Despre imunitate, idei de la Vegis

Despre imunitate se scriu milioane de pagini si sunt atatea controverse pe acest subiect incat am momente cand pur si simplu nu mai vreau sa citesc nimic pe tema asta si sa imi urmez instinctul si bagajul de cunostinte acumulat in timp. In special din perioada sarcinii am inceput sa fiu ceva mai atenta la acest aspect, sa ma documentez, insa nu din reviste colorate si de pe Facebook, ci de la oameni cu ani de scoala de medicina si experienta. Asa am aflat ca nu trebuie sa faci ceva pentru imunitate intr-un moment anume al anului, ci ca permanent felul in care traiesti, felul in care mananci iti asigura si un sistem imunitar bun.

Conteaza fireste bagajul genetic intr-o oarecare masura. Este important felul in care mama ta a dus sarcina cu tine, de asta recunosc ca atunci cand am fost insarcinata am fost extrem de atenta si selectiva la tot ce am mancat si la tot ce am facut ca si activitate. Nu am stat sub un capac de sticla, nu,. Dar am crescut in alimentatie procentul de alimente sanatoase, legume si fructe mai de la tara, sa zic asa, iesiri in aer liber, chiar daca erau istovitoare uneori. Am evitat mall-urile, dar am mers la munte intr-o zona mai salbatica la un moment dat. Tot atunci am aflat de faza cu ,,spalatul nasului”. Mda, suna ciudat, insa acolo e poarta prin care multi microbi patrund in corp si inclusiv cand apare bebe atentia trebuie ridicata. Un virus mic care unui adult ii aduce doar niste mucozitati si niste stranuturi, pentru un bebe de 1-3 luni poate insemna o bronsiolita periculoasa. Asa ca am invatat si chestia cu spalatul nasului, practic folosirea cu grija a unui spray nazal cat mai natural posibil si a unor spray-uri ce se pot folosi in gat, am mestectat uneori propolis sau polen. Sunt obiceiuri de ani de zile la care nu am de gand sa renunt. Stiti ca si neonatologii ne invata cum sa curatam nasul celor mici de mucozitati atunci cand ei sunt foarte mici si nu isi sufla nasul. Ei, problema nu se termina cand ei invata sa isi sufle nasul. Din contra, de atunci e bine sa ii inveti ce importanta este si igiena corecta si echilibrata a acestui organ. Nu degeaba celor mici li se spune in mod comic si ironic ,,niste mucosi”, pentru ca da, multi dintre cei mici habar nu au cum sa isi sufle nasul si sa il curete. Si nu e vina lor, dar e treaba adultilor sa ii invete.

De cand am descoperit magazinul Vegis, fac comenzi cam o data la 2-3 luni pentru a ne reaproviziona fie cu o miere de calitate, ceaiuri, diverse batoane, in fine. Prefer acest magazin online pentru ca are de toate, adica dintr-un loc iau de toate. Am adaugat in nenumarate randuri si aceste spray-uri nazale sau cat un spray de gat, pentru ca si in caz de preventie ele e mai bine sa fie in casa. Nu mai zic de faza incipienta a unei raceli. Gandesc un pic treaba asta cu spray-ul nazal sau cu spray-ul de gat uneori in aceeasi linie cu folosirea unei ape de gura. Si nasul si zona gatului sunt zone unde microbii cam prefera sa se stabileasca si sa ,,studieze” terenul, apoi se inmultesc si ataca. Deci, sa nu le dam loc de joaca asa usor.

De cate ori unul dintre noi da semne de raceala, un spray nazal e primul gest pe care il facem. Ca atare, Mihai inca de la 3-4 ani stia singur de treaba asta si a invatat sa se dea singur, vazandu-ne pe noi. Culmea ca si cand mergeam la medic, asta se recomanda prima data, spray-urile cu apa salina, dar si cu diverse substante naturale din zona apicola, gen propolis, atat timp cat nu ai alergii la asa ceva.

Ne place si siropul de catina si trebuie sa am grija cu el pentru ca de cate ori il cumpar, Mihai il cam foloseste si ca idee, prea multa vitamina C, inseamna si topaiala pana la 11 noaptea. Mierea nu ne lipseste niciodata din casa si eu cel putin m-am obisnuit ca in fiecare zi sa mananc mierea in ceva.  Obisnuiesc sa o adaug si in sos rece cu avocado si chiar in salata de vinete. Asta ca idee pentru vegetarieni.

Surpriza recenta au fost aceste suplimente alimentare de la Prisaca Transilvania, Am avut retineri la capitolul gust, ca na, cei mici daca nu simt gust cunoscut si cu legatura cu zona de dulciuri, refuza. Borcanul Copiilor Veseli a castigat insa marele premiu si acum Mihai il cauta dimineata. Cand am incercat sa ii dam laptisor de matca in alt supliment facut pentru copii, nu i-a placut gustul, insa combinatia aceasta are succes.

Asadar, imunitatea nu o obtii hocus-bocus inghitind capsule cu Vitamina C si tot felul de alte produse colorate si cu nume din seria ,,imunitate”, ci facand zi de zi loc in rutina ta alimentara si de igiena a unor chestii simple, elementare. Sunt convinsa ca natura nu ne-a creat ca sa ne chinuim sa cautam produse complexe, ci sa ne bucuram de ceea ce avem. Repet, albina este o fiinta magica la propriu pentru mine, tot ce produce ea mi se pare miraculos. Si cu Mihai cand glumim si ma intreaba daca eu pot face magie, zic nu, eu nu, dar exista diverse forme de magie si albinele sunt niste mici magicieni. Si tinand cont ca sunt si mare guerlainofila, stiti ca si in zona aceea, albina este la mare pret, daca tot am adus vorba.

Sunt curioasa daca voi folositi alte preparate apicole sau alte remedii, ce functioneaza, ce produse apicole va plac mai mult? Faceti ceva anume pentru imunitate?

 

Clubul BeautyBarometer

A fi frumoasă nu ține doar de cosmetice, intră în Clubul BeautyBarometer ca să afli mai mult decât simple știri de beauty.

*Prin abonare confirmi că ai peste 16 ani și ai citit termenii și condițiile