Happy Monday (18)

Happy Monday sau lunea fericita este modul meu de a va saluta printr-un articol la inceput de saptamana. Incepe luna decembrie, o luna speciala, Nu pentru ca este vorba de cadouri si de Mos Craciun, hai sa nu vorbim de magia aceea comerciala. E o luna grea, este o luna a bilanturilor personale, o luna cand singuratatea se resimte mai acut si pentru cei singuri, dar chiar si pentru cei aflati in relatii. De Craciun, desi se spune ca oamenii se apropie, de fapt eu resimt mereu o distantare prin felul in care fiecare intelege Craciunul. Unii inteleg Craciunul ca si o masa in familie, altii merg la munte, altii inteleg multa bautura, altii o evadare de tot ce a facut in cursul anului, altii sunt mai evlaviosi, in fine, fiecare vrea sa se bucure in felul lui si asta e firesc. Si surpriza, sunt oameni pentru care Craciunul este o zi ca oricare alta,  fara semnificatie de Sarbatoare si pe care chiar ii agaseaza un pic nebunia unora de a-si burdusi frigiderul si de a-si goli cardul.

Craciunul devine un fel de presiune oarecum, un stres pozitiv, dar si negativ totodata. Cu cat esti mai stabil pe propriile sentimente, credinte si relatii, Craciunul chiar devine o sarbatoare. Cred ca in momente cu asemenea incarcatura privim individualizarea ca si pe un avantaj. V-am mai vorbit despre acel egoism pozitiv. Adica de faptul ca totul porneste de la fiecare. Daca tu ai grija de tine, poti avea grija si de ceilalti. Daca tu te apreciezi pe tine, vei avea capacitatea sa ii apreciezi pe cei din jur.

Daca tot suntem intr-o perioada in care incarcatura religioasa devine ceva mai puternica, sa nu uitam ca Isus a spus ,,Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti”. Asta spune foarte clar ca daca intai pe tine insuti trebuie sa te iubesti  ca sa dai mai departe iubirea si generozitatea ta.

Generozitatea noastra poate deveni uneori impovaratoare pentru cei din jur. Si asta ma duce cu gandul fara sa vreau la acele cadouri exagerate care se fac in aceasta perioada si care il fac pe celalalt sa se mire si sa intre intr-o stare de angoasa mai degraba decat de bucurie. Un Mos Craciun adevarat este un Mos cu continuitate. care tot anul ti-a lasat cate o farama din generozitatea lui. Astfel in seara de Ajun continuitatea isi desavarseste sensul printr-un cadou special care poate fi material sau nu.

Gandul de azi: fii un pic de Mos Craciun in fiecare zi. Adica fii generos cu tine si cu cei dragi mereu, ofera ce iti este acceptat si ofera-ti tie lucruri care sa te faca implinit. Happy Monday!