Luviane Atelier de parfumerie, interviu cu parfumierul Iulia-Victoria Neagoe

Anul acesta la Cosmobeauty am avut bucuria sa o intalnesc in sfarsit pe Iulia-Victoria Neagoe, parfumier Luviane Atelier de parfumerie. Spun in sfarsit pentru ca de multi ani am tot zis ca o caut, ca ii scriu, insa pur si simplu cred ca asa a fost sa fie sa ne intalnim fata in fata. Am profitat de ocazie sa ii trimit si niste intrebari si va las mai jos acest interviu pe care mi-l doream de mult.

Cum a inceput Luviane si de ce Luviane?

Luviane este de fapt o continuare naturală și firească a preocupărilor pe care le am încă de mică, de pe vremea când mă bucuram de libertatea copilăriei și profitând de tradițiile din familia mea, experimentam și compuneam olfactiv mai în joacă, mai în serios. Ai mei culegeau plante pe care le uscau pentru ceaiuri și leacuri în timp ce eu alegeam doar după miros și cream acorduri interesante. Pe măsură ce am crescut, chiar dacă am urmat școli care nu au legătură cu parfumurile, am păstrat această preocupare în paralel pentru că a fost de la început un mod de exprimare. Îmi este și mi-a fost mereu ușor să îmi exprim emoțiile și trăirile prin creații olfactive.

Apoi, provocările sub forma alergiilor la substanțele de sinteză și la compușii sintetici mi-au încețoșat puțin calea iar Masterul de Bio-Chimie urmat în Austria și practica în atelierele artizanale, în parfumeriile de nișă și mass-market m-au afectat fizic suficient cât să iau decizia de a lucra exclusiv cu ingrediente naturale certificate, fără parabeni, gume, ftalați sau orice îmi putea face rău.

Luviane Atelier de Parfumerie a început la finalul lui 2013 cu o colecție dedicată ipostazelor din viața femeii. Apoi, brandul a cărui denumire vine dintr-un joc al silabelor din numele meu, o anagramă să spunem, a devenit marcă înregistrată în 2014. Am aflat ulterior că seamănă cu o formă veche a verbului Love, ceea ce înseamnă că intuitiv am aliniat denumirea cu valorile în care cred, pentru că parfumurile pe care le creez și chiar serviciile pe care le susțin poartă în ele multă iubire, grijă pentru binele celorlalți și bucurie.

Au urmat apoi pe rând colecții cu simboluri inspirate de doruri personale (colecția DOR devenită în 2021 DOR-Golden Edition), de note gurmande (colecția Simfonie Gurmandă), de Regina Maria a României (colecția Florile Reginei) și o colecție de parfumuri terapeutice pe care am denumit-o Parfumuri de Leac și care se bazează pe principii de Aromacologie pentru a aduce și a dezvolta în cadrul brandului și patrimoniul preluat din familie.

Iar de câțiva ani am dezvoltat și servicii pentru crearea parfumurilor personalizate, workshop-uri individuale sau corporate/team-building și tot felul de experiențe senzoriale pentru ca mi-am dorit ca experiența oferită de Luviane să fie cât mai completă.

Luviane Atelier de Parfumerie nu este doar un alt brand de parfumuri ci este unul în care parfumurile au „suflet”, trăiesc împreună cu cel care le poartă și au o relație personală, intimă aș spune cu fiecare. Mi-ar fi plăcut să îmi asum această sintagmă a „parfumurilor cu suflet” însă este o exprimare a clienților care în mod sigur au înțeles ceea ce transmit parfumurile Luviane.

Care este prima ta amintire legata de parfumuri sau de produse parfumate, fie ca era un sapun, sampon, crema, ceva din zona de infrumusetare?

Mirosurile plantelor pe care le culegeam alături de ai mei mi-au rămas întipărite adânc în memoria olfactivă. Apoi a fost parfumul mamei, un Chopard Casmir pe care îl veneram în acele vremuri în care parfumurile de calitate se găseau rar. Acum îl percep ca fiind greu cu o încărcătură a mirosului pe care nu o mai pot asocia cu plăcerea.

Cum ai devenit parfumier? E greu sa te pregatesti pentru aceasta meserie? Cand ai stiut ca vrei sa fii parfumier?

Părerea mea este că parfumier te naști, nu devii. Este o meserie care te alege și de fapt, așa cum spun mereu, este un mod de viață. Și tot ca în viață, pentru a performa e nevoie de rigoare, de respectarea unor lucruri, de renunțarea la altele și de un echilibru. De exemplu, nu mă parfumez și nu folosesc nici măcar produse de igienă cu mirosuri pregnante și nu pot găti în mod obișnuit pentru că îmi afectează mirosul.

