Frumusetea de a fi om in fiecare zi

In dimineata asta m-am trezit, am mancat ceva, am pregatit copilul de lectii online si eu m-am asezat apoi confortabil la biroul meu de acasa. Trebuie sa stam in izolare. Insa nu are sens sa ma plang, imi este bine, pot sta acasa si sa imi desfasor cam toate activitatile. Da, nu mai pot sa ma duc in parc, nu mai merg la sala, putinii prieteni pe care ii am nu prea mai am cum sa ii vad. Sunt oarecum un spectator in toata drama acestei perioade.

Insa oare toti sunteti asa?  Vad dimineata la 6:00-7:00 oameni plecand spre munca, autobuzele circuland, masinile de politie si salvarile mai active parca fata de perioada de dinainte de corona virus. Vad oamenii de la salubritate care continua sa tina strazile curate, ba chiar admir de vreo luna masinile care spala strazile. De undeva emana o frumusete a emotiilor, a implicarii umane, dincolo de tragedia aceasta care ne creeaza confuzie si ingrijorare.

Cand vorbim de frumusete ne blocam destul de mult semantic in zona expresiei exterioare. O fata frumoasa, o casa frumoasa, o floare frumoasa, ceva ce ne face placere sa privim si ce ne aduce un zambet. Oricat dorim sa fim uneori de detasati de aspectul exterior al lucrurilor ce ne inconjoara. nu e asa usor si pana la urma nici nu e indicat. Acum nu e o perioada frumoasa, nu ne place sa vorbim despre asta. Stam si ascultam ce noutati si stiri apar si incercam sa mascam oarecum aceste stari. Nu e suficienta masca de pe fata sa ne ascunda si ingrijorarea.

Ieri am facut prima comanda de mancare cu livrare acasa din aceasta perioada si am fost impresionata de cat de mult se respecta toate regulile de igiena. Eram sceptica. Insa e minunat sa stii ca exista niste oameni responsabili, da, mai implicati decat esti tu cel care stai acasa. Desi e atat de bine ca toti am avut aceasta disciplina de a ramane in casa, mai speriati sau mai putin, dar am inteles asta.

Am facut comenzi online multe in perioada asta si chiar ma gandeam ce inseamna sa fii curier astazi. Se fac mult mai multe comenzi, oamenii sunt mai panicati si totusi lucrurile astea functioneaza pentru ca sunt oameni care se implica si nu se cramponeaza in propriile temeri.

Farmec a pornit recent o campanie prin care multumeste celor din prima linie pentru frumusetea de a fi om in fiecare zi. Eu as pune Om cu O mare. A fi astazi medic, asistent medical, farmacist, sofer de salvare, politist, curier, casier in supermarket este un fel de eroism contemporan.

 

Eu as adauga la mesajul Farmec sa si respectam si mai mult pe acesti eroi frumosi din linia intai prin a fi mai rabdatori, prin a respecta regulile de distantare si igiena. Prin a spune un Multumesc din suflet pentru ca acum acestor oameni chiar trebuie sa le spui multumesc mai des. Frumusetea de acest gen trebuie hranita zilnic prin gesturi, fapte si cuvinte.