Despre piele, functii, structura si despre dorintele pielii
Despre piele exista biblioteci intregi si cursuri speciale in facultatile de medicina si farmacie. Ca atare, atentie si cu ce specialisti va validati informatiile. Un cosmetolog nu e cineva care a facut un training de skincare, ci o persoane cu studii medicale si cu parafa de medic. Va reamintesc insa ca la orele de biologie, mai bine zis de anatomie umana, ati aflat cate ceva despre structura pielii. Ca atare, nu o sa va sune totul complet nou. Pielea este cel mai mare organ al corpului uman, ii asigura protectie de o grama de factori externi, unitate, rezistenta la frig, mentine hidratarea, dar si da primele semnale corpului despre exterior legate de temperatura, umiditate si multe alte lucruri. Fiind un organ, fireste ca functioneaza in legatura cu celelalte organe ale corpului uman, este hranit prin sistemul sanguin si limfatic si participa la tot ceea ce inseamna viata corpului nostru.
Pielea secreta diverse lucruri prin glandele sudoripare si sebacee, adica transpiratie si grasime, sebum, mai precis, ca parte a unui metabolism specific pielii. Productia de sebum ajuta pielea sa isi mentina un film lipidic sanatos, chiar daca poate estetic nu stiti cum sa faceti sa aveti un aspect mai mat.
In esenta, pielea are trei straturi, epiderm, derm si si hipoderm. Epidermul sau epiderma este stratul exterior format din celule ce tot urca in sus si ajung apoi sa se exfolieze. Asta asa ca un fapt divers, insa epiderma are mult mai multe de spus. In derm este fabricuta de surprize, acolo este colagenul sunt vasele de sange, nervii, glandele sebacee, sudoripare, tot felul de alte elemente care percep atingeri fine sau dure sau care simt temperatura.
Hipodermul este stratul care separa pielea de restul corpului, este format in preponderenta din lobi de grasime, nervi, vase de sange, Ce mi se pare interesant in derm este acea linie apocrina, o structura mai aparte si care se gaseste in zona axile, zona mamara si se intinde spre perineu. Aici deja intru intr-o zona prea complexa si ma opresc aici.
Pe suprafata pielii, ca de altfel in tot organismul uman, traiesc microorganisme care ajuta la mentinerea aciditatii corecte a pielii si a echilibrului. Asa ca mai usor cu antisepticele cand nu este nevoie, o sa omorati niste bacterii dragute.
Epidermul, zona exploatata de industria cosmeticii
Industria cosmeticii are un mare teren de exploatat: epiderma. Ca atare, doar la nivelul epidermei un isi face treaba si nici nu ar fi bine sa mearga mai in adancime. Cand mai auziti basmele cu produsele care ajung in ,,profunzime”, profunzime inseamna cel mult stratul bazal, acolo unde se formeaza celulele care treptat ajung sa devina turtite si sa fie pierdute de corp, ca si un ciclu firesc de refacere a pielii. Nici nu ar fi bine sa va doriti ca o crema sa ajunga mai departe pentru ca astfel prea multe reziduuri ar ajunge in circuitul sangvin care ar duce aceste substante in colon si rinichi, locuri unde in mod cert nu ne putem dori aceste substante din creme. De ce ajung acolo? Din simplul fapt ca pielea, ca toate organele corpului uman, participa la circuitul metabolismului, adica nu are cum sa ,,scuipe” o crema pe care noi o aplicam si nu ii este pe plac. Ca atare, de asta ne si iritam sau putem avea probleme de la o crema prea invaziva sau agresiva.
Dar ca si concluzie, e mai bine ca o celula proaspat formata in stratul bazal sa primeasca niste desert cu acid hialuronic, un pic de vitamina A, poate niste niacinamide si niste grasimi bune. Dar retineti, e doar desertul. Nu o sresati cu perii faciale, gomaje multiple si exfolieri a la longue.
Exista posibilitatea ca si cantitati extrem de mici din substante similare cu cele necesare dermului sa ajunga sa fie preluate, precum acid hialuronic sau vitamina A, insa in cantitati extrem de mici si aparent nesemnificative pentru a repara riduri deja formate. Ca atare, repet ce am spus si voi spune mereu, nici o crema nu va repara riduri, ci doar le va ameliora aparitia, umfland epiderma si facand-o sa fie un ecran de blurare pentru riduri.
