Parfums de Nicolai este una dintre casele de parfumerie cu o situatie de exceptie si explic imediat acest atribut pe care nu il afirm usor. Patricia de Nicolai, parfumierul acestei case, este descendenta pe linie materna a casei Guerlain. Mentalitatea parfumierilor Guerlain era si este ca femeile nu trebuie sa se ocupe de creatia parfumurilor, ci de lucrurile dedicate unei doamne ce trebuie sa isi educe copiii, sa se ocupe de casa si sa fie si un fel de ambasador tacit al marcii.
Patricia de Nicolai, cu un geniu innascut si cu o dorinta mare de munca, ajunge sa devina parfumier. Nu orice fel de parfumier. Distinctiile primite de-a lungul timpului si toate aceste detalii le gasiti aici intr-un articol scris tot de mine acum ceva vreme.
In Romania, avem norocul ca Nicheparfumerie sa comercializeze parfumurile Parfums de Nicolai, precum si linia extensie de gama, adica sapunuri, lotiune de corp etc.
Iar de curand, am avut bucuria sa iau un interviu lui Damien Flyn, Senior Manager Parfums de Nicolai, la invitatia Andreei si lui Dan, cei doi oameni ce detin Nicheparfumerie si care zi de zi se dedica unei munci nu taman usoara. Si cand zic zi de zi, nu exagerez, sper ca acum cand public articolul, Andreea si Dan sa isi fi luat acel concediu pe care si-l planifica de cel putin doi ani din ce stiu eu. Si chiar nu suntem amici sa ne frecventam. Dar munca in parfumerie este uneori ca a lui Sisif, uneori este ca a lui Hercule si uneori te lasa pe ganduri precum pe ganditorul de la Hamangia.
Discutia cu Damien a fost atat de naturala si fireasca, ca la un moment dat, daca nu as fi fost suficient de organizata, uitam sa pornesc camera sa filmez si sa si inregistrez audio. Dar am fost si iata informatiile pe care stiu sigur ca le asteapta putini oameni, insa oameni care pot intelege senzatia. Cam despre asta este si parfumeria de nisa, nu despre orgolii si zbateri ale venelor pline de orgoliu, ci despre senzatii aparte, putine si bune.
- Damien, am rugamintea sa te prezinti si publicului meu.
Damien Flyn (DF): Sunt Damien Flyn, sunt responsabil comercial si ambasador al marcii Parfums de Nicolai. Iar astazi sunt aici la Bucuresti in magazinul 50ML mai ales pentru a prezenta noutatea noastra Poudre de Musc Intense .
2. Intai as vrea sa imi spui de cat timp lucrezi pentru Parfums de Nicolai.
DF: Se fac deja 8 ani de cand lucrez aici. Si inainte lucram tot la Paris, atasat de presa la o agentie. La un moment dat am gasit acest job din intamplare pe un site de joburi si am aplicat. Am inceput lucrul la Parfums de Nicolai, insa pe parcurs responsabilitatile au crescut si ei mi-au spus ca ar avea nevoie si de cineva care sa se ocupe de vanzare. Ei sunt o firma mica si chiar au acest spirit activ, atunci am zis de ce nu, dar a insemnat treptat sa invat multe despre parfumerie. Nu stiam practic nimic si am inceput sa invat cu Patricia. Si chiar am inceput de jos, ca simplu vanzator, asta te ajuta enorm. Apoi sotul Patriciei, cel ce a fondat si afacerea in sine, a spus ca fiul sau Axel va prelua afacerea, marca e deja solida si e momentul sa se dezvolte international. Am fost intrebat daca vreau sa lucrez in echipa comerciala. Iar asta nu e usor. Marca avea deja 30 de ani de prezenta, iar cand Axel a venit acum 5 ani aveam tot ce trebuie ca istoric, sortiment, insa chiar trebuiau instrumentele sa ne extindem in afara Frantei.
Care este cel mai frumos moment din aceasta experienta de care iti aduci aminte?
