High end versus mass market

Mi-am propus ca in acest articol sa va spun de ce am ales sa folosesc cu preponderenta produse high end, in defavoarea produselor de mass market. Produsele high end sunt considerate produse de lux, fac parte din game de prestigiu si se gasesc cu precadere in magazine dedicate lor, parfumerii sau magazine specializate, offline sau online. Diferenta fata de produsele de mass market vine din atentia data de producatori catre tot ce inseamna calitate incepand de la continut, aspect, ambalaj si pana la servicii suplimentare incluse in procesul de cumparare. Un produs high end iti ofera o experienta completa si un “rasfat” total, incepand de la felul cum arata, cum se simte, cum miroase si pana la efectele imediate sau observate in timp. Ca atare si pretul este ridicat. Ca idee, un produs high end costa incepand de la de doua ori mai mult si pana la de 5-10 ori mai mult fata de un produs similar din zona de mass market. Si in zona de produse profesionale cosmetice exista o departajare la capitolul pret si beneficii, exista o zona de lux si aici in care regasiti marci precum Babor sau Kerastase.

De ce am ales high end

Parerea mea este ca nu toate produsele de high end isi merita pretul, insa proportia celor care sunt cu adevarat eficiente si care imi plac m-a facut sa le aleg atunci cand decid sa mai cumpar ceva sau sa folosesc un produs nou. Am inceput sa folosesc produse high end cam de pe la 20 de ani, cand am avut sansa sa primesc un prim rimel Lancome si un gloss Dior. Ca atare am cam 20 de ani de experiente si povesti cu aceste produse. Treptat procentul lor in trusa mea de cosmetice a crescut. Inca de pe la 25 de ani, peste jumatate din produsele cosmetice pe care le folosesc sunt din gamele high end. Sunt marci care vin si revin in cosmeticele pe care le folosesc sau marci noi, dar cam acestea sunt brandurile pe care le puteti intrezari in cutiile mele de produse cosmetice: Guerlain, Lancome, Dior, Givenchy, Clinique, Too Faced, Clarins, Estee Lauder, Chanel,  Elizabeth Arden, Collistar, Decleor, Yves Saint Laurent, Biotherm, La Prairie, Shiseido, Sisley, Sensai etc. Nu cumpar mereu produsele full size, optez pentru variante travel sau samples pe care le cumpar de pe eBay sau de pe alte site-uri (beauty box-uri de la Latestinbeauty, Glossybox, magazine specializate in vanzarea de decanturi din parfumuri etc.). Din zona de produse profesionale de lux, Kerastase este un brand pe care il folosesc de aproape 10 ani si intotdeauna da rezultate instant si vizibile.

In timp, am observat insa si variatii de calitate, in bine sau in rau in raport cu asteptarile mele. Totodata si preferintele mele s-au schimbat de-a lungul anilor. Vreau doar sa intelegeti ca fiind o consumatoare exagerata de produse cosmetice, cum m-am declarat mereu, am perioade si perioade, am propriile mele asteptari vis-a-vis de produsele cosmetice si automat compar marcile intre ele precum si produsele din cadrul aceluiasi brand.  Am avut o perioada cand produsele Clinique mi se pareau exceptionale, insa acum am senzatia ca aceste produse se duc spre o zona mai de mijloc, si-au pastrat pretul de high end, insa calitatea mi se pare sub ce era acum 10 ani, in special pe zona de machiaj. Imi place cum a evoluat Clarins sau Dior. Sunt innebunita dupa marci descoperite recent, By Terry sau Hourglass. Din pacate, zona de skincare Lancome mi se pare ca se duce spre o zona mai comerciala, produsele mi se par un pic prea parfumate, iar la Chanel eu nu reusesc sa ma lamuresc de beneficiile produselor din game faimoase precum Le Lift. Totodata in cazul marcii Chanel, ambalajele rujurilor si rimelurilor mi se par sub nivelul asteptat de la un asemenea brand. Sunt pareri personale, sunt experiente care s-au tot adunat de-a lungul timpului, si mai bune, si mai putin bune.

High end, recomandari

Exista cateva produse cosmetice high end care imi plac, pe care le folosesc si le si recomand. Unele sunt mai de data recenta intrate in rutina mea, altele sunt produse pe care le folosesc de ani de zile. O sa incerc sa fac un fel de top 10, desi nu e un top, este pur si simplu o enumare de produse sau marci care sunt de reper pentru mine.

