Despre slabit, silueta si de ce e mai bine sa fii slaba

Tie ti-e usor sa zici, nu vezi ce slaba esti?” este o replica pe care o mai primesc uneori cand vorbesc despre a manca sanatos, despre ce inseamna sa iti mentii o silueta armonioasa si tot asa. Chiar nu sunt slaba si cine m-a vazut in realitate, a putut observa ca sunt normala, adica am o silueta incadrabila la genul de om echilibrat. Cu toate acestea sunt mai degraba perceputa slaba, iar daca spun ca greutatea mea se invarte undeva pana in 50 de kg sunt etichetata slaba. As vrea sa stabilim de la inceput ca nu este vorba doar de kilograme in acest articol, ci discutia este despre sanatate, despre cum ai putea sa te simti bine, atat de bine incat la propriu sa poti topai oricand de bucurie fara sa gafai instant.

Sunt lacto-vegetariana din 2008, insa nu stiu daca neaparat asta a fost cheia succesului, sa zic asa. Sa fii lacto-vegetarian poate insemna si sa mananci cartofi de la McDo in fiecare zi si chiar sa bei Coca Cola in loc de apa. Dinainte de a renunta la carne, aveam diverse produse la care renuntasem sau pe care le mancam ocazional, exact acele produse de care stie toata lumea ca nu sunt bune, dar totusi le mananca zilnic – adica paine alba pufoasa, cartofi prajiti, dulciuri de toate felurile din comert, mezeluri, mancare de tip fast-food etc.


O alta chestie care zic eu ca mi-a fost in ajutor ca sa imi mentin o silueta echilibrata este si faptul ca am inteles ca mananc atunci cand mi-e foame si mananc incet, adica mestec cu atentie. De obicei cam la toate mesele, lumea termina si felul 2 si eu inca sunt la aperitiv. Mi se intampla foarte rar sa mananc tot din farfurie, mai ales daca nu mananc acasa si e portie standard de restaurant. Daca mananc acasa, stiu exact cat sa imi pun.

Daca merg la evenimente, sunt destul de selectiva si cedez doar in fata unor macarons cu ciocolata sau a unor preparate pe baza de peste. Pestele este singura carne pe care o mai mananc ocazional.

Mi se face uneori pofta si de un cartof de McDo , dar mai mult de 5-6 betisoare de cartof nu mananc, pentru ca simt instant gustul acela amar cauzat de condimentele care contin muuulte lucruri cu adevarat periculoase pentru sanatate. Cand am fost in State acum cativa ani, am ramas socata sa vad cum mamele le dadeau copiilor foarte mici cartofi de la McDo si le puneau Coca Cola in biberon……

Cu adevarat pofta mi se face de humus bun , cred ca as putea manca un castron plin! Sau de o paine buna de la Brutaria cu Maia de la care cumpar de cateva luni si pe care o combin cu un ulei de masline adevarat de Creta de la Bacania Veche. Bacania Veche si Brutaria cu Maia sunt locuri care ma salveaza pe plan culinar cu multe lucruri bune de mancat si sanatoase. Nu m-au platit sa ii mentionez in articol, sunt chiar clienta lor fidela si le multumesc ca exista…si sper sa mai apara afaceri ca ale lor  si magazine care sa fie interesate sa aduca si mancare buna.

In materia de supermarketuri, prefer Mega Image, au si cateva produse marca proprie carora le sunt fidela – untul lor bio este foarte bun, da, mananc unt uneori si imi place sa simt ca are gust de unt. Imi plac acele turtite din cereale expandate cu ciocolata din marca lor bio, imi place fasolea lor bio la borcan. La Mega Image pe perioada aceea cand piata nu are ce oferi la capitolul fructe si legume, mai pot gasi o rosie sau un dovlecel bun sau gasesc humus-ul facut de Fru-Fru, cand nu e…iau si humul lor marca proprie pe care eu il mai dreg cu ulei de masline, zeama de lamaie si ceva condimente.

Cand am pofta de chestii prajite, cam o data la 2- 3 saptamani ma apuca – gen un cartof sau o clatita – prefer pentru prajire uleiul de samburi de struguri, uleiul de palmier sau uleiul de orez. Ulei normal gen Bunica sau Floriol practic nici nu am in casa.

Pentru ca nu e suficienta doar o alimentatie echilibrata, iau si ceva suplimente alimentare si le prefer de ani de zile pe cele de la Tiens, le-am folosit si pe perioada sarcinii. Calciul nutritiv de la ei este singurul care ma ajuta sa trec uneori peste momentele de oboseala.  Ceaiul pentru metabolism baut zilnic ma asigura ca mananc cat am nevoie fara sa uit sa mananc…este un ceai care chiar echilibreaza metabolismul si ma face sa mananc mese regulate si sanatoase.