DF: Asta chiar e greu, de la inceput la Parfums de Nicolai am avut doar amintiri bune. Dar de fapt e vorba de un ansamblu de momente bune, sa intalnesc oameni ca tine, de exemplu. Sa intalnesc oameni care vor sa cunoasca marca. E o bucurie cum cunosc astazi oameni in Bucuresti, intalnesc oameni in Bielorusia, Lituania, Rep. Moldova, Rusia, Statele Unite. Intalnirile cu oamenii iubitori ai marcii ma fac sa ma simt cu adevarat reprezentantul Patriciei de Nicolai.
Care a fost cel mai greu moment?
DF: Si aici e greu de spus, asta tine de zona de administrare, de plati. In spatele acestei marci e multa munca comerciala, pentru ca in spatele parfumurilor este extrem de multa munca. Pe langa aceste munci ce tin de administrativ, plati, Patricia de Nicolai in fiecare dimineata la ora 9 incepe munca in laborator, trebuie sa aiba forta sa incerce, sa simta fiecare ingredient. Toate aceste parfumuri trebuie riguros simtite, mirosite, incercate, si pe cele noi, dar si pe cele mai vechi, sa vada daca totul este ok. Apoi pe langa creatie, ea trebuie sa tina cont de tot ce este reglementare, de partea de tehnica. Sunt reglementarile europeene pe care Patricia le urmareste cu atentie si le aplica.
De aici iata si urmatoarea intrebare: acum se pune intens problema surselor, a materiilor prime. Cum va descurcati cu aceste norme?
DF: Se face multa formare pe partea de resurse si materii prime. Sunt doua feluri de materii prime: naturale si cele de sinteza. Iar la ingredientele naturale sunt doua probleme principale, iar cea mai grava este aceea ce tine de factorii alergeni. Uite un exemplu, muschiul de stejar, mousse de chene. Nu mai ai voie deloc sa o folosesti, desi legislatia este usor ambigua, spunand ,,doar urme accidentale” ar fi permise. Pentru Patricia asta inseamna alta munca, in parfumurile concepute acum 30 de ani era acest ingredient. I-a scazut concentratia pe masura ce a fost reglementat si acum il obtine prin sinteza, insa este o munca titanica sa redai aceeasi aroma. Apoi a doua problema principala sa gasesti surse ecologice ale ingredientelor, sa gasesti furnizorii corecti. La noi, la Parfums de Nicolai, chestia asta este fundamentala. Alt exemplu aici este oud-ul. Noi il luam pe cel natural si cu toate reglementarile respectate. Il luam din Cambodgia, este extrem de scump, 20.000 euro kilogramul. Si nu e vorba doar de pret, respecta toate reglementarile posibile si tinem la asta extrem de mult. Alt exemplu, lemnul de santal. La inceput venea din India, insa deja acolo este foarte utilizat. Asadar acolo din punct de vedere ecologic nu mai este ok sa il iei, resursele sunt destul de epuizate. Ca atare s-au recreat campuri de santal in Australia. Iar acolo din nou, totul e reglementat pentru a fi exploatat cu masura si cu respect fata de mediu.
Cine va continua traditia Parfums de Nicolai? Acum o avem pe Patricia de Nicolai ca parfumier, cine va merge mai departe? Cineva din familie? Stiu ca fiul ei, Axel, se ocupa de strategie, afacere, dar cine va fi parfumier?
DF: Da, Axel este un foarte bun director artistic si de evaluare a parfumurilor. Cum e de exemplu este Frederic Malle sau Serge Lutens, care nu este parfumier, dar este un foarte bun creator. Intrebarea e buna, Patricia este inca tanara, are 62 de ani anul , insa parfumurile continua sa vina si sa fie mai bune. Edmond Roudintska a creat Eau Sauvage cam pe la 70 de ani. Dar Patricia se gandeste la asta, la cine ii va urma, iar asta chiar e greu si nu o spun doar asa. Cautam pe cineva care sa se integreze in echipa, sa invete si apoi sa faca tranzitia spre ceea ce va trebui. E foarte greu, dar este inca timp.