Și este nevoie de pregătire continuă de asta spuneam că e un mod de viață. Sunt multe exerciții pe care le fac zilnic și experimente cu tot felul de mirosuri.

Pentru că multă vreme am făcut parfumuri în paralel cu predatul la Facultatea de Arhitectură, pot spune doar care a fost momentul în care am decis să mă dedic exclusiv acestui domeniu: după ce am născut-o pe fetița mea.

Nu pot spune că este ușor să devii sau să fii parfumier ținând cont de faptul că pentru a ajunge la acel miros fugitiv care pare mereu că îți scapă printre degete, e nevoie de zeci și uneori sute de încercări nereușite de alegeri dintre multe variante ale unei singure flori de exemplu, de experimente, de căutări și de ore de studiu. Un exemplu banal cum ar fi trandafirul poate fi o provocare: ulei esențial, concret sau absolutul fin, trandafir de damasc, marocan. Din ce zonă și condiții climatice ar trebui să provină pentru ca mirosul să fie exact acela de care are nevoie parfumul să strălucească?

Îmi aduc aminte cum am creat parfumul Kotys pe care l-am dedicat ipostazei femeii de mamă. Fiind un parfum realizat exclusiv din ingrediente permise în perioada de sarcină și alăptare a fost o provocare mirosul final al acestuia și am făcut drumul de la ingrediente la mirosul final de multe ori pentru a putea cuprinde toate aspectele în aceeași compoziție.

Apoi parfumul solid Violete din colecția dedicată Reginei Maria a României a fost o altă provocare pentru că are foarte multe ingrediente, este complex și dificil de creat în formă solidă.

În parfumerie nu e ușor însă frumusețea acordurilor finale, emoțiile și amintirile olfactive descătușate de acestea sunt mai presus de toate provocările unei astfel de călătorii.

Vad astazi si o explozie de marci efemere, fie sub nume de vedete, fie cu nume ce doar au o sonoritate din zona de saltimbanci. Cum percepi tu ca profesionist aceasta tendinta din piata?

Cred că toate acestea există pentru că există și un public pentru ele. Și poate că este bine să existe diversitate și fiecare să își găsească propria poveste olfactivă și produsul care reflectă cine este cu adevărat. Fericit este însă cel care descoperă cu adevărat bucuria parfumului pe care îl poartă pentru că parfumul este despre amintiri și emoții, este ceva intim și extrem de personal ce nu poate fi explicat în cuvinte.

Ce alte parfumuri in afara de parfumurile Luviane se afla pe masuta ta de toaleta?

Au fost multe parfumuri pe care le-am apreciat de-a lungul vremii însă cele care au rămas la loc de cinste sunt: Caron Aimez-Moi, Caron Parfum Sacré, Habanita Molinard, Julia Teo Cabanel și un parfum creat la o mănăstire din Grecia.

Cum stii ca un parfum este gata? E un detaliu rational sau mai degraba emotional care te anunta ca acum poti spune: Gata, este gata acest parfum.

Mă bazez pe intuiție, este o alegere emoțională în primă fază. Apoi desigur contează reacțiile ingredientelor, persistența, stabilitatea. E nevoie de un echilibru ca în orice.

Este la fel ca în orice formă de artă… mereu ai impresia că mai poți adăuga o notă, o legătură care să mai rotunjească, să mai dea o tentă, să balanseze compoziția. Uneori însă fix aceste detalii pot strica întregul.

Dupa ce ai luat acele examene care atesta ca esti parfumier studiul se opreste acolo? 

Școala, în general, are menirea să te învețe principiile de bază și din punctul meu de vedere să te învețe cum să cauți informațiile. Apoi, conform provocărilor pe care le are fiecare este nevoie de studiu. Și ca în orice domeniu, partea practică, experimentele te ajută să evoluezi. Și în special propriile experimente, cercetări și lecții te conduc pe drumul evoluției.

Care sunt parfumierii care te inspira sau pe care ii apreciezi in mod deosebit?

Sunt mulți parfumieri pe care îi admir. Unii dintre ei m-au fascinat cu creațiile lor iar alții prin curajul de a ieși din zona lor de confort. Îi enumăr pe primii care îmi vin în minte: Francis Kurkdjian, Mandy Aftel, Luca Maffei, Christine Nagel, Marie Salamagne, Robert Piguet, Jean-Claude Ellena, Roja Dove, Lorenzo Vidal.

Ii multumesc inca o data Iulianei si pe voi va invit sa incercati parfumurile Luviane.

Surse foto: Luviane

Clubul BeautyBarometer

A fi frumoasă nu ține doar de cosmetice, intră în Clubul BeautyBarometer ca să afli mai mult decât simple știri de beauty.

*Prin abonare confirmi că ai peste 16 ani și ai citit termenii și condițiile