Interviu cu Viorica Opris, parfumier Vioris

Parfumurile Vioris, poate nu atat de cunoscute, sunt parfumuri romanesti. Mai mult decat atat, parfumierul din spatele lor este doamna Viorica Opris, parfumier in adevaratul sens al cuvantului, format acum multi ani si cu experienta la Farmec. Parfumurile Vioris nu s-au bucurat de multa mediatizare, insa s-a aflat de ele din om in om si cred ca astazi pasionatii de parfum din Romania stiu ca trebuie sa incerce si ceva de la Vioris ca sa aiba o imagine completa a ce inseamna si parfumerie romaneasca.  Unii mai tanjim dupa un Farmec 16, altii dupa un parfum Miraj.

1. Cum a inceput pasiunea dumneavoastra pentru parfumuri? Care este prima amintire placuta despre un miros sau un parfum?

Viorica Opris (VO):  Am avut sansa sa fiu dotata nativ cu un simt olfactiv care mi-a permis sa disting si sa memorez, respectiv sa recunosc aromele parfumurilor cu care am venit in contact. Apoi, am avut sansa sa lucrez in laboratorul de creatie al celei mai mari fabrici de produse cosmetice din oras – Farmec –unde am creat niste produse mult apreciate, printre care deodorantele Favorit, Farmec 16 si debutul meu in parfumerie cu deoparfumurile. Unele dintre produsele create de mine au fost apreciate si in strainatate, unde au obtinut distinctii la targurile internationale.

Apoi, am avut sansa sa calatoresc in strainatate la marii producatori de compozitii de parfumare, cu care firma avea legaturi contractuale. Am fost in Elvetia la Givaudan, in Germania la Harman&Reimer, in Austria la Dragoco, in Olanda la Naarden si in Statele Unite la Felton, unde am si obtinut un atestat profesional.

In acel mediu mi s-a dezvoltat pasiunea pentru parfumuri, iar atunci cand am plecat de la fabrica, am hotarat sa-mi deschid propria afacere cu productia de parfumuri. La inceput am pornit cu un singur parfum – Vioris 13 – pe care il ambalam in niste sticle artizanale , lucrate manual, apoi, treptat am extins gama sortimentala si am adus ambalaje din import, care erau mai potrivite pentru produsele pe care le faceam. Vioris 13 a fericit multe persoane din Cluj, un parfum care se vinde cel mai bine si care a devenit brandul firmei noastre. ( De ce 13? Pentru ca 13 este ziua mea de nastere si am considerat intotdeauna ca aceasta cifra este norocoasa pentru mine, contrar parerii multor alti oameni. Faptul ca Dvs ati lansat prima comanda intr-o zi de 13, dupa care a urmat reactia a numeroase cumparatoare, dovedeste ca am dreptate…) Recunosc ca am avut si sansa in ceea ce am inceput sa fac. Am gasit un mic spatiu comercial in centrul Clujului, pe care il detin si acum.

2. Sunteti printre extrem de putinii parfumieri din Romania. Ati parcurs o specializare la Givaudan inca din 1976. Ce ne puteti spune din experienta de a invata meseria de parfumier? Multi considera ca e ceva foarte diafan si relativ artistic. Totusi cat este munca si cat este simplu talent?

VO: Eu nu ma consider un parfumeur creator. Acestia sunt doar cativa in lume. Eu sunt doar un „degustator”de parfumuri, respectiv lucrez cu unele din marile case creatoare de compozitii de parfumare cu care, dupa mai multe consultari, ajung la mine mai multe propuneri pe care le lucrez, dupa care imi spun parerea.

Aceasta meserie nu o poti exercita daca nu ai „nas”, pasiune si imaginatie, iar toate acestea se cer fructificate prin multa munca.

3. Vioris este o marca mai degraba cunoscuta din om in om. Eu am auzit de dumneavoastra acum peste 10 ani, chiar de la cineva din Cluj Napoca. De ce credeti ca a functionat atat de bine aceasta recomandare din consumator in consumator?
VO: Intr-adevar, noi ne-am facut cunoscuti prin transmiterea informatiei din om in om. Fiind o firma mica, cu mijloace financiare modeste, nu ne-am permis sa apelam la reclamele prin mass media, insa calitatea parfumurilor a facut ca cele care le utilizau sa starneasca interesul celor din jurul lor, astfel ca treptat, notorietatea noastra s-a extins, iar aparitia magazinului on line ne-a permis sa trimitem parfumuri in toata tara si chiar si in strainatate. Nu avem vanzari mari, insa cu ceea ce vindem prin magazinul din Cluj (unde avem o clientela stabila) reusim sa ne intretinem, pe noi si inca trei angajate. Noi practicam preturi moderate, pentru ca nu ne comparam cu marile case de parfumerie, insa aceste preturi moderate sunt compensate de reactia utilizatorilor la calitatea si persistenta parfumurilor noastre. Pentru mine acest fapt imi confera o satisfactie mult mai mare decat castigul material.

4. Exista arome pe care le preferati? Ce parfum poarta mai des parfumierul Viorica Opris?

VO: Mie imi plac toate parfumurile mele ( altfel nu le-as produce ), dar asta nu inseamna ca eu ma parfumez cu toate.

