Pensule de machiaj, cum le alegem si cum le curatam

Kit-ul de machiaj personal nu este complet daca nu avem un minim de pensule de machiaj. Nu vorbesc de kit-ul de make-up artist care poate sa ajunga la zeci si chiar sute de pensule, ca si seturi de rezerva. Dar astazi vreau sa va spun cateva pareri pe care le am vis-a-vis de pensulele pe care orice doamna trebuie sa le detina in trusa de machiaj. Ma bucur si mai mult sa vad in ultima vreme ca voi va interesati de acest subiect.

Pensulele sunt instrumente care pot face diferenta intr-un machiaj. Oricat de bun ar fi un fard sau o pudra, nu ii putem arata adevarata valoare daca nu avem pensula potrivita.

Pensula de pudra
Este neaparat nevoie sa aveti o pensula de pudra, adica o pensula mare, pufoasa, poate fi si din peri naturali, dar si artificiali. Si daca aplicati pudra compacta, aplicarea se face mult mai bine si mai fin cu o pensula de pudra. Acel buretel plat care se gaseste in orice cutie de pudra se foloseste pentru mici retusuri de peste zi sau pentru a puncta mai bine o anumita zona, insa nu recomand sa folositi acel buretel pentru a aplica pudra pe toata fata. Pensula de pudra este prima pensula pe care trebuie sa o aveti in trusa voastra, este o pensula esentiala.

Pensula Clinique din imagine are capatul din stanga pentru pudra si capatul din dreapta pentru blush. Este o pensula pe care o ador, o am de ani de zile si s-a pastrat foarte bine. Taietura pensulei de blush ma ajuta sa aplic cu precizie fardul pe obraz.

Pensula de fard de obraz
As recomanda ca pentru fardul de obraz sa va alegeti o pensula cu taietura oblica a firelor de par, cum vedeti si in poza de mai sus, ca sa va fie mai usoara aplicarea.  Poate fi din peri naturali sau artificiali. Ideea e sa fie la jumatate de volum fata de cea de pudra, ca sa puteti puncta cu ea usor si precis zona de aplicare a blush-ului. Pensula de blush poate fi si fara aceasta taietura oblica, nu este neaparat un standard de forma.

Pensule pentru ochi
In acest caz este bine sa aveti cam trei pensule de baza. O pensula mai lata si plata, pe care o veti folosi pentru a aplica acele farduri pe toata suprafata pleoapei, o pensula mai mica si taiata pe diagonala pentru a trasa linii fine la baza genelor si pentru a estompa astfel o linie de dermatograf si o pensula mai pufoasa, ca un clopotel sa zic asa, este vorba de pensula de blending sau care amesteca culorile in asa fel incat sa nu se vada clar pana unde ati dat cu o culoare si de unde incepe alta culoare.

Pensule pentru ochi, taietura diagonala pentru a trasa linie, se pot folosi si pentru machiajul sprancenelor

Ideal ar fi sa mai aveti si o pensula mai mica pentru aplicarea iluminatorului in coltul intern si alta pensula medie pentru a aplica fardul in coltul extren al ochiului si in pliu.  Ca si mic truc, iluminatorul poate fi aplicat si cu pensula mica si taiata pe diagonala, conditia este sa fie curata, sa nu ramana cu fard mai inchis, iar jocul in pliu se poate face si direct cu pensula de blending daca este mai subtirica. Va spun ca totul depinde de cum este pensula ea in sine, eu de multe ori ajung sa le folosesc nu neaparat pentru ce sunt ele, am pensule taiate pe diagonal care au perii mai mari si mai pufosi si le folosesc pentru a face acel efect din pliul pleoapei, asa ca doar exersati ca sa vedeti cum le puteti folosi mai interesant. La capitolul pensule de ochi cred ca veti gasi mii de forme, important este sa va alegeti minim 3 ca sa va puteti machia cu usurinta.

Pensula pentru buze
In acest caz, va sfatuiesc sa folositi o perie retractabila sau cu capac, vedeti in poza de mai sus, pentru ca nu o sa reusiti sa curatati bine pensula de ruj de fiecare data si atunci e mai bine sa nu manjiti tot portfardul sau alte cosmetice cu restul rujului ce ramane pe pensula. Rujul se aplica mult mai bine folosind o pensula. Chiar daca pe durata zilei mai faceti retusuri aplicand batonul de ruj direct pe buze, e bine ca primul strat si baza sa fie modelat frumos cu pensula.

Pensula de fond de ten
Consider aceasta pensula ca fiind optionala. Pentru uzul personal, degetele si un beauty blender, adica buretel de fond de ten sferic, fac treaba mai buna impreuna decat neaparat pensula. Acum este adevarat ca sunt pensule de fond de ten foarte bune si care fac aplicarea foarte usoara si fara urme inestetice. As spune asa, fie investiti intr-o pensula de fond de ten foarte buna, fie va luati buretei de fond de ten. Pensula de fond de ten este doar din peri artificiali, in general pensulele pentru produse cremoase nu se fac din peri naturali. Aceleasi recomandari pe am si pentru pensula de concealer sau de corector, mai ales ca in cazul uzului personal puteti cumpara corectoare cu aplicator si apoi finisati cu degetul inelar corectorul sub ochi sau unde mai este nevoie. In poza mai sus, vedeti pensula mea preferata de fond de ten, de la Melkior.