Am incercat de la Academie celebra Boisson Drainante prin februarie cand simteam ca am niste retineri de apa in corp. Nu am simtit nici un efect anume, decat faptul ca imi face o sete mai mare si foame :). Dar imi face foame de fructe si de lucruri bogate in apa, ceea ce a fost bine, stiu ca ma apuca o pofta de salata de rosii si castraveti si in atunci in februarie nu prea gaseam legume cu gust de legume :D. Am incercat sa obtin ceva mai multe informatii de la distribuitorul care aduce acest produs in Romania, insa mesajele mele au ramas fara ecou, asa ca m-am documentat singura pe net despre aceasta bautura ajutatoare. Concluzia mea este ca nu e bine sa o folosesc pe termen lung si ca atare o tin sa o folosesc din cand in cand, oricum la anul in ianuarie va expira.

Mai mult m-a ajutat pe retinerea de apa din corp cafeaua verde care mi-a si reglat o pofta ciudata de dulce pe care am avut-o tot in februarie. Practic am cam observat de cativa ani ca pe final de iarna am niste mici dezechilibre de apetit  si atunci iau mici masuri. Cateva saptamani am inclus dupa sucul de dimineata…..sau chiar in sucul proaspat de fructe de dimineata si un pic de cafea verde si chiar am avut surpriza sa nu mai vreau nici ciocolata neagra, favorita mea. Atunci m-am oprit din cafeaua verde pentru ca am zis ca e grav :). Cafeaua verde am primit-o la testat de la Contego Coffe si chiar am fost multumita de efecte. Ramane acolo pe lista de “februarie”.

Ghimbirul nu-mi prea lipseste din alimentatie de vreo 4 ani, il pun si in sucul de fructe de dimineata, in supe, la spaghete, cam la orice mancare gatita.

De ce e mai bine sa fii mai degraba slaba decat dolofana :
– te misti mai usor si transpiri mai putin;
– imunitatea este mai buna, corpul isi vede mai repede de treaba daca nu are de administrat si depozite de toxine;
– iti gasesti mai usor haine si stau si mai bine pe tine;
– incaltamintea tine mai mult. Ma uit la balerinii purtati in perioada sarcinii,  s-au labartat si stricat cam toti.Am si aruncat vreo 2 perechi. Cand ai o greutate usor de dus de propriul corp, picioarele sunt mai happy si calci mai gratios :).
– daca Doamne fereste ai o problema chirurgicala, chiar si estetica, vindecarea se face mai usor si mai bine daca esti mai svelta;
– obosesti mai putin per total si iti organizezi timpul mai bine, asta am putut vedea in perioada cat am dat jos cele 16 kilograme acumulate pe sarcina, cand aveam 55 de kilograme in perioada cat alaptam simteam ca duc un sac dupa mine pentru ca inca aveam depozite in zona abdominala si a soldurilor ( eu am 1.57 inaltime).
– nu conteaza neaparat kilogramele, ci felul cum esti ca si armonie – teoria ar spune ca eu trebuie sa am 47 de kilograme, lucru cu care eu nu sunt de acord, cand ma duc spre 48 de kilograme incep sa pot tine lectii de anatomie pe oase in partea superioara a corpului si arat skinny. Practic asa imi dau seama cand slabesc, incep sa imi vad oasele in zona decolteului si nu imi place. Dupa ani de zile am observat ca greutatea mea ideala este 49 de kilograme si acum in jurul ei ma invart. Fiind mica de inaltime, pentru mine este important 1 kg in plus si in minus, asta am realizat in timp.

Primesc intrebari de la persoanele mai durdulii despre ce sa faca sa ajunga la un echilibru, despre cum mi-am revenit dupa sarcina si tot asa. M-au mai intrebat si fetele mai slabe ce sa faca, e treaba mai “medicala” si chiar nu stiu ce sa zic. Mi-e foarte greu sa spun ce si cum. Dar imi permit sa fac niste recomandari pe care le-am strans in mintea mea dupa multi ani in care eu am vazut cum functioneaza corpul meu sau al celor apropiati. Asadar fac recomandari pentru “grasute”, dar multe se preteaza si celor foarte slabe, ca pana la urma e vorba sa iti gasesti un echilibru.