  1. Guerlain, Terracotta ca si concept cred ca este cel mai potrivit mix de produse care sa iti dea aspectul de ten bronzat, sanatos sau macar sa iti dea acea “bonne mine”, tenul acela pe care il avem dupa o vacanta linistita si relaxanta. Folosesc pudra si blush Terracotta de la Guerlain din ianuarie si pana in decembrie cu acelasi succes si sunt produse la care nu am ce defect sa le gasesc. De cel putin 4 ani folosesc produse din gama Terracotta si cred ca vor mai urma multi ani de acum incolo. Fiind atat de alba si cu subton albastru, pe tenul meu orice pudra bronzanta se vede mai ciudat, cu Guerlain Terracotta ma simt confortabil.
  2. Dior imi place in materie de produse de machiaj, mereu am cel putin 2-3 produse in rutina, fie fond de ten si pudra, fie rimeluri, fie rujuri. In acest moment sunt foarte impresionata de BB cream-urile Dior, sunt mai multe tipuri, Nudeskin BB cream si Hydra Life BB cream. BB cream-urile de la Dior chiar dau acel aspect de ten proaspat, sunt hidratante, se omogenizeaza foarte bine pe ten si au o acoperire buna. Pudrele Dior sunt elegante in primul rand, imi aduc aminte de prima mea pudra Dior care arata ca si o bijuterie si imi era si mila sa o folosesc. Ce imi place la produsele Dior de machiaj de tip pudre/farduri, este ca fiecare cutie este inserata intr-un mic pouch de catifea. Ojele Dior imi plac de nici nu mai stiu de cand, desi eu nu sunt genul care sa imi colorez unghiile prea des. Acum am ceva oje Chanel si Guerlain, dar am pus ochii deja pe doua oje Dior si le voi cumpara curand pentru ca le duc lipsa. Stiu ca toata lumea imi zice sa imi iau Opi sau Orly, nimic de zis, sunt marci profesionale minunate, dar efectul Dior de pe unghii este mereu altfel. Am eu un fix cu oja Dior.
  3. Clarins in materie de rujuri mi s-a parut mereu foarte inspirat la capitolul nuante de nude sau naturale. Am avut un ruj Clarins, o nuanta nici roz, nici bej, care mi se potrivea perfect. Acum am doua balsamuri pigmentate si un ruj si sunt printre preferatele mele. Totodata imi aduc aminte ca atunci cand descopeream ce inseamna primer, mi-a placut din tot ce incercam baza lor de machiaj, Instant Smooth.
  4. Elizabeth Arden, mi-ar fi greu sa recomand un singur produs din aceasta gama, insa gama clasica 8 Hours mi se pare atat de bine adaptata nevoilor femeii moderne. Rujul cu Ceramide de asemenea mi se pare printre cele mai purtabile si placute concepte de ruj din zona luxury. Iar noul ulei Miracle All Over este peste asteptari. Iar gama antiage care mi se pare cea mai inteligent gandita este Prevage, trebuie sa vedeti ambalajele cremelor care mi se par geniale, nu va spun mai mult, trebuie sa le vedeti.
  5. Lancome exceleaza mereu la capitolul rimel. Grandiose pare a fi apogeul, insa sunt convinsa ca vor mai urma surprize. Imi aduc aminte experienta mea cu primul Hypnose, eram convinsa ca ceva mai bun de atat nu exista. Si a aparut Grandiose. Iar demachiantul Bi-facil este printre cele mai bune bifazice incercate, ani de zile l-am folosit pana am descoperit recent un alt produs care imi place foarte mult, Artistry. La capitolul creioane dermatografe, de buze sau de ochi, de ani de zile folosesc Lancome. Imi plac mult ca nuante, ca texturi, am un creion de sprancene de care nu ma mai despart de vreo 6 ani, iar creioanele de buze imi asigura mereu o baza o foarte buna. Totusi gama lor de ingrijire a tenului nu prea mi se potriveste, e drept ca m-am oprit dupa al doilea produs care nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor mele si am hotarat sa nu mai investesc in ele.
  6. Chanel Le Volume este un rimel care intotdeauna ma surprinde ca si efect, dar tare ma dezamageste ca si ambalaj. Pentru un produs atat de bun, as fi creat si un design de ambalaj mai elegant. Chanel are acum propriul boutique in Baneasa Mall, am descoperit acolo si parfumuri pe care nu le puteti gasi in parfumerile clasice, totusi partea de customer care inca lasa de dorit. La Chanel ma astept la alta abordare, dar bine ca exista magazinul, au timp sa se perfectioneze.
  7. Givenchy mi se pare genial cu acel concept de prisma inclus in tot ce inseamna texturi pudrate, incepand de la pudre, blush si farduri de ochi.
  8. Sisley si Sensai exceleaza pe zona de skin care, nu ai cum sa gresesti daca alegi produsele lor. Sunt foarte costisitoare, chiar faci un efort cumparandu-ti un asemenea produs, insa rezultatele pe care ti le ofera iti confirma ca a meritat efortul. De la Sisley as recomanda oricui crema de ochi Baume Efficace si masca Rose Noire. De la Sensai, incepeti cu ritualul de curatare, acela o sa va convinga ce inseamna curatarea tenului facuta bland, in etape.
  9. Yves Saint Laurent, Touche Eclat, iluminatorul prin excelenta, corector in acelasi timp, nu stiu daca este cineva pasionat de machiaj care sa nu il aprecieze. Insa as mai adauga ca tot ce inseamna textura pudrata din gama de machiaj Yves Saint Laurent pe mine m-a convins, incepand de la farduri de ochi pana la blush-uri. Si cele mai inovative forme de ruj, tot la YSL le-am descoperit.
  10. Guerlain, pentru ca incep cu el si inchei cu el. Gama Orchidee Imperiale si noile produse de demachiere mi se par un vis, totusi cu preturi care mi se pare ca sunt peste calitatea oferita. Da, vorbesc despre Guerlain, insa 65 de euro pentru o crema de demachiere, La Creme de Beaute, mi se pare un capriciu prea mare. Dupa parfumuri, parerea mea este ca ei exceleaza in materie de make-up. Pudra Meteorites este un produs pe care trebuie sa vi-l cumparati macar o data in viata, este simbolul absolut al acelui produs de machiaj care iti innobileaza masuta de machiaj si care iti lasa tenul diafan.

