Despre afiliere as spune ca este cea mai la indemana forma de a face bani din online. As mai putea vorbi de Ad Sense, insa e un subiect ceva mai tehnic despre care nu ma simt in stare sa povestesc. Nici despre afiliere nu am asa cunostinte vaste, insa suficiente cat sa va dau niste puncte de plecare. Mai ales ca in ultimele luni am primit 2-3 intrebari pe tema afilierii si a banilor pe care ii poti castiga online.
De cand fac afiliere
Ca sa faci afiliere tot ce iti trebuie este o prezenta decenta in online. Fie ca ai o pagina de Facebook sau un grup pe Facebook, un blog sau un canal de Youtube. Ajuta si Instagramul, despre Tik Tok nu stiu ce sa va spun, nu am incercat, insa banuiesc ca au si ei vreo treaba cu asta.
Eu fac afiliere de peste 5 ani. In primul an nu am facut decat 30 de lei. Eram nelamurita de ce nu pot face mai mult.
Ce vreau sa mentionez de la inceput, este ca nu am facut niciodata genul de afiliere bazat pe Google Ads. Sunt oameni activi online care fac asta si ajung sa traiasca efectiv din asta. La mine totul se face organic, din continut. Mai exact nu bag bani in a promova linkurile de afiliere, desi am zis ca poate intr-o zi ma apuc si de asta. Toate la timpul lor.
La mine functioneaza asa: aflu de un magazin ca este ok, ori experienta direct, ori experienta de la o persoana foarte cunoscuta, atunci il recomand. Fireste conditia este ca acel magazin sa aiba sistem de afiliere. Un magazin online poate avea propriul sistem de afiliere sau sa se inscrie pe o platforma de afiliere.
Ce este o platforma de afiliere
Platformele de afiliere sunt practic platforme online, website-uri, unde un magazin se inscrie, este vizibil pentru afiliati si incepe sa aiba conversii, adica vanzari generate din linkurile ce se emit prin platforma. Platformele de afiliere sunt foarte bine organizate. Au interfata speciala fie pentru afiliat ( persoana activa online) , fie pentru cel ce face reclama ( magazinul online sau afacerea online) , ca sa poti vedea numar de click-uri, cate vanzari ai generat, cum stai in top si ce sume vei incasa.
Fireste ca afilierea e legala. In aceste platforme te poti inscrie si cu datele firmei si unele platforme retin si suma pe care trebuie sa o plateasca catre Stat ca impozit.
in Romania sunt doua platforme de afiliere: 2performant si profitshare. In afara Romaniei, mai sunt multe altele, le mentionez doar pe cele CJ sau Awin. Dar in zona Occidentala practica aceasta este foarte populara, nu mai vorbesc si de Asia. Afilierea este un instrument de marketing complex si des folosit. Multe magazine online sau afaceri online isi asigura incasari decente si chiar de succes pe baza afiliatilor.
2Performant sau Profitshare?
Daca esti in Romania, cele doua platforme de afiliere care iti sunt la indemana sunt 2Performant si Profitshare. Daca e sa fac o comparatie intre ele, pentru mine balanta inclina clar catre 2Performant.
Daca e sa le compar, daca de la 2Performant pot avea incasari saptamanal, de la Profitshare abia de doua ori pe an. Mentionez ca pentru a putea face o incasare, trebuie ca pragul comisioanelor cumulate sa fie de 100 de lei. Pe aceste platforme, comisioanele sunt intre 1% si extrem de rar 10%. De obicei 3% sau 5% ar fi acele comisioane motivante. Mai exact daca tu cumperi de pe linkul meu de afiliere marfa de 100 de lei, eu pot primi de acolo fie 1 leu, 2 lei sau maxim 5 lei, din care 16% se retin la sursa pentru impozit. Mai exact, beneficiul meu per vanzare de 100 de lei incepe de la vreo 0.75 lei pana la maxim vreo 4 lei. Nu e rau, insa nu e neaparat acea sursa de venituri mirabolante. Sunt perioade si perioade, uneori oamenii chiar imi folosesc linkurile, alteori primesc mesaje “Vai ce ma bucur ca mi-ai recomandat magazinul x, ieri am cumparat 3 parfumuri”. Iar eu naiva ,,Si ai folosit cumva linkul meu?…” si persoana spune ,,A, nu, pai am vazut pe telefon si apoi am intrat de pe calculator de la birou”. In acest caz, castigul meu e zero. Desi persoana respectiva a folosit recomandarea mea si se bucura de informatiile din partea mea.
Alteori, multi dintre voi m-ati ajutat sa descopar hibele tehnice. Adica voi ati accesat linkul de afiliere, insa din diverse chichite tehnice, linkul nu a mai ajuns sa faca conversia.
Multe magazine online si-au facut si aplicatii – gen cum e eMag sau FashionDays – si atunci degeaba folositi linkul de afiliere, daca mergeti sa cumparati prin aplicatie.
Insa trebuie sa retineti ca ambele platforme mai au probleme. Pierd constant conversii din cauza problemelor tehnice. Multe nu sunt doar de la ei, ci si de la comerciantii prezenti pe aceste platforme. Uneori se rezolva, alteori nu. Uneori lucrurile sunt asa complicate incat ma intreb de ce unele magazine online mai fac afiliere daca nu sunt pregatite si daca nu stiu ce vor.
