Cred ca ati observat ca de ceva vreme sunt si PR-ul marcii Softcup, un produs destinat 100% femeilor care isi doresc ca ciclul menstrual sa nu le perturbe activitatile prea mult.
Citind despre Softcup si documentandu-ma ca sa pot comunica despre acest produs, mi-am dat seama cat de mult ne ignoram sanatatea noi, femeile, si cat e importanta este acea vizita anuala la ginecolog. Pana sa incep eu sa va povestesc una alta, hai sa ne uitam la filmuletul realizat de cei de la Softcup ( Instead).
Nu e placut sa mergi la ginecolog, am observat ca “gradul de suportabilitate” e destul de delicat, sunt femei care mai degraba prefera sa mearga la dentist decat la ginecolog. In orice caz nimanui nu-i place sa mearga la doctor, de nici un fel. Cu toate acestea e bine ca o data pe an sa iti faci un set de analize indiferent daca esti barbat sau femeie ( vorbesc de analizele clasice care verifica nivelul hemoglobinei, al glicemiei, calciu, fier, colesterol, lipide, un sumar de urina ), iar daca esti femeie neaparat o vizita la ginecolog unde sa ti se recolteze si probe pentru un test Papanicolau.
Softcup te pune in fata cu o problema simpla: cunoasterea corpului tau si mai ales a unui organ despre care fiecare crede ca stie tot, vaginul si aparatul genital feminin.
De fapt si medicii inca au inca lucruri pe care le studiaza despre acest organ sensibil si miraculos in acelasi timp, pentru ca acolo se poate forma o viata, dar tot in acea zona din pacate apar forme de tumori sau dereglari hormonale care pot pune viata in pericol.
Vaginul este printre putinele organe umane care are proprietatea de a se “autocurata”, din acest motiv exista acele secretii normale, pe care de altfel trebuie sa le urmaresti in mod natural si atunci cand observi modificari de culoare/miros sa stii ca e un semnal obligatoriu sa mergi la doctor.Ciclul menstrual, chiar daca e ceva ce nu ne place, inseamna de asemenea o autocuratare a acestui organ si din acest motiv trebuie sa ne selectam cu grija produsele de igiena si protectie din aceasta perioada. Eu recomand sa ai din fiecare si sa le alternezi: absorbante, tampoane interne si cupa menstruala. In functie de ce ai nevoie la un anumit moment, folosesti ceea ce iti este de ajutor. Din ce am citit si din ce am discutat si cu medicul meu ginecolog, este mai bine sa folosesti alternativ aceste mijloace de protectie pana iti dai seama care este cel mai potrivit pentru corpul tau.
Pentru ca vorbeam mai sus despre vizita la ginecolog si testul Papanicolau, este recomandat sa astepti sa treaca cam 10 zile dupa menstruatie si apoi sa mergi la doctor pentru aceasta analiza. Nu trebuie sa faci spalaturi vaginale inainte ( ca idee spalaturile vaginale nu prea mai sunt indicate pentru nici un fel de situatie) si nici sa ai contact sexual cu 24 de ore inainte. Medicul sau asistenta te va intreba data ultimei menstruatii, asa ca este bine sa iti notezi asta undeva.
Este bine sa ai un medic ginecolog cu care sa poti discuta deschis si la care sa mergi pe o perioada mai mare de timp ca sa aibe timp sa te cunoasca, sa iti stie problemele si sa iti recomande ce este mai bine pentru tine. Un bun medic ginecolog se va interesa si de celelalte aspecte ale sanatatii tale – nutritie, analizele de sange anuale, istoricul tau ca si afectiuni, ereditate.
Personal iti recomand ca dupa ce ti-ai inceput viata sexuala sa faci si o ecografie transvaginala macar o data la 2 ani, este o metoda extrem de suportabila si chiar mai simpla decat un control ginecologic clasic si este si foarte eficient. Poti detecta daca ai ovare polichistice sau alte probleme si este o ecografie mult mai clara decat cea abdominala. Imi aduc aminte ca am recomandat acest tip de ecografie multor cunostinte si multe din ele mi-au multumit, a fost simplu sa isi edifice o problema sau ….din pacate, in anumite cazuri, sa isi identifice un chist ovarian despre care nici nu stiau, dar l-au identificat din timp si in final a fost mai bine decat daca asteptau pana incepea sa le doara.
Daca in 2013 nu ai ajuns la ginecolog sau ai fost doar la un consult fara sa iti faci si un test Papanicolau sau o ecografie transvaginala, eu iti recomand ca in ianuarie 2014 sa te programezi si pentru aceste doua investigatii simple si care ….sa devina regulate in calendarul ingriirii sanatatii tale.
12 Comments