Cum intretinem pensulele de machiaj
Bine ar fi sa le tineti intr-un suport in care sa stea vertical, este ok si intr-un etui, insa perii pensulei trebuie sa fie curati cand ii puneti intr-un suport inchis. Daca le folositi zilnic, ideal este sa le spalati saptamanal, va puteti dedica cateva minute sambata sau duminica sa le spalati pe toate, le lasati apoi la uscat pe un prosopel de bumbac pe care il veti dedica doar lor.

Va recomand sa le spalati doar cu sapun special pentru pensule si cel mai bun pe care il stiu pana in prezent este cel de la Cheia, este si super ieftin si face o treaba excelenta. Este solid, il puteti comanda cu tot cu suport si pur si simplu umeziti pensula, o frecati putin de sapun, apoi cu degetele faceti sa actioneze acest sapun pe toata suprafata firelor de par, clatiti si … gata! Pentru pensulele din par natural, recomand ca dupa spalare sa aplicati un pic de balsam de par, apoi sa clatiti pentru a le mentine cat mai pufoase si placute la atingere. Totodata balsamul face si ca pensula sa se mentina mai bine.

O pensula se foloseste pana incepe sa isi modifice forma si sa piarda din firele de par, in mod normal o pensula buna tine si 4- 5 ani. Am doua pensule pe care le am de peste 5 ani, una de la Clinique si una de la Estee Lauder, sunt pur si simplu in stare exemplara.
Intre sesiunile de spalare a pensulelor, puteti sterge usor pensulele pe o discheta imbibata cu apa micelara ca sa nu ramana incarcate de machiaj. Exista si solutii de curatare rapida a pensulelor, sub forma de spray si se folosesc asa: pulverizati pe un servetele si stergeti pensula de servetel. Eu folosesc spray-ul de la Inglot sau de la Sephora.

De unde ne cumparam pensulele

V-as recomanda sa va luati pensule de buna calitate si nu neaparat scumpe, adica nu trebuie sa incepeti din prima cu pensule MAC sau Kim, mai ales daca nu sunteti makeup artist si daca nu va machiati atat de elaborat. De curand am descoperit un magazin online de pensule ieftine, marca Fraulein de pe  pensulemachiaj.ro, am primit la testat din partea lor doua seturi si am ramas foarte impresionata de calitate. Este adevarat ca nu sunt produse de marca, costa extrem de putin, adica cu 100 de lei va puteti lua un set de pensule, insa sunt o alternativa buna si mai ales le recomand celor care abia deslusesc lumea pensulelor de machiaj.

 

pensulemachiaj.ro

O mare parte din pensule au intrat deja si in kit-ul meu de make-up artist, sunt minunate, lucrez usor cu ele si se curata foarte bine. Mi le-a recomandat si Mademoiselle Lorraine, asa ca daca eu poate nu am suficienta competenta pe partea asta, vedeti la ea pe canalul de Youtube, sunt peste 20.000 de abonati care ii urmaresc tutorialele de machiaj si eu apelez mereu la recomandarile ei pe parte de machiaj. Lorena mi-a zis ca merita sa le testez si ca o sa vad ca nu voi regreta si, ca de obicei, a avut dreptate.

Un set de pensule de foarte buna calitate se gasesc si la Amway, marca beautycycle, costa cam 60 de lei si aveti 6 pensule elementare pentru orice fel de machiaj. M-am inscris in Amway de multa vreme si cred ca acest set de pensule este printre cele mai bune oferte de la ei.
Va recomand si pensulele de la Yves Rocher, de la Oriflame sau de la Flormar, asta daca vreti sa ramaneti la stadiul de investitie moderata.

Daca va hotarati sa investiti mai multi bani in pensule de machiaj, merita sa luati o pensula de blush de la Kim sau pensule de ochi de la MAC, dar aici trebuie sa aveti dedicat un buget cam de 100 de lei pe pensula. Imi plac si pensulele de la , ca si pret sunt undeva la mijloc, mie imi place in special pensula lor de fond de ten.

Gama de pensule marca proprie de la Marionnaud imi place de asemenea foarte mult, recomand si pensulele de la Sephora. Pensulele de machiaj marca proprie Douglas mi se par un pic cam scumpe pentru nivelul de calitate pe care il ofera.

Nu cunosc pensulele de la Inglot sau Zoeva, dar le recomanda o alta bloggerita make-up artist pe care o apreciez, Adela Manolache, pe blogul ei veti gasi mai multe detalii despre cele doua branduri mentionate.
Despre MustaeV nu stiu sa va spun prea multe, insa dupa ce am vazut pensulele prezentate pe blogul Chicprofile.com, am cam ramas cu sufletul la ele.

In kit-ul meu de make-up artist mai am pensule de la EcoTools, Real Techniques si sunt multumita de ele. Favoritele mele sunt cele de la Kim. Despre pensulele Kim, Dana de la DanaMakeup.ro poate sa va tina o disertatie, le cunoaste foarte bine pe toate si le stie toate secretele. Ca idee, daca va tenteaza pensulele Kim, pe gasiti pe Adhara.ro si daca folositi codul BBarometer15 aveti 15% reducere.

Nu in ultimul rand va recomand pensulele de la Anca Radulescu, singurul brand de pensule creat de un make-up artist roman. Pensula de blush din colectia Ancai este una dintre preferatele mele. Am momentan doar doua pensule cumparate de pe magazinul online al scolii de machiaj Anca Radulescu, insa pana la final de an mai vreau sa iau cateva.

Nu va recomand sa luati pensule no name daca nu vi le recomanda cineva cu experienta sau pensule fake, ideal este sa va consultati cu un makeup artist sau sa cautati pareri mai multe pe bloguri.

Daca voi mai aveti sugestii sau intrebari, le astept cu drag ca de obicei.

pensulemachiaj.ro