Ia trebuie sa isi pastreze semnificatia si frumusetea

De vreun an de zile a inceput o noua manie sau obsesie cu iile, adica o miscare foarte vizibila spre a purta o ie oricum si oricand, combinata cat mai modern sau stylish, la evenimente mondene, pe strada, etc

Eu nu prea scriu pe teme de fashion, insa ia aceasta deja devine omniprezenta si mi se pare ca e o moda un pic fara substanta si care denatureaza o valoare culturala romaneasca .

Ia este un articol de imbracaminte romanesc, cu istorie foarte veche si cu o simbolistica coplesitoare…daca dati search pe google cu “la blouse roumaine” veti gasi enorm de multe informatii, imagini, dovada ca ia este un articol de imbracaminte incarcat de istorie si semnificatii.
Dar ca orice lucru frumos si bun, preluat de moda strazii ajunge sa fie ceva derizoriu…nu m-as mira sa apara curand ii made in China vandute pe la tarabe sau tot felul de modele contorsionate de dorintele de stil vulgar.
Sunt si cateva persoane publice importante care au inceput sa promoveze ia si purtarea ei, le-as ruga pe aceste doamne sa faca si putina comunicare/informare pe tema asta. Daca doar ne fataim in ie si poseta Chanel, sa si povestim marelui public ca a purta o ie inseamna sa iti asumi reactivarea unor simboluri deosebite si a unor valori culturale…. Cultura e uneori vulnerabila in fata propriilor ei tendinte si vulgaritatea e cel mai periculos microb.

 Ia nu este un obiect de cult si trebuie tinuta in vitrina, nu asta spun, insa inseamna frumusete, simplitate, decenta, punere in valoare a frumusetii naturale si acceptarea felului tau de a fi. Ia scoate in evidenta ceea ce ai frumos , insa nu insistent si strident. Ia da forme feminine si cui are mai putine sau da un echilibru al formei cuiva cu o silueta mai plina.

Eu as recomanda sa purtati ia , insa intr-o combinatie decenta, frumoasa si fara elemente care sa atraga atentia pe altceva decat pe ie. Alaturarea ie si poseta Chanel e penibila. Poti purta ie cu o poseta de brand puternic, insa acea poseta sa fie extm de discreta si fara semne vizibile de la 3 metri ca este un Chanel sau ..mai grav…Gucci. Este ca si cum ai vrea sa faci acea ie sa fie doar un fundal, iar ia nu este un fundal, este o piesa cheie atunci cand e purtata. Nu mai comentez despre fetele cu machiaj de seara exagerat si extensii de par si care….pun o ie si niste pantaloni scurti scurti si niste platforme.

Ia era  si bluza de munca si de sarbatoare, in functie de ornament si material. Fetele si le faceau singure si asa iti dadeai seama ce fel de fata era. Cand te apucai de ie, spuneai rugaciuni, descantece, ia trebuia pregatita de la inceput sa iti poarte noroc. Ia se si mostenea, se pastra cu atentie o ie de la mama sau de la bunica si era un obiect vestimentar de pret, si o mostenire sentimentala foarte importanta.

Acum sunt ii de cumparat si cert este ca nimeni nu mai sta sa lucreze asa ceva pentru sine, decat daca are o pasiune puternica pentru asa ceva. Ia a fost creata si de nevoie, femeile aveau nevoie de ceva simplu si frumos sa se imbrace si care sa spuna ceva despre ele.

Purtati ia la evenimente frumoase, cu lumina naturala, combinati ia cu elemente simple, cu o coafura cu parul strans, ideal in coada impletita sau coc simplu. Adaugati bijuterii simple, fara pietre, cercei mici si coliere aproape invizibile. Ia nu este pentru club si nici pentru mers la shopping.

Purtati ie, insa pastrand frumusetea ei si lasand ia sa fie piesa principala a tinutei voastre :).