Menstruatia, de aici incepe totul
Este poate a 6-7-a oara cand readuc in atentie acest subiect. Va recomand sa vedeti in special interviul realizat cu domnul doctor Silviu Istoc, pe canalul de Youtube. Cu dumnealui am dezbatut subiectul menstruatiei, al instalarii ei la adolescente si despre prima vizita la ginecolog. Tot pe Youtube am filmat ceva despre sindromul premenstrual si inca un clip pe tema acneei si a menstruatiei la adolescenta. Sunt subiecte mai delicate din perspectiva impactului emotional si stiu bine ca nu e asa usor sa vorbesti despre menstruatie precum vorbim despre rujuri si creme. Totodata cred ca tine de fiecare femeie sa faca tot ce tine de ea sa fie corect informata, corect consiliata si sa faca ceva ca sanatatea ei specific feminina sa fie protejata.
Pentru ca doar dupa acel interviu am primit niste intrebari din partea unor cititoare care m-au pus pe ganduri, mi-am dat seama ca desi suntem in anul 2018 si accesul la informatii si la sistemul medical este atat de mare, preferam sa ne informam din surse ,,de pe net”, de la tot felul de grupuri si youtuberi care fac acest gen de comunicare pentru a-si creste numarul de vizualizari. Voi face si eu un clip pe aceasta tema, insa pana atunci as vrea sa va transmit lucruri invatate si aflate de la medicii ginecologi pe care am avut ocazia sa ii cunosc de-a lungul anilor. Prima mea vizita la ginecolog a fost la 14 ani pentru ca menstruatia la mine a debutat extrem de neplacut, cu hemoragii ce ajungeau si la 3 saptamani si am fost nevoita sa fac tratament hormonal ca sa stabilizez acest lucru. Ca atare, am inteles de mica ca atunci cand vine vorba de sanatate si de partea aceasta specific feminina, nu e de gluma si nu se umbla cu improvizatii si chestii dupa ureche. Am noroc sa am o mama extrem de deschisa si la cap, dar si care nu s-a complacut in ideea ,, asa trebuie sa te doara”. Desi eram intr-o epoca cu multe prejudecati, ea nu a considerat ca e deplasat sa iei copilul de mana si sa mergi la medic.
Hai sa lamurim intai cateva aspecte. Articolul poate e mai mult pentru ,,incepatoare”, dar cred ca si o mama de adolescenta s-ar putea folosi de ce spun aici sa isi reimprospateze cunostintele.
Ce este menstruatia, cum apare si ce se intampla de fapt
Menstruatia este un lucru firesc si normal, este o hemoragie normala a corpului femeii si care nu e semn de vreo boala atat timp cat ramane in limitele a maxim 7 zile si fluxul nu devine atat de mare incat sa aduca si alte neplaceri. Se formeaza din endometru, mai exact din acea captuseala a uterului si din resturile unui ovul sau a mai multor ovule ramase nefecundate. Apare in teorie cam la 28 de zile, dar unele femei o pot avea la 30 sau chiar 35 de zile. Eu am avut inainte de sarcina si la 40 de zile. 28 de zile este o situatie standard din punct de vedere statistic. Ideal este ca fiecare femeie sa isi tina undeva o evidenta a primei zile de menstruatie/sangerare, asta ajuta sa isi dea seama si ea de regularitate. Totodata este si primul lucru despre care te intreaba un ginecolog. Cand durerile devin intense sau insuportabile, cand fluxul hemoragiei creste si aduce si stari de slabiciune, ameteala, greata etc este obligatoriu de mers la medic si uneori, din pacate, chiar la sectia de urgenta a unui spital.
Mai pe scurt si mai simplu lucrurile se intampla asa. Exista niste hormoni care fac ca ovarele sa produca ovule si automat uterul sa se pregateasca sa faca cuib, just in case. Endometrul, captuseala uterului, este un strat de mucoasa care de indata ce primeste semnal ca a inceput procesul de ovulatie, incepe sa creasca. Ovulul coboara apoi pe trompe pana spre uter, asteapta cam 24 de ore, in fine, pot fi variatii, apoi daca el nu este fecundat, se descompune si iese afara cu acea ,, captuseala” formand practic o mica hemoragie necesara corpului spre a elibera ceva ce nu ii mai este necesar. In decurs cat ovulul sta cuminte acolo in tubul falopian, pregatit sa fie fecundat, daca femeia are un contact sexual neprotejat si daca exista un spermatozoid capabil sa fecundeze acel ovul,, ovulul se transforma intr-un viitor bebe si nu mai apare nici o menstruatie. Cam acesta e semnul ca poti fi insarcinata. Spermatozoidul poate fi acolo si cu o zi inainte sau chiar 2 zile sau mai multe. Sunt studii medicale care atesta ca durata de viata a unui spermatozoid ajuns in zona cervixului poate sa ajunga si la 5-7 zile. Mda, stiu, natura uneori e mai interesanta decat ne imaginam. Adica astazi poti sa nu ai proces ovulatoriu declansat, sa ai contact sexual neprotejat, spermatozoidul sa ajunga in zona colului uterin si cand a doua sau a treia zi apare ovulul, sa ajunga la el si sa se intample o sarcina dorita sau nedorita, asta fiind alt aspect. E un pic amuzant chiar, sunt cazuri cand sunt doi parteneri consecutivi, asta e viata, si se intampla ca bebelusul ce apare sa fie al primului si nu neaparat a celui care a venit mai tarziu. Mda, apar multe ciudatentii si procesele de paternitate uneori sunt chiar necesare pentru a determina clar cine este tatal. Asta pentru ca natura nu este un ceas ce merge automat si da indicatori numerici clar.
