Cui dai LIKE?
LIKE este aproape un reflex. Deschizi un ecran, apoi o aplicatie si pac, dai like. De ce dai like? Cui dai like? Uneori aproape nu conteaza, degetul se duce singur. Fireste ca sunt si acele persoane ce nu ar da un like sub nici o forma. Unele nu vor sa fie vazute ca au activitate pe Social Media din diverse motive. Dar cert e ca acolo unde vezi multe like-uri, hop si altii cu like. Efectul de turma merge. Influencerii stiu asta. Agentiile stiu asta. Si ne bucuram de efect. Fiecare in felul lui.
Sunt curioasa cati dintre voi v-ati uitat un pic inainte la profilul caruia ii dati like. Ce istoric are, ce comunica. Este cineva simpatic sau este doar cineva faimos. Este cineva cu ale carui ganduri expuse rezonam? Ne place cum isi expune copii? Ne place ce mananca? Scrie coerent? Au legatura postarile cu ceea ce transmite? Sunt marcate chestiile de publicitate? Spune ca este o persoana etica si cu ganduri cruelty free, dar va arata si ultima poseta de highend cumparata? Hm, cum se impaca lucrurile astea?
Valoarea in LIKES
Traim o epoca cand suntem evaluati la cantitatea de LIKE primita. Cate like-uri ai la o poza? Dar persoana aceea cum face asa repede 1000 de likes la o postare?
Esti influencer si ai o colaborare, trebuie sa raportezi chiar numarul de like-uri si nu numai. Dar totul pleaca de la like.
Nu ai multe like-uri, automat nu prea mai esti vandabil. Devii neinteresant, chiar si pentru publicul tau. Desi faci poate niste postari inteligente, desi vorbesti despre mediu sau ai dat celor ce te urmaresc idei super bune de a face cumparaturi, nu prea mai primesti like.
Pe langa psihologia umana, mai ai de lupta cu algoritmii din Social Media mai descurajatori de la o zi la alta. Si uite asa iti vezi munca un pic sfaramata sub niste like-uri, dar nu ale tale, ci ale altora.
Consuma responsabil Social Media si da LIKE cui chiar simti ca merita
Am inceput de anul trecut o timida campanie #consumaresponsabilsocialmedia. Spun timida pentru ca nu stiu cum as putea fi mai vocala. Eu de felul meu nu sunt o buna circareasa de Instagram. Totusi iti las aici cateva idei despre cum sa dai like:
- alege sa urmaresti in Social Media profile care au legatura cu tine
- alege sa urmaresti in Social Media oameni care transmit ceva coerent si pozitiv
- evita profilele prea editate si ce par rupte din povesti. Viata reala nu inseamna doar peisaje de vis, tavi cu croasante pe paturi dimineata si manichiuri lucioase etalate peste volane de masini cu logo la vedere.
- da like profilelor ce arata constanta in a comunica ceva pozitiv si constructiv
- cauta profilele de Social Media ale muzeelor, ale pasionatilor de arta, ale organizatiilor de mediu, ale bibliotecilor din lumea intreaga –aa, nici nu stiai ca ei sunt acolo? Pai nu ai cum, nu sunt asa populari precum vedetele ce ne arata funduri editate si buze ingreunate de acid hialuronic sau multe ingramadeli de posete si bijuterii.
- da like afacerilor mici locale de care ai aflat intamplator si la care apelezi. Daca brutaria din cartierul tau are un cont de Instagram, da-i like si pune si chiar cate un story cu tag catre ei cand cumperi paine. Nu crezi ca ei merita mai mult like decat acelasi profil cu hamburgeri care ne asasineaza zilnic sanatatea mai rau decat pandemia?
Cam atat de data asta. Consuma responsabil Social Media si ai grija cui dai LIKE!
Sursa poze: Pexels
Asta e poza mea :).
Lasă un comentariu