Happy Monday (20)

Happy Monday sau lunea fericita este modul meu de a va saluta printr-un articol la inceput de saptamana. Probabil ca termenii Craciunistici deja s-au aglomerat in capul vostru. Pot banui doar, insa de mine sunt sigura. Oarecum am si obosit de atata simbolistica si exces de zel. Cumparaturile devin o corvoada. Traficul nici nu mai stiu cum sa il evaluez. Ce stiu sigur este ca nici de acest Craciun nu vei merge dupa clisee, ci dupa cum o sa simt.

Craciunul acesta vom avea casa plina de pisici. Cei 3 pui ai cuplului Panda-Raffaello implinesc o luna pe 18 decembrie si unul dintre pufosi deja atenteaza la cabluri, desi este cat un cartofel. Ca atare, am rezerve legat de pom, de decoruri, va dati seama cam ce fac pisicile cand vad o chestie verde stufoasa plina de chestii atarnate si sclipicioase.

Cred ca e primul Craciun cand nu imi doresc nimic material de genul un anume parfum sau vreo haina sau alta chestie impachetata in hartie rosie cu funda. As vrea o zi de aia rupta de oras, undeva sa pot privi de la o fereastra mare si fara perdele o padure, atat. Mi-as lua dupa mine 2-3 din cartile pe care le recitesc de niste ani, Patul lui Procust, Madame Bovary si o carte despre parfumuri.

Mi-e dor si de o conversatie negrabita, cinic de sincera si de umana in acelasi timp, fara taste, fara nimic, doar modulata din voce si din priviri. Oamenii stiu din ce in ce mai putin sa vorbeasca. Tastam, tastam, tastam si trimitem emoticoane care sa ne mimeze sentimentele.

L-am descoperit recent pe David Hallyday, fiul celebrului Johnny Hallyday. Muzica lui rezoneaza foarte bine cu ceea ce sunt, cu ceea ce simt. I-am ascultat primul interviu dupa moartea tatalui sau, refuzul de a fi parte a celebrului cortegiu mortuar de pe Champs-Elysees pentru ca durerea mortii, precum iubirea, sunt lucruri intime si nu se face parada cu ele. I-am ascultat tristetea de a fi refuzat sa fie la capataiul tatalui sau cu cateva ore inainte de a muri cand el a simtit ca se va intampla asta, decenta cu care a povestit asta, fara a lovi, fara disperare, fara nimic.

Gandul de azi: cuvantul e format din sunet, senzatie, litere, ganduri si toate acestea transmit mai mult decat sensul lui. Cuvantul are uneori miros si greutate, emana caldura sau loveste ca un tais rece.