Pe unde mai e Mos Craciun

Pentru ca fiecare dintre noi am crescut cativa ani cu dorinta de a-l intalni pe Mos Craciun, m-am gandit ca e un subiect placut de discutie.

Iar in vremurile cand se si scriau scrisori cu stiloul pe hartie, scrisorile catre Mos Craciun erau un fel de compuneri scrise din suflet si care aratau cu adevarat ce isi doreste fiecare copil. In fiecare rand scris era speranta, putina veselie, putin egoism copilaresc, dorinte uriase, unele prea simple.

Eu imi aduc aminte de eternele jucarii standard, de papusile cam uratele sau seturile de vase pentru papusi. Am nimerit perioada comunista cand jucariile frumoase erau atat de rare. Si ma bucuram mai mult de ciocolata, alta raritate.

Apoi incet incet fantezia s-a sters cu un burete al realitatii. Am identificat rapid ce se intampla cu acele cadouri. Am identificat rapid ca diferentierile de pe lumea asta apar si acolo. Ne-am dat seama de ce niciodata nu am primit acel cadou mare si atat de dorit. Dar ne-am si bucurat partial ca parintii in special pot suplini si acest rol atat de greu.

Apoi am devenit si noi un fel de Mos Craciun pentru cei din jur.

Mos Craciun evident ca nu exista precum ne imaginam cand eram mici. E un personaj ce pana la urma insufleteste o idee, o energie anume. Avem si partea asta de generozitate in noi si suna bine sa fie personificata.

Nu ezitati sa ii scrieti lui Mos Craciun, chiar daca pe o foaie de jurnal. De cand am ramas fara bunicii materni, in fiecare an inchid ochii si incerc sa rememorez Craciunurile facute cu ei, cele mai frumoase din viata mea. Erau simple, chiar modeste. Imi aduc aminte de un Craciun cand mi se strica fermoarul la cizme si bunica mea mi-a cusut bine fermoarele sa pot sa ma joc afara. Sau de alt Craciun cand zapada era atat de mare si bunicul meu ma astepta la poarta sa vin, abia ma vedeam printre nameti. Si de alt Craciun, am intrat in camera din fata unde se odihneau prajiturile si cozonacii, am mancat vreo doua portii de fursecuri si apoi nu mai puteam sa mananc si sarmale. Si colindatori ce veneau pe bune, cu multe texte de cantece, cu tot felul de urari. Ce vremuri!

Mos Craciunul vostru pe unde e?

Sursa poza: Pexels