Happy Monday (67)

Happy Monday este astazi despre singuratate. Despre singuratate e mai bine sa vorbesti decat sa o traiesti. Si de singuratate e mai bine sa fugi. Bun, nici in disperare de a fi cu cineva doar ca sa fie acolo cineva. Nu ma refer musai la relatiile amoroase, ci ma refer la relatiile umane. Omul nu este un animal solitar decat in situatii triste sau patologice.

Mai poti trai singuratatea fiind cu cineva si avand senzatia ca esti doar un material biologic sau un aparat electrocasnic performant.

Una peste alta zilele acestea a plecat dintre noi un om cu o imagine frumoasa in spatiul public.  Si a plecat rapus de singuratate. Ciudat, un om public, un jurnalist a carei menire, te gandesti, este sa fie acolo sus, pe scena. Hm, pe scena sa nu uitam ca esti in fata altora, insa nu esti cu ei.

Cred ca singuratatea este o experienta pe care trebuie sa o incerci din cand in cand ca om pentru a sti de ce sa fugi si cum sa iesi din ea. Am trait-o si nu o recomand. Am fugit de ea, uneori cu disperare si cu refugiere in munca, nici asta nu este o solutie. Singuratatea e buna de condiment, chiar indicat, dar nu e buna de aliment.

Stiu ca acum suna cliseistic si prostesc un pic, dar daca nu reusiti sa comunicati bine cu oamenii, in prima faza, luati-va un animal. Chiar si un hamster. Cel mai comod de intretinut. Nu ai nimic de facut decat sa te asiguri ca are apa, ceva de ros si ca ii schimbi rumegusul la 1-2 saptamani. Desi vei fi surprins ca si hamsterul are nevoie uneori de contactul tau fizic, de vocea ta, de un fir de par care iti cade in cusca lui sau sa il lasi sa te apuce un pic de deget cand ii dai de mancare. Culmea, un animal o sa va invete sa fiti un om mai bun cu voi in prima faza. Nu uitati ce scrie in Marea Carte ,,Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti”, pai intai iubeste-te pe tine ca sa poti iubi si altceva si pe altcineva. Chiar te iubesti? Chiar meriti unele lucruri?

Ca sa radeti, intr-o perioada de varf a dependentei mele de munca aveam o musca care a trait cateva zile in masina mea. Cand a murit, ca na, era o insecta si are durata scurta de viata, si a picat langa volan am fost tare trista. Musca aceea mi-a dat o lectie mare. Si anume ca eu intrasem intr-un spatiu inchis creat de mine pentru ca tot ce  invatasem pana atunci era  ca izolarea si epuizarea pentru a satisface asteptarile altora sunt singurele cai spre supravietuire.

Gandul de azi: daca poti mangaia un animal fara sila si fara frica inseamna ca te poti mangaia si pe tine. Apoi urmeaza reala cale spre tine, spre oameni, spre iubire si culmea, iar spre tine.

 

Poza este una veche cu monsieur Raffaello. Nu am avut timp sa o editez, plus ca e mult prea autentica, as strica-o cu un contrast si ceva lumina. Dar curand si poza cu trupa mea, doar sa gasim cum sa ne pozam si cine sa o faca.