Prima vizita la ginecolog

Prima vizita la ginecolog

Prima vizita la ginecolog este cu siguranta un moment nu foarte comod. Nu ma gandeam ca atunci cand voi posta un clip despre machiajul adolescentelor sa primesc atatea intrebari pe tema menstruatiei sau a altor subiecte ce tin de ginecologie. Nu am competenta pe asa ceva, insa m-am bucurat intr-un fel ca adolescentele care au intrat pe canalul meu de Youtube au simtit ca imi pot adresa si intrebari din alte zone de interes.

Prima mea vizita la ginecolog a fost in jurul varstei de 15 ani, nu am avut un debut prea fericit al menstruatiei si ca atare chiar a fost nevoie sa merg impreuna cu mama sa discutam cu un specialist. Am avut un noroc incredibil sa dam peste cineva specializat pe ginecologie infantila, o doctorita tanara si zambitoare care a stiut cum sa vorbeasca cu mine. Pentru ca la prima vizita este vorba doar de o discutie, de nimic altceva. Si astazi la 40 de ani ii multumesc uneori in gand acestei doamne doctor ca a fost atat de deschisa si comunicativa incat mi-a taiat complet frica de a merge la un asemenea doctor. Bine, vorbim de ceva ce s-a intamplat acum 25 de ani, astazi medicina si comunicarea pacient-medic au evoluat bine, sper eu, si chiar nu mai avem motive sa ne temem de mersul la orice fel de doctor.

Interviu cu domnul doctor Silviu Istoc

Pentru ca multe adolescente, care ma urmaresc in special pe Youtube, mi-au lasat comentarii si intrebari pe tema primei vizite la ginecolog sau pe tema menstruatiei, am considerat ca este mai bine sa ma duc sa vorbesc cu un specialist. Chiar daca am 40 de ani si am trecut si de o sarcina in care am comunicat mult cu medicul ginecolog, tot nu ma simt avizata sa ma trezesc sa dau eu sfaturi si idei. De la premiza aceasta recomand sa incepi si ca mama. Daca ai o fata adolescenta care incepe sa puna intrebari, in cel mai bun caz, sau vezi ca tocmai, se fereste de tine sa intrebe niste lucruri legate de zona asta a intimitatii feminine, e bine sa initiezi tu discutia si sa mergi cu ea prima data la ginecolog. Stand de vorba cu domnul dr. Istoc, chiar asta imi spunea si inainte de interviu, ca mama, ca si adult, trebuie sa isi dea seama ca raspunsurile corecte le va primi si ea alaturi de fiica ei in cabinetul specialistului. O menstruatie care apare poate prea devreme sau cu dureri mari este un motiv pentru ca o discutie cu un ginecolog sa nu fie amanata.

Prima vizita la ginecolog este practic o discutie cu medicul specialist. Cel mult se poate face si o ecografie abdominala, daca doctorul considera necesar. O ecografie abdominala nu inseamna decat sa ai expus abdomenul pentru cateva minute, intinsa pe patul din cabinetul medical. Medicul va aplica un gel transparent pe piele si va misca usor un aparat pe abdomen care are capacitatea sa transmita imagini specifice catre computerul aparatului de ecografie. Chiar si tu, in timpul ecografiei, poti vedea pe ecran ce vede si medicul si poti pune intrebari. Nu doare, nu pisca, nu inseamna sa te dezbraci, decat sa iti ridici bluza ca sa poti lasa zona abdomenului expusa. Dau aceste detalii poate putin puerile, dar sunt multi tineri care nu stiu ce inseamna o ecografie si se tem de ea.

Mai multe detalii veti auzi in clipul cu tot interviul si sper sa va lamureasca macar in prima etapa.

 

Sursa poza articol: http://www.dristoc.ro/