Happy Monday (14)

Happy Monday sau lunea fericita este modul meu de a va saluta printr-un articol la inceput de saptamana. Si iar am un moment de acela de sincopa in care imi spun oare care este treaba cu fericirea pana la urma. Sau cum as putea incepe o saptamana cu un #happymonday. In concediul recent, in noua iesire in natura, am trait si mai intens alienerea aceea fortata pe care o ducem ca si specie animala. M-am plimbat prin padurea aia si ma intrebam de ce Doamne iarta-ma sunt fortata sa ma intorc iar intr-o lume de ciment, cu praf, cu noxe, cu oameni care claxoneaza, ca isi varsa scrumiera pe geamul masinii in plina strada, cu copii care cersesc si cu animale distruse de o lume pe care nu stiu incotro vrem sa o ducem.

Aud din ce in ce mai des semnale ingrijoratoare asupra evolutiei depresiei. Deja depresia a devenit ,,acneea” generatiei actuale. In acelasi timp, aud din ce in ce mai des de extinctii ale unor specii de animale. Noi ne intristam, natura intra intr-un proces de regresie.

Se spune ca fericirea vine dintr-o intoarcere catre sine, catre o liniste completa, dintr-o meditatie infinita in care ne distantam de exterior si doar ne constientizam existenta, respiratia, cam atat. Se spune ca atunci cand te detasezi la maximum de partea materiala reusesti sa ajungi la acea iluminare pe care o traiesc putin oameni pe aceasta planeta, cei ce reusesc sa se hraneasca cu apa si cu lumina si carora le este suficienta o coliba ca sa doarma. Oricat as vrea sa ma detasez de exterior, nu ma pot opri sa imi amintesc un articol recent despre braconajul de balene, sa vad imaginea aceea terifianta a unei balene gestante care a fost omorata de niste mercenari carora nu le gasesc atribute nici macar animalice, daramite umane. Incep sa cred ca cea mai crunta fiara de pe Pamantul aceasta este omul, in nici un caz vreun animal. Pana si hiena sau sarpele, animale pe care noi le etichetam ca fiind parsive, sunt mici copii pe langa noi. Dar tot noi suntem cei depresivi si cei mai tristi de pe planeta asta.

Stiu, trebuia sa fie un articol vesel, optimist. Si chiar este. Este optimist pentru ca este inca un semnal ca fiecare poate face ceva cu el insusi. Si aici stiu sigur ca fiecare stie ce are de facut, nu are nevoie nimeni de sfaturi sau de vreun ghid anume.

Gandul de azi: ai nevoie doar de tine spre a fi fericit. Intoarce-te spre tine si incepe cu tine.