Stiinta, oricat de avansata este astazi, nu poate inca sa ne lamureasca despre cum am putea ameliora aspectul pielii in mod dramatic prin produse cosmetice. Ameliorarile estetice facute cu ajutorul chirurgiei estetice au impactul lor asupra sanatatii si nu sunt garantate in efecte. E bine de stiut ca o piele cu operatii estetice nu se va mai comporta ca si o piele normala. Multe companii de cosmetice care au laboratoare proprii lucreaza si de peste 50 de ani sa gaseasca formula frumusetii absolute si totusi nu a fost descoperita. Terenul epidermei nu permite prea multe efecte speciale. Pe biata epiderma se bat marii actori ai acestei indusrii, skincare, makeup, iar in final cautarea frumusetii nu isi va avea sfarsit decat daca sinele se impaca cu el insusi. Doar pe cativa centimetri de piele se bat producatorii de ape micelare, cleansere, creme de ochi, masti faciale, seruri, gomaj-uri, creme de zi, creme de noapte, fonduri de ten, rujuri, pudre si gloss-uri. Va dati seama ce batalie este acolo?
Cred ca epiderma este cea mai exploatata parte a corpului nostru si de la care avem si cele mai mari asteptari doar dupa ce ii aplicam pac pac o crema sau un fond de ten. Aud de multe ori chestii gen ,, tenul meu nu mai vrea nici o crema”, ,,orice fond de ten aplic, tot se vede aiurea”, dar nimeni nu se gandeste ca totusi pielea e un organ si trebuie tratat cu aceeasi rabdare si atentie precum orice alt organ intern. Nu am auzit pe nimeni sa isi ,,certe” asa mult ficatul sau pancreasul. Pe cele de dinainte le vrem sanatoase, pe doamna piele o vrem mai ales frumoasa. Nu cu o crema buna vom avea o piele frumoasa. O piele frumoasa incepe din interior, asa ca fecare lucru pe care il inghitim, il bem, il respiram are impact asupra pielii. Cremele, fireste, completeaza o rutina, dar nu o definesc si nu vor face niciodata minuni.
Din experienta mea personala cu cosmeticele de-a lungul unor zeci de azi, as spune ca nu as putea renunta la placerea aplicarii unei creme si la ,,mangaierea” tenului meu si a pielii corpului cat de des pot. Avem o piele care se cere mangaiata cu blandete, ca atare produsele cosmetice de calitate vor completa si mai bine dovada de iubire fata de pielea noastra si fata de noi insine.
De obicei cand apare o problema de piele mergem la dermatolog si repede asteptam sa primim creme, unguente, lotiuni si eventual ceva pastile. As recomanda sa vizitati si un psiholog, pentru ca pielea este de multe ori vocea corpului nostru. Este acea foaie alba pe care corpul nostru ne scrie o scrisoare. Nu o sa iti dea nici sms, nici mesaj pe messenger. Daca ai o acnee de ani si ani, e bine sa vizitezi si un psiholog sau macar sa te intrebi ce nu este ok in sufletul tau. Si este adevarat ca si frumusetea sufletului se vede pe ten.
Asadar, ce iti scrie tie pielea ta?
Articolul acesta se doreste a fi o invitatie la descoperirea individuala a pielii, la putina cercetare facuta fiecare pentru el, la putin simt al realitatii. Nu sunt specialist, nu am cunostinte medicale, insa asta nu ma opreste sa ma informez si sa gandesc logic ca un ser sau o crema nu o sa ma faca mai frumoasa decat vreau eu sa fiu. Sunteti invitati sa comentati, sa veniti cu informatii in plus, sa contraziceti cu argumente. Multumesc!
Cateva carti din care m-am inspirat:
Asculta-ti pielea, Autor: Ted A. Grossbart, Carl Sherman
40 Beauty Myths Busted, Paula Begoun si Bryan Barron
Dupa articol am si filmat ceva, vizionare placuta:
Lasă un comentariu