Despre epilarea cu zahar

Epilarea cu zahar este o practica cosmetica ce sa face de sute de ani. Zaharul este bun pentru piele mai ales daca vine din exterior. Nu, nu va incurajez sa mancati dulciuri si mai ales zahar, insa de peste un an am descoperit ce inseamna zaharul pentru piele si astazi va povestesc despre epilarea cu pasta de zahar.

La capitolul epilare, foarte greu suport epilarea cu ceara calda, ceara clasica. Senzatia aceea calda si felul in care imi ramane pielea dupa epilarea aceasta, nu mi-au placut niciodata, dar le faceam pentru ca nu vedeam alta metoda de epilare mai eficienta. Epilarea cu un epilator electric ramane mereu “faza de urgenta”, apelez la ea cand sunt intre epilari si mai apar niste fire care nu imi plac. Totusi dupa jumatate de an de folosit epilarea cu zahar, am vazut doar ca epilatorul electric a cam intrat in hibernare in sertarul lui.

Cand am descoperit epilarea cu pasta de zahar, a fost un fel de “Eu pe ce lume traiesc??”. Epilarea cu zahar era practicata si in Egiptul antic, este metoda favorita de epilare a femeilor musulmane care au o mare grija de acest aspect al pielii. La mine deja ajunsese informatia, dar nu intelegeam cum as putea face asta. Intamplator am cunoscut pe Adriana, care by the way scrie pe iskinblog, si cum ea este cosmeticiana si face epilare cu zahar, m-a lamurit repede ce si cum.

Dupa prima sedinta, ma uitam uimita ca pe pielea mea nu a aparut nici o bubulita rosie, dar nici una. Nici macar in zona inghinala unde de obicei dupa epilarea cu zahar 3 zile stau  cu diverse creme si tratamente ca sa se refaca pielea. Nici pe maini nu aveam nimic, chiar aveam de pozat niste swatch-uri si ma miram ca nu mai trebuie sa ma pudrez pe mana ca sa nu arat horror in poze. A doua oara la fel, a treia oara idem. Adriana mi-a explicat ca zaharul are o mare compatibilitate cu pielea noastra si practic multe tratamente eficiente se fac cu zahar, doar daca ne gandim la scruburi cu zahar si chiar unele masti faciale.

Dupa aceasta experienta, nu am mai renuntat la epilarea cu pasta de zahar si nici nu cred ca voi renunta.

Am intrebat-o pe Adriana cateva lucruri ca un mini interviu ca sa va las detaliile exact din perspectiva omului care lucreaza pasta de zahar. Totodata, pe Adriana am provocat-o sa schimbe pasta de zahar cu care lucra si sa foloseasca Italwax.

Care crezi ca este cel mai mare beneficiu al epilarii cu zahar?

A: Cel mai mare beneficiu al epilarii cu zahar este in primul rand cum sa zic asta sa sune romaneste: faptul ca scade densitatea firelor de par, iar firele de par care cresc dupa epilarea cu zahar sunt mai subtiri si cu radacini mai slabe. Atfel incat urmatorul epilat este mai facil si mai putin dureros. Diminuarea durerii este si ea unul dintre cele mai mari beneficii.

Ce ti-a placut la pasta de zahar Italwax daca e sa o compari cu ce foloseai pana acum?

A: Pasta de zahar de la Italwax mi-a placut pentru ca am simtit-o un pic mai elastica, mai blanda cu pielea si nu s-a intarit asa de tare pe parcursul epilatului. Nu am avut nevoie sa o inmoi decat o singura data. Imi place ca nu se deshidrateaza atat de usor.

Si pentru ca sunt foarte iscoditoare si am insistat cu intrebarile mele, Adriana mi-a oferit si mai multe informatii despre cum creste firul de par si de ce epilarea cu zahar face treaba mai bine si mai bland.

Cum creste pana la urma firul de par?