lamer-themoisturizinggelcream-highendcosmetics-beautybarometer2016

Exista multe marci de high end pe care nu le cunosc, precum La Mer, din care am momentan doar un travel size al celebrei creme, nu ma pot lamuri inca daca ma impresioneaza mai mult decat un produs Sisley. Comparand doar senzatia si senzatia lasata asupra pielii, inclin tot spre Sisley, nu imi dau seama pe termen lung ce efecte ar putea avea, insa momentan prefer sa investesc tot in Sisley.

Despre brandurile de high end prefer sa citesc review-uri pe anumite bloguri din UK, Franta sau Italia, la noi din pacate aceste branduri nu comunica suficient cu bloggerii “normali” sa spun asa, adica gasesc mai mult articole de tip advertorial pe bloguri mai comerciale si nu pot fi sigura de autenticitatea parerilor exprimate acolo. Ca atare, va recomand si voua ca atunci cand cautati informatii despre aceste produse care chiar necesita o informare in prealabil inainte de a le cumpara, sa verificati un pic si istoricul acelui blog, despre ce scrie acel blogger si mai ales cum scrie si daca poate veni cu pareri cu adevarat coerente despre aceste produse. Articole doar cu poze frumoase si pasaje intregi din comunicate de presa nu o sa va ajute prea mult decat doar ca informatie gen cand apare ceva nou. Pe blogul meu, de exemplu, nu contati sa gasiti informatii despre produse gen eyeliner, fonduri de ten rezistente, primere cu efect matifiant, nu sunt prietena cu fondurile de ten Estee Lauder sau Chanel, deci nu sunt relevanta pe aceste subiecte. Si inca nu am apucat sa cumpar o pudra Caron, dar e pe lista de dorinte maxime si sigur se va implini pana la Craciun.

La capitolul parfumuri, nu am nici o sansa sa pot scrie ceva scurt. Asa ca nu am cum sa scriu aici cateva randuri despre alegerile mele in materie de parfumuri high end, spun doar ca trecerea spre urmatorul nivel, anume parfumurile de nisa, ar trebui sa o incercati fara nici o ezitare. Si daca  vreti sa aveti din start o revelatie, va invit sa incercati un parfum Killian ( in Romania, exclusiv in parfumeria Madison), Rance sau Francis Kurkdjian ( exclusiv in Beautik) si Fragonard ( au magazin propriu). As putea continua lista, dar am zis, nu ma  hazardez sa scriu prea mult despre parfumuri in acest articol, o sa dedic un alt articol preferintelor mele in materie de parfumuri.

Concluzie, da, alegerea mea finala in 90% din cazuri se indreapta catre un produs high end. Si de unde le cumpar, puteti vedea la rubrica de pe blog, Shopping online. Prefer magazinele online, insa “vanez” si ofertele din Sephora, Marionnaud, Debenhams, Douglas sau Kendra.

Produsele de mass market sunt uneori alternative in ce priveste ingrijirea corpului, igiena de zi cu zi, insa pe zona de skincare am inceput sa ma feresc de ele, pielea mea le tolereaza mai greu. Aleg geluri de dus, deodorante, creme depilatoare, adica produse basic, din zona de mass market, insa cand este vorba de ingrijirea tenului, de creme de corp sau produse de machiaj, high end este zona mea preferata sau mai aleg si produse dermatocosmetice. Si mai fac o paranteza, deodorantele Bocage de la Lancome imi plac, am folosit multa vreme pe cel crema, iar produsele de ingrijire corporala Decleor sunt un adevarat deliciu, merita incercate macar o data in viata. Daca imi urmariti blogul, stiti ca apreciez multe marci de dermatocosmetice, acesta fiind un segment de cosmetice superior ca si calitate produselor de tip mass market, focusate mai mult pe problemele pielii.

Voi ce marci de high end preferati? Cum vi se pare ca evolueaza brandurile din zona de lux? Ati avut dezamagiri sau surprize foarte placute?

yvesaintlaurent-chanel-dior-laprairie-highend-beautybarometer2016

 

Clubul BeautyBarometer

A fi frumoasă nu ține doar de cosmetice, intră în Clubul BeautyBarometer ca să afli mai mult decât simple știri de beauty.

*Prin abonare confirmi că ai peste 16 ani și ai citit termenii și condițiile