Primavara, le printemps, l’amour toujours

Primavara a sosit, cu franceza v-am cadorisit. Sau pe unii v-am plictisit. Stiu din propriul anturaj ca multa lume nu sufera limba franceza. Insa sunt si putine persoane in jurul meu care o adora. Iar pentru mine primavara se spune mai bine ,,le printemps”.

Sunt suparata ca nevorbind atat de des, am mai uitat vocabular, expresii, insa franceza e prezenta zilnic in viata mea prin lecturi, clipuri ascultate si… vorbit singura. Am niste conversatii speciale in limba franceza cu mine insami.

Bon, revenons a nos moutons. Adica sa revenim la oile noastre. Daca mai stiu bine cultura populara, e perioada oare cand se coboara oile de la iernat? Sau oricum e ceva legat de oi. Pe langa asta, asteptam ca Baba Dochia sa isi scuture cojoacele. Una din marile mele frustrari la inceputul acestei primaveri este lipsa de conectare cu natura asa cum imi doresc. Dar recunosc ca nici nu sunt in stare. M-am obisnuit cu un confort al vietii urbane. Bun, ma bucur ca stau aproape de niste parcuri frumoase din Bucuresti, mie imi place indeosebi parcul Kiseleff. Mai mult decat Herastrau. Da, sunt zone frumoase din Herastrau, insa Kiseleff e mai mic, mai intim. Mai am si un mic parc. Regina Maria, mai aproape, la fel micut si cochet, cu exceptia momentelor cand cei care il viziteaza tin mortis sa vorbeasca tare si sa explice modernele notiuni de parenting.

Parfum et thé, Parfum si ceai

Chiar ieri, pe 29 februarie, am avut o noua intalnire #parfumetthé, am simtit ca aveam toate primavara deja in suflet si in cuvinte. Am ramas la parerea ca un parfum Caron sau Annick Goutal sunt din povestea unde ne-am cam dori sa fim toate cele prezente.

Pe de alta parte, Adulther a incins si discutiile, dar si nasurile, ne intrebam toate de ce poate un parfum dulce sa fie si delicat, si feminin, si insinuant si de toate. Si am amintit niste lectii luate de mine la 19 ani de la Madame Bibi, o frantuzoaica de 80 si ceva de ani, cu amanti de 50-60 de ani la acel moment, divortase de 3 ori si spunea ca femeia are nevoie de viata din plin. Si era dovada vie. Intr-un satuc din Lorraine, Franta, inca facea petreceri la piscina cu domni si doame trecuti de 50-60 de ani si se bucurau din plin de viata, asta in 1995. A murit inspre 90 de ani si sunt sigura ca s-a bucurat de viata pana in ultima secunda.

Lasa in urma ei dare de Shalimar, Chanel 5, Caron, Opium, era considerata chiar in Franta usor exagerata in folosirea parfumurilor si a rujului rosu. Insa pentru mine a fost o revelatie. Aveam 19 ani si eram speriata initial de conversatia cu ea, urmand ca apoi sa stam de vorba pana ne plictiseam in cele 10 zile cat am stat atunci in acel satuc. Merci, madame Bibi, tu m’as laisse une belle lecon de vie!

Tot de la un medic oncolog cu experienta enorma pe oncologia specific feminina am auzit clar si raspicat: daca femeia nu e fericita in amor, se umple de boli. Iar prezenta la evenimentul MIA de pe 28 februarie m-a facut sa reiau asta in mintea mea, cand pe scena au urcat dr. Roxana Bohilta si psiholoaga Petronela Rotar. Iubirea e vitala femeii, incepand de la iubirea de sine pana la iubirea impartasita. Evident ca si barbatului.

L’Amour toujours

Aveam la un moment dat o bluza gen tricou cu acest mesaj. O purtam pe sub sacou in vremea cand lucram in mediul corporate, pentru ca in partea de sus era cu un decolteu simplu si decent in V. Se potrivea bine cu sacourile mele si era destul de lunga sa se aseze bine fara sa arate ceva piele cand m-as fi miscat.

Uneori, dupa multe ore de sedinte, desfaceam nasturii sacoului si se putea citi textul. Vedeam foarte multe figuri de oameni care zambeau. Chiar daca nu stiau franceza, intelegeau cuvantul L’Amour. Evident se mai faceau glumite scurte in pauza de la care porneau conversatii diverse. Unele colege spuneau sa nu mai auda de barbati, unii colegi spuneau ca e prea amuzanta limba franceza si oare de ce le plac femeilor chestiile in franceza si tot asa. Concluzia e ca L’Amour dezleaga conversatii reale, emotionale, autentice, triste, usor vulgare, dar atat de umane.

Ce sa va zic, iubiti-va si profitati de primavara. Va las cu poze din 28 si 29 februarie, cand primavara a cochetat puternic cu luna februarie, o sti ea ceva.