A:  parul creste in trei faze:
Prima faza – anagena – perioada de dezvoltare rapida – cu cele trei subfaze – proanagena, avand durata de 1 saptamana, in care are loc formarea si migrarea spre exterior a firului de par, mesanagena si metanagena, ce are o durata variabila de la zona la zona si in care firul de par este matur si definitiv format.
Faza a doua – catagena – este perioada cu activitate piloformatoare mai putin accelerata, fiind in acelasi timp si inceputul perioadei de repaus, in care firele de par se opresc din crestere si in care se petrece degradarea si pierderea lor, avand de asemenea durata variabila in functie de zona corpului.
Cea de-a treia faza – telogena – este perioada de repaus complet si de eliminare a firului de par, in care radacina se regenereaza si se pregateste pentru formarea unui nou fir.

Epilarea cu zahar poate duce la disparitia firelor de par, in timp?

A: Cand noi epilam, in zonele respective exista fire de par care se afla in toate cele trei stadii. Unele tocmai ce au iesit, altele se pregatesc sa cada si altele care inca nici nu s-au format.  Cand aplicam pasta de zahar pe zona de epilat, zaharul aluneca in pori si se lipeste de firul de par chiar de la radacina. Uneori, aluneca asa de jos in por incat se lipeste si de celulele care vor forma urmatorul fir de par. Practic, cand smulg un fir de par pe care am aplicat pasta de zahar ,epilez un fir si jumatate. Adica firul deja existent si cel care se va forma. Sau chiar doua fire, dupa caz. De aceea, de multe ori, pe zonele epilate cu zahar mult timp (intre 8 si 12 luni), s-ar putea sa nu mai apara fire de par noi o perioada. Perioada aceasta este variabila in functie de fiecare organism in parte. Practic, in zonele acelea exista foliculi pilosi dar se afla in starea a treia, faza telogena, in care foliculii se odihnesc.
Uneori, este posibil ca unii foliculi sa devina inactivi. Adica acolo sa nu mai creasca par. Repet: este posibil, uneori se si intampla, insa nu pot spune ca epilarea cu zahar este o metoda de epilat definitiv pentru ca nu e chiar asa.

Ce pot eu confirma este ca deja dupa mai mult de un an de epilare cu zahar, pe maini cel putin s-a rarit considerabil, ca atare nu mai e nevoie sa ma epilez lunar, ci la doua luni. Pe picioare de asemenea am “goluri”, adica zone unde parul este extrem de rar. Ce am mai observat eu este ca dupa epilare nu mai raman cu acea piele alburie, cum ramaneam dupa epilarea cu ceara clasica. Vara chiar aratam si mai alba decat sunt. De la epilarea cu zahar, capat si o culoare mai normala, zic eu mai de piele tanara, pentru ca dupa epilarea cu ceara clasica chiar aveam senzatia ca pielea se si rideaza si se usuca excesiv.

Sa va spun si despre dezavantajele acestei epilari:

  • dureaza mai mult ca si timp. O epilare completa poate duce si la o ora si jumatate pentru ca aceasta epilare se face cu miscari si de masaj care sa aseze aceasta pasta pe piele.
  • este ceva mai scumpa fata de epilarea clasica, ma refer la preturile in salon. In salon, o epilare cu zahar completa ( maini, picioare, exile etc)  poate sa ajunga si la 300 de lei.
  • Nu prea ai cum sa te epilezi singura cu acest gen de pasta, decat daca esti extrem de agila.

Produsele Italwax se gasesc pe site-ul epilatpro.ro unde gasiti cam tot ce se poate cumpara in materie de epilare.

Sper ca v-a fost utila informatia si daca mai aveti intrebari, lasati-le in casuta de comentarii. Daca nu o sa fiu eu capabila sa raspund, voi apela tot la Adriana.

Clubul BeautyBarometer

A fi frumoasă nu ține doar de cosmetice, intră în Clubul BeautyBarometer ca să afli mai mult decât simple știri de beauty.

*Prin abonare confirmi că ai peste 16 ani și ai citit termenii și condițiile