optimashop.ro

  •  In primul rand as recomanda sa iti cunosti corpul cu adevarat si sa constientizezi ce ti se intampla, de ce ai acele kilograme in plus sau in minus, sa iti faci niste analize, sa iti cauti un medic cu care sa te intelegi si care sa te ajute, fara sa te judece si sa te umple de retete cu medicamente bombastice. Nu te astepta sa iti dea un verdict de la prima vizita, chiar asta sa te ingrijoreze daca e atat de sigur pe ce diagnostic iti va da.  Te-as sfatui sa mergi si inspre zone de homeopatie sau spre doctorii care cred si in metode alternative de medicina. Iar dietele rapide dau efect pe termen scurt …daca de 10 ani te stii dolofana, ai rabdare macar 2 ani sa ajungi treptat la o greutate care cat de cat sa fie mai ok. Insa nu astepta 2 ani sa iei decizia asta.
  • Ia-ti o perioada de liniste, tu cu tine, fara sa te mai documentezi de tratamente si diete, minim o saptamana. Uita-te in oglinda si vezi ce zone anume nu te fac multumita si incepe treptat sa te gandesti la ceva ce ai putea face pentru tine care sa iti si placa si sa iti fie accesibil.
  • Nu te du la sala daca nu te simti ok sau du-te daca asta te face sa te simti ok, adica sa  iti placa asa mult incat abia sa astepti sa vina ora de mers la sala. Eu as recomanda celor care au un exces de peste 6-7 kilograme sa nu mearga la sala in prima faza, intai sa aplice un regim alimentar de echilibrare, sa dea ceva kilograme jos, sa isi regleze metabolismul si apoi sa te duci la sala, altfel chiar nu e bine nici pentru sanatate. O sa mergi la sala, o sa te obosesti, o sa te doara diverse si practic  nu vei slabi decat artificial acolo pe cantar.
  • Daca vrei sa slabesti, tine-ti tu o disciplina si daca astazi ai mancat o prajitura, maine nu mai manca alta prajitura. Mananca constient si intreaba-te: chiar am nevoie sa mananc si prajitura asta si friptura asta si felia asta de paine? Alege o singura “pofta” pe zi si atat.
  • Alege-ti o rutina de miscare simpla, sunt atatea chestii pe care le poti face si langa birou. Da, cum ar fi ridicatul pe varfuri…pare simplu, dar ia incearca 40 de ridicari pe varfuri rapide….da-ti pantofii jos inainte. Nu mai lua liftul si ia scarile la picior, dar nu te grabi, ia usor treapta cu treapta si enjoy it!
  • Daca tot mananci paine, mananca o paine de calitate. Eu ador painea si painea buna. Pana a aparut brutaria asta magica in zona mea, imi mai faceam la masina electrica de paine, stiam ce puneam eu acolo. Si acum o data pe luna tot imi mai fac o paine in care pun eu ce combinatie de faina vreau, mai pun ceva ulei de struguri, niste seminte de canepa si….iese ceva mai bun decat chestia aia super umflata de la magazinele tipice de paine.
  • Am mai mentionat cartea d-lui Doctor Menrath, Hrana pentru viata si o voi mentiona mereu ca si baza de documentare corecta pe tema alimentatiei, am observat ca sunt restaurante orientate catre bucataria sanatoasa care citeaza pagini intregi pe site-urile lor din aceasta carte. Cateva citate:

Corpul se autocurata,se autovindeca, se automentine. Natura este totdeauna corecta si nu se poate imbunatati. Ea nu cauta sa-si inabuse propriile actiuni. Avem de-a face cu probleme de boala
numai cand incalcam legile naturale ale vietii.

Si un lucru interesant si despre apa, stiu regula cu cei 2 litri de apa, insa bine ar fi ca apa asta sa ne-o luam din fructe si legume. Daca nu, eu recomand sa bem apa incet si treptat ca sa poata fi preluata de catre corp, imi dau seama ca nu e posibil ca in fiecare zi sa avem atatea vegetale proaspete in meniu.

 

Corpul nostru este format in proportie de 70% din apa, insa din clipa in care ne nastem, el devine avid de mancare, aer si apa pentru supravietuire.


Pentru supravietuire si pentru a mentine corpul in cea mai buna conditie, trebuie sa consumam o dieta care sa fie constituita din cel putin 70% apa. Aici nu este vorba de baut apa, ci de alimentele care sa contina, in stare normala, apa. 
Fructele si vegetalele crude sunt alimente care satisfac acest deziderat. Orice altceva este mancare concentrata, care si-a pierdut apa prin gatire sau prelucrare. Nu trebuie mancat exclusiv fructe si vegetale, ele reprezinta doar 70% din mesele noastre zilnice; restul de 30% va contine alimente concentrate, cum ar fi : paine, carne, produselactate, legume etc.
Sunt doua motive pentru care avem nevoie de apa din vegetale : hranire si curatare. Trebuie retinut faptul ca acestea sunt si motivele pentru care apa bauta nu va fi de nici un ajutor.Apa este transportata de nutrientii din mancare la toate celulele corpului si apoi, la intoarcere, inlatura reziduurile toxice.
Toti nutrientii de care are nevoie corpul uman (vitamine, proteine, minerale,aminoacizi, enzime, acizi grasi) se gasesc in fructe si vegetale. Aceste elemente sunttransportate de apa din vegetale si fructe in intestine, unde sunt absorbite.”

Sunt convinsa ca poti fi fericita si frumoasa si la 40 de kilograme si la 90 de kg , insa oglinda iti va spune tie mereu care e forma ta ideala, ea e prietena ta cea mai buna si sincera 100%...pentru ca de fapt ea iti arata tot si doar tu judeci. Atunci cand te vei privi si vei simti ca te poti uita cu drag la corpul tau per ansamblu…inseamna ca esti in cea mai buna forma a ta.

 

Clubul BeautyBarometer

A fi frumoasă nu ține doar de cosmetice, intră în Clubul BeautyBarometer ca să afli mai mult decât simple știri de beauty.

*Prin abonare confirmi că ai peste 16 ani și ai citit termenii și condițiile