Muzeul Micul Paris, recenzia unui trecator grabit

Muzeul Micul Paris este un mic concept de muzeu pe care il gasiti in zona Lipscani, in partea veche a Bucurestiului. E destul de ascuns si e posibil sa nu iti apara in fata daca te fatai printre barurile si terasele din zona.

Muzeul Micului Paris, unde il gasesti

Insa la un moment dat, intr-o trecere printre doua cladiri, un fel de gang, as zice un fel de strada Sforii in stil bucurestean, gasesti intrarea. Urci cateva scari, nimic special si usa arata ca usa unui apartament parizian vechi si uitat.

Cand intri patesti un oarecare soc vizual. Am calatorit in timp? Sunt in debaraua unui teatru ce urmeaza sa puna in scena o romanta de altadata?

Muzeul Micul Paris este o mica initiativa burgheza a unor persoane complet neburgheze. Niste pasionati de lucrurile frumoase ale Bucurestiului propun acest muzeu, fara nici o legatura cu vreo institutie ce ar proteja istoria culturii.

De ce recomand Muzeul Micul Paris

In perioada interbelica, Bucurestiul a explodat la propriu, Dorinta de emancipare, legatura intelectualilor cu Parisul si nu numai, ii facea pe cei din zona balcanica sa il numeasca Micul Paris. Franceza se folosea ca limba de conversatie in saloane, in mediile mai inalte. A vorbi limba romana mereu si in orice context parea desueta. Oricine din lumea buna trebuia sa se imbrace dupa moda Parisului, sa iasa la cafenea si sa aiba un valet care sa raspunda cu Bonjour si sa o anunte pe Madame cand are musafiri.

Bineinteles ca in jurul Bucurestiului minunat interbelic se intindea mahalua si cartierele sarace, care incet incet incepeau sa creasca de indata ce diverse industrii se dezvoltau in suburbiile bucurestene. Bucurestiul era un oras dorit, cautat, vizitat.

Muzeul acesta incearca sa aduca ceva din atmosfera de atunci. Un mix de francais cu un pic de oriental. Salon turcesc, dar si camera de zi a la francaise. Tingiri otomane, dar si portelanuri fine frantuzesti gaseai in camerele doamnelor de altadata. Manusi, blanuri, argintarie, detalii diverse. Cam asta poti vedea in acest muzeu. Iar daca te lasi dus un pic de atmosfera, poti intelege de ce Bucurestiul era asa iubit cand se numea Micul Paris.

Am trecut intamplator prin acest loc si am simtit ca as putea trai acolo. Fireste, acum un asemenea loc inseamna o mica escapada financiara. Si nu as avea cum.

Voi reveni insa de fiecare data cand ma mai plimb prin zona Lipscani si va sfatuiesc si pe voi sa o faceti.

Acest articol nu este sponsorizat, imi place mult locul si initiativa, asa ca voi mai reveni si voi veti mai putea vedea poze de acolo.