Parfumul meu preferat, pe care l-am folosit doar eu pana de curand, este Celebrate Woman, un parfum care ma distingea, dupa care eram recunoscuta ca fiind in trecere printr-un loc. De curand am decis sa-l introduc in gama sortimentala a firmei , iar reactia de apreciere nu a intarziat sa apara. Intamplarea a facut ca un exemplar sa ajunga prin intermediul unei doamne pasionate de parfumuri din Cluj – Simona Cosma, la Dana Sandu din Chicago, realizatoarea emisiunii Nas de Nas, care ne-a facut o reclama deosebita pentru acest parfum.

5. V-am intrebat si atunci cand am comandat primele mele parfumuri Vioris despre Farmec 16. Eu regret ca nu il mai avem pe rafturi in parfumerii. Ce va aduceti aminte despre aceasta aroma atat de iubita de romance? Cum se parfumau romancele inainte de 1989?

VO: Cu deodorantul Farmec 16 am o amintire draguta: aveam reteta definitivata si cautam un nume cat mai potrivit si culorile care sa conduca la identificarea mirosului. Intr-o zi a venit in vizita la Farmec un grup de elevi din clasa a 5-a sau a 6-a si pe langa expozitia pe care au vizitat-o am organizat adhoc o mica masa rotunda, la care am prezentat deodorantul si am pus intrebarile: ce denumire ar trebui sa aiba acest deodorant? DISCO sau FARMEC 16 si daca li se pare ca combinatia de culori – verde cu albastru – ar fi potrivita. Toti copii in cor au ales denumirea de FARMEC 16 iar legat de culori o fetita mi-a spus ca poate ar fi bine sa fie in combinatie si un pic de mov. Asa s-a nascut celebrul deodorant FARMEC 16.

Inainte de anul 1989 singura fabrica din Romania care fabrica parfumuri era MIRAJ Bucuresti, pe langa care, femeile aveau la dispozitie deoparfumurile realizate la FARMEC. In afara de asta, cateva parfumuri straine se gaseau la magazinul ROMARTA din Bucuresti.

6. Cum ne educam simtul olfactiv? Piata este mereu bombardata de parfumuri, lansari peste lansari. Cum facem insa sa ne rafinam alegerea unui parfum?

VO: Domeniul parfumeriei este intr-un fel o arta, putem spune ca alegerea unui parfum tine de subiectivismul fiecaruia. Asa cum frumusetea unei picturi este in ochii celui care o priveste, frumusetea unui parfum este in nasul celui care il simte. Unii prefera note dulci, altii florale, citrice, etc.

In paralel cu schimbarile trendurilor in moda, se schimba si orientarea in parfumerie.

Parfumurile se pot alege in functie de ocazii, momentele zilei, de tinuta, in concluzie alegerea ramane la latitudinea fiecarei persoane. Parfumul este ceva personal.

7. Cum va dati seama ca ati definitivat un parfum? Stiu ca procesul de creare al unui parfum nu este de ore sau de zile, ci uneori si de luni. Insa ce va face sa spuneti ca este gata.

VO: In primul rand imi fixez un obiectiv: ce parfum doresc sa lansez? Dupa efectuarea a nenumarate incercari, imi dau seama daca am obtinut rezultatul dorit. Parfumul trebuie sa aiba un buchet omogen, sa aiba persistenta, sa poata fi catalogat intr-o anumita familie de parfumuri ( fresh, floral, oriental, etc).

8. Stiu ca e putin mai greu sa iti faci planuri in acest an dificil, totusi ce vesti aveti pentru consumatorii de parfumuri Vioris?

VO: E o intrebare la care nu am un raspuns imediat. In perspectiva intentionez sa mai lansez o noutate in cursul acestui an. Totul este in functie de cum vor decurge lucrurile in actuala situatie.

Pozele trimise de doamna Opris ne arata legitimatia dumneaei de stagiatura de la Givaudan, sedinta de testare de mirosuri din Germania si sedinta de marketing referitor la parfumarea sampoanelor tot in Germania. Le vad ca pe niste poze document care candva ar putea face parte dintr-un muzeu al parfumului in Romania, de ce nu?

M-am simtit onorata si in acelasi timp am fost bucuroasa sa descopar parfumurile, dar mai ales sa am ocazia de a ma conversa pe email cu un om cu totul deosebit. Din punctul meu de vedere, oamenii ca Viorica Opris sunt un fel de patrimoniu cultural contemporan pe care ar trebui sa il valorificam mai mult. Mi-ar placea sa o vad pe doamna Opris la TV, in emisiuni de lifestyle vorbind despre parfumerie asa cum numai un om cu pregatirea si experienta ei o poate face. Tot asa mi-ar placea ca beauty editorii, care tot fac munca de cercetare pentru surse, sa gaseasca asemenea povesti si sa le expuna mai des.

Dintre parfumurile Vioris recunosc ca am deja doua preferate Black Flower si Paradise, insa cu siguranta mai urmeaza si altele. Pe Youtube va urma pana la final de aprilie macar un review despre parfumurile feminine Vioris.

Daca purtati parfumuri Vioris, m-as bucura sa imi lasati parerile voastre in comentarii.

Multumesc inca o data doamnei Viorica Opris pentru acest interviu.

Clubul BeautyBarometer

A fi frumoasă nu ține doar de cosmetice, intră în Clubul BeautyBarometer ca să afli mai mult decât simple știri de beauty.

*Prin abonare confirmi că ai peste 16 ani și ai citit termenii și condițiile