Pe Patricia de Nicolai o admir si imi este model nu doar ca profesie, ci ca model personal de viata. Asa ca te rog sa ne spui despre ea, ca om, cum este.
DF: Asa cum iti spuneam si la inceput de interviu, este o prezenta simpla, e foarte usor de lucrat cu ea. Pentru mine este o mare placere sa lucrez cu ea, este apropiata de toti din firma. Ea insasi intra uneori in magazin si ajuta la vanzare, sta de vorba cu clientii. Merge in mod real pe linia stramosilor ei, Guerlain, care aveau magazinul langa laborator si care puteau interactiona direct si real cu cei ce consuma parfumurile. Si cand vii la Paris, laboratorul de pe Rue de Richelieu din zona Palais Royal, si treci prin fata magazinului, laboratorul de fapt se vede prin geamurile magazinului. Patricia este o foarte buna pedagoaga, adica stie sa te invete lucruri despre parfumerie.
Iar acum trecem la noutatile Parfums de Nicolai, Poudre de Musc Intense si alte lucruri despre care as vrea sa ne vorbesti.
DF: Poudre de Musc se lanseaza in septembrie si deja astazi (august) il putem vedea aici la Nicheparfumerie. Scopul acestui parfum este sa aduca omagiu notelor de sinteza pretioase din parfumerie. Stim ca moscul nu mai este deloc natural, conform reglementarilor, din 1970 acest animal este protejat, iar in acest parfum sunt mixate doua ingrediente de sinteza pentru a ilustra moscul. Unul care aduce moscul alb si altul care transmite acel mosc animalic. Asa ca sa fim fericiti ca exista munca de sinteza care ne aduce arome ce altfel nu ar putea fi redate.
Da, asta explic si eu comunitatii mele ca munca de laborator este cu adevarat de geniu ca sa poti scoate arome identice cu cele naturale.
DF: Exact, mai ales cum e in cazul florilor. Sunt 10 flori ale caror aroma o mai poti avea natural, in rest totul este de sinteza. Moscul este o aroma foarte ,,surda”, ca sa zic asa, Ca sa o poti sparge, s-au adaugat aldehide. Bineinteles ca exista si arome naturale, in fiecare parfum ai si ingrediente de sinteza si naturale. Exista esenta de trandafir, de mandarina si esenta de santal care vine din Australia, cel de care am vorbit mai devreme. Si exista si javanol, elementul de sinteza pentru santal ca sa dai si mai multa forta aromei de santal.
Foarte bune detalii si uite eu vreau sa vorbesc si de preturi, ca sunt mai mult decat decente. La 30 ml parfumul costa 295 de lei. Sa fim seriosi, unde mai gasim asemenea calitate la acest pret.
DF: La capitolul noutati, sa nu uitam de crema de maini si de lotiunea de corp Fig Tea, foarte apreciate ca aroma in Asia.
Damien, as vrea sa imi spui care este preferatul tau?
DF: Preferatul meu este Cuir Cuba, care este si best seller in Romania. Este un parfum cu un acord unic, de note de tabac si vanilie, cu note florale si de anis, ai crede ca e mai degraba masculin la inceput, insa treptat iti dai seama ca nu. Iar in ce priveste impartirea parfumurilor masculin si feminin, Patrica are o vorba: la restaurant este cumva un meniu pentru femei si unul pentru barbati?
Legat de parfumurile Parfums de Nicolai, multe dintre parfumuri sunt un omagiu la patrimoniul Guerlain, Sacre Bleu pentru L’Heure Bleue, Ambre Cashmere sau Vanille Tonka pentru Shalimar sau New York pentru l’Habit Rouge.
Multumesc, Damien, inca o data si voua va recomand sa vedeti intregul interviu in franceza aici, e usor de inteles totusi si in romana, iar cu ajutorul articolului devine si mai usor.
Multumesc Nicheparfumerie.ro, adica Andreea si Dan, pentru invitatie, caldura si empatie!
Lasă un comentariu