Implicatii olfactive

Pentru ca in perioada aceasta am tot purtat masca, am avut de cateva ori senzatia ca pierd o legatura cu ce am in jur. Si nu doar ca o pierd, ci parca se altereaza ceva din ceea ce ma orienteaza la nivel olfactiv. Nu mi-am mai simtit nici propriul miros, nici pe cel din jur, iar cand imi scoteam masca, simteam intai mirosurile cele acide, cele urate si era nevoie sa ma reconectez rapid la ceva bine mirositor.

Stand cu masca la gura si respirandu-ti propria expiratie nu e tocmai placut. Pe langa senzatia de puf in gura, pe care o am mereu din cauza mastii, la un moment dat propria expiratie nu imi mai face placere. Poti sa te speli pe dinti si sa folosesti tona de apa de gura, mirosul de aer expirat, de bioxid de carbon si de saliva nu imi era familiar, e oarecum o intalnire cu un interior nestiut si nu neaparat ravnit in a-l simti in nas. Mi-am dat seama cat de necunoscut ne este propriul miros, mirosul nostru visceral, de sange, de limfa, de piele, de tot ce inseamna interiorul acela fizic… Dupa toate aceste experiente, am inceput sa percep in mod subtil si mirosul celorlalti ceva mai intens decat inainte. Nu ma concentram pana acum pe mirosul celor din jur, fiindu-mi oarecum si sila si totodata imi parea un act un pic impudic sa incerci sa il adulmeci pe cel de langa tine.

Am avut insa surprize, sunt oameni pe care deja ii identific dupa miros, a caror stare o decodez dupa miros. Si fumatorii miros extrem de diferit. Oamenii obositi miros altfel fata de momentele cand sunt odihniti. De asemenea am intalnit oameni care miros a fi curiosi, surprinsi, plictisiti, blazati sau reticenti.

Accident olfactiv am avut cu un parfum Tom Ford Tuscan Leather, despre care am o senzatie ciudata ca ma masculinizeaza fortat. Cu ocazia aceasta l-am descoperit altfel decat mi se paruse prima data. Cand l-am mirosit prima data, intr-o iarna, mirosul acela de piele si olibanum mi se ducea spre ceva cald, imbietor. Acum, pe vremea aceasta plina de umiditate, aer respirat dupa si prin masca, mi s-a parut aspru, rautacios, o piele uscata si arsa in soare.

Cate implicatii olfactive are comunicarea reala dintre noi ca organisme, ca fluide izolate de propriul corp, dar traind in acelasi vas mare numit lume. Un creuzet plic de miresme si miasme, de frici transformate in aburi de transpiratie, de pasiuni ce starnesc arome nestiute pana atunci.

Ce implicatii olfactive simtiti in comunicarea cu cei din jur?