Parfumurile arabesti inseamna o noua sintagma intrata in vocabularul celor ce iubesc parfumurile. Mai cu grad de noblete, mai cu provenienta dubioasa, ele arata o mare manie de a considera atributul arabesc ca pe o garantie a calitatii. Si cum astazi in Romania calitatea unui parfum se traduce prin persistenta si proiecte, ele au castig de cauza. Mai exact, romanii prefera acele parfumuri ce se simt din capatul celalalt al camerei, intense si care comunica raspicat ca a intrat in camera cineva ce a varsat pe el o sticla de parfum.
Pe de alta parte, exista parfumuri inspirate de zona araba, parfumuri de prestigiu si cu rang de noblete confirmat care ating mai putine persoane si evident se adreseaza unor cunoscatori sau macar unora ce doresc sa se educe. Eu una cand am fost intrebata prima data daca imi plac parfumurile arabesti, am ramas asa intrebatoare si am zis ,,adica parfumurile orientale?” si mi s-a spus nu, s-a subliniat ,,parfumurile arabesti”. Si am raspuns la fel de naiva ,,A, cum ar fi Les Absolus d’Orient de la Guerlain” si atunci am primit o replica de genul ,,Ei na. nu, parfumurile alea cu pompoane si ambalaje asa misto de prin mall”. Am ramas putin pe ganduri si am zis ca trebuie sa ma documentez pentru ca e ceva pe zona parfumeriei ce nu cunosc deloc. Nu ca as fi o mare desteapta pe tema asta.
Am luat internetul putin prin domnul Google si am descoperit lucruri si lucruri. Flavius de la Nichescent m-a uimit cu cateva piese de exceptie de la The Spirit of Dubai sau colectia Testament de la Sweet Arabian, niste parfumuri extrem de prelucrate, inteligente si puternic declansatoare de emotii de reverie. Lume araba detine retete si mistere de-a dreptul tulburatoare in materie de parfumuri. In aceasta zona, parfumul este parte a ritualurilor religioase si insemn de blazon. Sunt oameni din inalta societate a lumii arabe ce au propriile comori de extracte de parfum, oud de peste 100 de ani, obiceiuri de parfumare pastrate din generatie in generatie. E o lume inchisa, cu usoare recitaluri catre consumatorul de nisa, insa nu oricine poate purta si intelege parfumeria araba in adevaratul sens al cuvantului. Exista parfumieri in acea zona care nu creeaza decat in circuit inchis pentru seici si figuri ilustre.
Inclusiv casa Guerlain a creat editii limitate pe care le-a transportat personal cu avion privat catre diverse figuri nobile ale acelei lumi.
Asa ca sa nu mi-o luati in nume de rau, insa cand am descoperit prin mall-urile noastre acele insule mirositoare cu sticlute de parfum cu pompoane si sclipici, am facut vrand nevrand o comparatie cu brandurile de prestigiu ale lumii arabe si am zambit. Fireste ca gusturile nu se discuta si fiecare om se parfumeaza cum doreste si considera. Insa nu poti pune semn de egal intre parfumuri cu tot felul de sticle sclipicioase si care se vand pe marginea drumului prin mall cu case selecte si pentru care calitatea este primul etalon de existenta pe piata. Ma amuza sa si vad ca au tot felul de nume rasunatoare si povesti legate de Dubai, de parca acel loc ar garanta calitatea si legatura cu zona araba. Ca sa nu mai spun ca sunt printre aceste asa-zise parfumuri arabesti. simple replici la Paco Rabanne sau Lancome, ca atare nu le vad sensul de a se lega semantic de universul arab. M-a amuzat chiar o denumire de brand ce ducea cu gandul catre gheise, desi gheisa si semantic si precum origine duce in alta sfera culturala. O gheisa nu ar purta asemenea parfumuri dedicate zonei arabe, decat eventual daca unul dintre clientii s-ar intampla sa solicite acest lucru. In fine, asa cum am zis gusturile nu se discuta si fiecare om e fericit cu ce parfum vrea el.
Insa fericirea personala nu garanteaza apartenenta unui parfum la zona de lux sau la zone de calitate de prestigiu. Printre acele parfumuri cu pompoane si sclipici am gasit si eu ceva ce mi-ar fi placut, insa nu l-as comunica niciodata ca parfum arabesc in adevaratul sens al cuvantului pentru ca nu cred ca e si specialistii confirma asta. Am facut de asemenea ca circula moda unor uleiuri parfumate ce imita celebrele attaruri. Atentie si aici, adevaratele attaruri costa mult pentru ca sunt extracte curate vegetale in baza de ulei si sunt parfumuri ce se cumpara cu mililitru. Nu contin alcool si sunt destinate unui client educat pentru ca nu se poarta oricum.
Cautand informatii si pe fragrantica precum si pe wikipedia, o sa cunoasteti istoria parfumeriei arabe si poate o sa va ganditi de doua ori inainte de a cheltui banii, chiar si putini, pe o sticluta ochioasa ce poarta insemne arabesti.
Sursa poze: paginile de Social Media ale brandurilor The Spirit of Dubai si Testament Collection.
Lasă un comentariu