Totodata, sunt situatii cand cuplurile au contact sexual in ultimele zile de menstruatie fara sa ia masuri de protectie gandind ca daca exista acea hemoragie, ovarele sunt cuminti si nu produc nimic. Wrong again, ovarele pot ovula pe rand, de fapt cam asa se intampla, si se poate intampla ca pe ultimele doua zile de menstruatie unul sa inceapa deja sa ovuleze. Si da, hemoragia pe final, nu impiedica ca noul ovul format sa fie fecundat si sa impuna endometrului sa aiba grija si de el. Hm, pare ciudat, insa viata bate filmul. Sunt femei care au menstruatie chiar si in primele 2-3 luni de sarcina si nu isi dau seama ca sunt si insarcinate.
Pentru asta sa multumim medicinii actuale care ne permite sa ne facem cu costuri decente o ecografie transvaginala care ne scapa de multe necunoscute, nu este dureroasa sau neplacuta si lamureste multe aspecte. Concret, ti se introduce un mic tub in vagin, este oricum pregatit cu un gel lubrifiant ca sa nu deranjeze, si el functioneaza ca si un ecograf normal, doar ca vede ce este in interior. Lasati jena la o parte si bucurati-va ca exista aceasta metoda, ca nu e nevoie sa va faceti un RMN sau altceva. Pratic aparatul genital feminin permite sa fie examinat si cu metode mai putin neplacute. Eu recomand oricarei femei sa isi faca asa ceva o data pe an, din momentul in care incepe sa aiba viata sexuala, pentru ca aduce un aport de informatie si de liniste imens. Asa va puteti detecta si ovarele polichistice cu precizie si problemele ce determina alte probleme in menstruatie. Orice ginecolog cu mintea la cap o sa va recomande asa ceva sau daca uita, puteti sa ii solicitati voi.
Contraceptia nu este un joc sau un moft
Contraceptia nu este un moft si nu se trateaza cu ,,Doamne ajuta” sau ,,lasa ca nu o sa patesc taman eu”. Toate miturile si povestile care pe mine ma sperie pur si simplu, nu sunt decat o mana a hazardului. Faptul ca folositi spalaturi vaginale, metoda ejacularii ,,afara”, metoda calendarului etc, nu sunt garantii ca o sarcina nedorita va sta departe de voi. Din pacate, aud ca in special cei ce isi incep viata sexuala practica inca aceste metode si sa nu ne mai miram ca apar in spitalele de obstretica si in maternitati copii care fac copii. Nu stiu daca la 16-17 ani e momentul sa ai un copil. Inca aud ca se practica barbarisme de spalaturi cu otet sau aspirina introdusa in vagin, lucruri ce creeaza rani si lucruri groaznice unui corp de adult, daramite unei fete tinere. Mda, fiind si eu mama, aud la randul meu atatea lucruri de mi se face frica.
Metodele contraceptive sunt atat de variate si de adaptate la stilul de viata din ziua de astazi, incat nu inteleg de ce atata obtuzitate si incapatanare de a folosi metode barbare. Prezervativele se gasesc peste tot si sunt cea mai comuna si moderna varianta de contraceptie, avand in plus si rolul de protectie in cadrul bolilor ce se transmit pe cale sexuala. Totodata si calitatea lor este in crestere. Ca sa nu va mai amuzati de sex shop-uri, mai bine cautati-le in oferta sortimentul de prezervative si alegeti-va ceva ce vi se pare mai bun si potrivit.
Metodele contraceptive se aleg in functie de sanatatea noastra si de viata sexuala pe care o avem. Intr-un cuplu stabil si unde exista deja incredere ca nu se mai pune problema de a transmite boli, se pot alege si forme de contraceptie de genul pastilelor sau a altor dispozitive medicale, gen inele intravaginale cu eliberare treptata de hormoni, sterilet, ovule cu spermicid etc. Un medic ginecolog este indicat in acest sens sa faca recomandarea de produs. Pilulele anticonceptionale nu se dau dupa ureche sau ca ,,asa ia si prietena mea”. Deci ce spun eu aici sunt variante, insa decizia se ia la doctor in cabinet, nu pe chat sau in grupurile de discutie de pe Facebook. Pilulele anticonceptionale contin hormoni si nu ne jucam cu asa ceva. Daca ginecologul va solicita si analize de sange, e mai bine sa le faceti.