Sunt si magazine cu sistem de afiliere propriu, cum este ViaNaturalia pe care vi-l recomand mereu. Ei isi fac propriul sistem de afiliere din mai multe motive. Odata pentru ca au o piata foarte nisata. Mai exact clientii lor sunt persoane cu nevoi speciale de nutritie si care cauta calitate, chiar daca pretul este uneori ridicat. Prin propriul sistem de afiliere ei evita si sa plateasca taxe catre o platforma online.
Pentru ca si 2performant si profitshare solicita taxe si comerciantilor. Ese firesc, intretinerea acestor platforme costa si atunci e firesc ca toti cei ce aplica acolo sa plateasca.
Cat castig din afiliere
Per total afilierea mie imi aduce niste suplimente de castig care imi permit sa imi platesc hostingul la blog, sa mai imi cumpar un parfum sau o carte. In nici un caz nu as putea trai din asta. Nici macar nu as supravietui cu acele cateva sute de lei pe luna. Evident ca unii castiga mai mult, asa cum unii castiga mai putin.
Daca doar faci continut si afiliere de tip organic, castigurile nu sunt asa mari. Bagi bani, faci bani. Insa ca sa bagi bani in promovare in Google Ads, fireste ca ai nevoie de niste sute de euro pe luna si totodata sa ai un specialist sa stie cum sa le promoveze. Sau, da, sa fii tu super profi pe Google Ads.
Si ca sa faci continut organic cu afiliere, ai nevoie de timp. Sa creezi postari, sa stai pe magazinele online si sa cauti oferte, sa stii ce si cand sa postezi pentru oamenii din comunitatea ta. Fireste ca daca ai o comunitate mare si reala si activa, da, ai sanse ca prin postarea unui singur link in swipe up sa generezi multe vanzari.
Cea mai mare incasare la nivel de luna pe care am avut-o de cand fac afiliere, a fost odata cam 2000 de lei. Insa in primul an, a fost extrem de slab. Si abia in al doilea an de afiliere am reusit sa incasez 120 de lei. Acum incasarile mele variaza, de ordinul catorva sute de lei lunar. Spun asta ca sa dau o idee celor ce fabuleaza pe tema castigurilor din aceste linkuri de afiliere si ca sa dau si sperante celor ce doresc sa se apuce. Stiu oameni care fac continut foarte misto, dar se simt rusinati sa posteze linkurile de afiliere sa nu fie considerati ..mocangii”.
Ideea e sa iti sustii blogerul sau influencerul preferat si cand vrei sa faci o cumparatura sa il intrebi daca are afiliere cu acel magazin, poate il ajuti. Ideea e ca nu doar castigul este important. Un magazin online daca vede ca pe o perioada un anume afiliat ii aduce si trafic si uneori conversii, poate sa decida si alta forma de colaborare. Eu asa am ajuns ca uneori sa am si colaborari suplimentare. Au fost magazine care mi-au spus ca le aduc trafic mare si ar dori sa mai facem si altceva impreuna, mi-au pus la dispozitie un voucher sa imi aleg produse sau mi-au sponsorizat un concurs pentru voi.
Asa ca daca esti la inceput ca si blogger sau influencer va fi ceva de munca, insa e o munca mai echilibrata. Stiu ca voi aveti senzatia ca cei ce nu pun linkuri de afiliere sunt mai ,,curati”, insa nu uitati ca tot acesti ,,ingerasi digitali” sau ,, Ioane d’Arc digitale” care jura ca fac totul de dragul fanilor, au colaborari de mii de euro doar pe un singur clip sau postare pe Instagram ca sa va convinga ca acel ser este minunat si va va duce pe culmi de inorogi.
Din pacate, pe zona de colaborari platite, de tip advertoriale, se minte mai mult. De ce? Exista si partea de brief care impune, plus elanul si zelul influencerului de a demonstra cat poate el sa manipuleze. Orice influencer care traieste din asta stie a daca nu este destul de prietenos cu marcile pentru care presteaza, isi pierde painea. Da, ar putea cauta sa colaboreze cu marcile care ii plac cu adevarat, dar na. Companiile mari sunt bune platnice si e mai usor sa lauzi un ser care e 90% apa si restul glicerina si parfum, plus urme de acid hialuronic care iti da 5000 de euro pe o campanie, decat sa cauti un brand etic care nu are cum sa iti dea mai mult de 300 de euro. In toata ecuatia asta depinde de cat si ce vrei sa faci. Dar despre banii facuti de influenceri voi mai discuta si cu alte ocazii.
In afiliere nu ai nici un brief si nu esti nici motivat sa umfli adevarul. Pentru ca in afiliere este vorba de incredere. Cand am recomandat, de exemplu, magazinul Notino, aveam zeci si zeci de comenzi la activ. Pe vremea aceea se numea Aoro si toti cunoscatorii jurau ca vinde doar falsuri. Eu vedeam de la comanda la comanda ca totul era super ok, asa ca nu ma cramponam. Ca atare, astazi fac afiliere cu ei si Notino este printre magazinele care imi aduce in unele luni cele mai multe comisioane.
Concluzie despre afiliere
Afilierea este cu siguranta o metoda de castig sigura, e drept mai lenta. Poti face asta in momentul cand incepi sa ai comunitate reala, altfel va fi doar pierdere de vreme. Nu te descuraja daca la inceput abia aduni de un biscuite, castigurile vor veni. Continua sa scrii si sa postezi linkurile de afiliere.
Lasă un comentariu