Pentru ca pragul varstei de 40 de ani aduce niste schimbari in viata femeilor, la unele mai repede, la unele mai tarziu, am vrut sa vin in atentia voastra cu informatii din partea unui specialist. Cu domnul doctor Silviu Istoc am mai avut interviuri pe Youtube si va invit sa le urmariti. In acest articol am abordat si tema menopauzei si promit sa revin cu acest gen de interviuri cu specialisti.
1. Este varsta de 40 de ani un prag aparte de trecut pentru femei si pe planul sanatatii specifice feminine? Se vorbeste de criza la 40 de ani, insa cum se resimte la nivelul sanatatii?
Da, vârsta de 40 ani este un prag aparte, fiind vârsta la care femeile se pregătesc de menopauză. Dacă aţi trecut de vârstă de 40 de ani, nivelurile hormonale încep să scadă, din cauza perimenopauei. În acest moment, puteţi observa reducerea elasticităţii, subţierea pereţilor vaginali şi începutul uscăciunii vaginale, care poate duce la mâncărime, arsură şi roşeaţa. Cele mai multe femei trec prin menopauza de la vârste cuprinse între 50 şi 52 de ani – acest lucru va avea un impact enorm asupra unui vagin normal. Nivelurile estrogenice epuizate au ca rezultat o mucoasă vulvara mai subţire, mai puţin elastică şi mai uscată, din cauza pierderii grăsimii şi a colagenului. Acest lucru poate provoca iritaţii în timpul actului sexual.
Pe măsură ce nivelurile de hormoni scad, corpul opreşte producerea anumitor bacterii – acest lucru va modifica nivelul pH-ului unui vagin normal, făcându-l mai acid. În absenţa acestei bacterii bune, veţi fi mai predispuse la infecţii precum infecţiile tractului urinar şi vaginoza bacteriana, precum şi infecţiile cu transmitere sexuală.
2. Ce investigatii ginecologice sunt absolut necesare dupa varsta de 40 de ani? De ce anume sunt conditionate?
Odată cu apropierea menopauzei și în timpul acesteia, multe femei consideră că nu mai este necesară vizita la ginecolog. De fapt, riscul anumitor afecțiuni precum cancerul la sân sau incidența cancerului ovarian crește odată cu vârsta, astfel încât șansele de a dezvolta aceste boli devin mai numeroase.
Astfel, analize ginecologice recomandate femeilor cu vârsta peste 40 de ani sunt: examen ginecologic – anual; examen citologic Babeș-Papanicolau – la recomandarea medicului; examen clinic al sânilor – anual; mamografie bilaterală anuală (completată de ecografie mamară dacă este necesar).
3. Se poate pregati o menopauza ,,mai frumoasa”? Cum anume?
Menopauza este un proces normal, fiziologic ce nu trebuie văzută ca o boală, ci ca o nouă etapă în viața de femeie. Cu toate că provoacă mult disconfort atât la nivel fizic, cât și psihic, putem pregăti organismul să se adapteze mai ușor noilor schimbări. În primul rând, sportul. Mișcarea fizică repetată în mod constant este un prim pas către o menopauză „mai frumoasă”. În timpul exercițiilor fizice, creierul secretă endorfine, neurotransmițători responsabili de starea de bine, care reduc anxietatea. Implicit, vei putea face față mai ușor schimbărilor de dispoziție care sunt cel mai greu de gestionat.
În al doilea rând, se recomandă reducerea cantității de cafea. Menopauza vine la pachet și cu rărirea sau chiar renunțarea la o serie de tabieturi, iar unul dintre ele este plăcerea de a bea cafea. Cafeina acționează ca un stimulent, influențând în mod direct sistemul nervos, ceea ce poate duce la dezechilibre chimice și, implicit, la stări fluctuante dacă este consumată în exces (mai mult de două cești pe zi). Mai mult decât atât, nici alcoolul în mod excesiv nu este un factor benefic. Un pahar de vin roșu, consumat ocazional, face bine organismului, inclusiv după instalarea menopauzei. Alcoolul poate acționa astfel ca un antidepresiv, dar ca și în cazul cafelei, consumat constant în cantități mari are o contribuție majoră la instalarea depresiei, anxietății și a modificărilor bruște de dispoziție.
În al treilea rând, alimentația trebuie adaptată. Stabilizarea nivelurilor glicemiei în timpul menopauzei este esenţială. Cum ovarele produc niveluri scăzute de estrogen, glandele suprarenale vor prelua controlul, pompând o formă alternativă a estrogenului pentru organism. Dacă aveţi fluctuaţii mari ale nivelului de zahăr în organism, glandele suprarenale vor munci mai mult şi se vor epuiza. Astfel, se recomandă consumul moderal de carne roșie, dar adăugarea de legume și fructe, semințe sau soia.
4. Surprinzator sau nu, exista femei care pana la 40 de ani nu au ajuns la ginecolog decat pentru a naste. Cam ce le-ati sfatui?
În general, există această amânare continuă a consultației ginecologice până în momentul în care această nu mai poate fi evitată. De multe ori, femeile ajung la ginecolog cu probleme deja avansate care ar fi putut fi evitate cu un examen ginecologic efectuat la timpul potrivit. Ca medic, le recomand tuturor femeilor să viziteze un medic specialist cel puțin o dată pe an, pentru a putea preveni orice risc de înbolnăvire.
Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrica-Ginecologie, aria de expertiza Chirurgie ginecologica minim invaziva si Medicina materno-fetala.
Va las mai jos si interviurile video cu dumnealui:
Sursa poza : Phil Carew Acupuncture
Lasă un comentariu