Exista si pilula de a doua zi, este practic tot o pilula anticonceptionala cu o incarcatura hormonala mai mare care declanseaza un mic avort chimic spontan, daca este cazul. Se foloseste doar de urgenta, fara prescriptie medicala si se recomanda sa fie folosita in maxim 24 de ore de la contact si pe a doua la 12 ore. Ce face ea? Nu ii permite ovulului sa se aseze pe ,,cuibul’ oferit de endometru si sa coboare din tubul falopian. Asa ii spune la tubul prin care ovulul coboara din ovar. Mda, stiu, e multa inginerie. Per total, pilula asta creeza un mediu ostil instalarii ovulului fecundat, dar da peste cap si ciclul menstrual pentru ca aduce o doza concentrata de hormoni. Poate sa va dea peste cap ciclul menstrual, sa va dea si ceva dureri de cap, in fine, dar sansa sa va scape de sarcina nedorita este de95%. Se ia daca prezervativul s-a rupt, daca va dati seama ca ati uitat sa folositi metoda contraceptiva obisnuita, in fine, ideea e ca nu e de folosit regulat si devine periculoasa pentru sanatate daca va jucati cu ea prea mult. Multi medici nu o recomanda deloc inainte de 16 ani.
Detectarea sarcinii se face cu un test de sarcina ale carui instructiuni trebuie sa le cititi sau cu o analiza de sange super simpla ce se face in orice centru de recoltare. Analiza de sange este mai precisa decat testul de sarcina. Acest test, numit si testul beta-hCG, poate masura cantitatea exacta de hCG din sange. Deoarece poate detecta chiar cantitati infime de hCG, este un test foarte precis. Acest hCG este de fapt hormonul specific sarcinii si care apare imediat in sange, treptat, de indata ce conceptia s-a intamplat.
Concluzii si idei de final
E ditamai articolul si eu una nu as fi multumita ca si informatie si chiar nu sunt. Ca si femeie, tanara sau batrana, ma simt responsabila de sanatatea mea si asta va recomand prieteneste. Am recomandat cuiva sa faca o ecografie transvaginala, costa 120 de lei si mi-a zis ,,vai, atat de mult?”. Mi se pare extrem de putin, costa cat un fond de ten, dar te poate lamuri de aspectul ovarelor si al uterului, de chisturi sau de alte lucruri care se formeaza sau nu, de starea endometrului si chiar de procesul de ovulatie. De asemenea o vizita la ginecolog nu e atat de jenanta pe cat pare. Alegeti-va un medic care sa va placa ca si specialist, puteti cere recomandari sau sa cautati informatii pe net despre medicul la care mergeti. Chiar puteti intreba la clinica unde va programati inainte. Inainte de 18 ani, chiar mama cauta sa mergem la doamne doctor mai calme si deschise, ca sa nu raman cu frica fata de medic. Cand mergeti pentru prima data la ginecolog, spuneti-i asta, spuneti-i ca nu va simtiti prea in largul vostru si sa stiti ca majoritatea specialistilor sunt oameni cu tact. Si pana la urma daca nu sunt, iesi din cabinet si gata. E vorba de sanatatea ta si crede-ma ca decat sa ajungi pe o masa chirurgicala, mai bine mergi la control regulat. Un consult ginecolog specific, mai exact acel control pe care toata lumea il uraste, dureaza maxim 5 minute, nici atat. O prelevare de secretie sau de test Papanicolau tot cam 3-4 minute. Mda, acum realizez ca despre aceste teste nu am vorbit, dar va mai urma.
Poate ca am atins subiecte tabu. Uitandu-ma insa in jurul meu, sufar sa vad copile care isi incep viata sexuala extrem de devreme si ajung sa faca avort la 14 ani, sufar sa vad fete care isi ascund menstruatia de familie pentru ca nu vor sa discute asta cu cineva, sufar sa vad femei care nu merg ani de zile la control ginecologic si descopera tarziu anomalii care le strica bunul mers al vietii lor. Totodata, sufar si cand vad ca mesaje gresite ajung la voi si nu aveti capacitatea sa le diferentiati. Gen ca pilula de a doua zi o poti lua oricand sau ca menstruatia este o secretie, nu este o secretie, doar glandele au secretii, si menstruatia este o sangerare, o degajare a aparatului genital feminin de o cantitate de tesut si sange ce nu ii este necesara.
Promit ca in clipul ce il voi filma curand sa povestesc si mai multe, insa vreau sa va ramana un mesaj clar: mergeti la ginecolog, discutati despre VOI, despre corpul vostru. Mame, discutati cu copiii vostri despre intimitate si sexualitate. Dragi copii, nu tineti lucrurile ascunse de parinti pentru ca uneori viata vi se pune in joc. In cazul unei sarcini la 12-16 ani, riscul de avort spontan si de sangerari periculoase este urias si asta duce chiar la deces, nu e de gluma. Nu va mai rusinati de discutat despre corpul vostru si retineti ca ginecologii nu sunt capcauni, ci specialisti care au invatat ani de zile cum functioneaza aparatul genital feminin si sunt singurii in masura sa va recomande fie un tratament, fie o metoda de contraceptie.
Pana voi filma noul clip, va las sa urmariti celelalte clipuri ce ating acest subiect.
Lasă un comentariu