportezi la frica?